A minőségi pálinkakészítők és fogyasztók ünnepe lesz 2008. november 14-e,  amikor 19 órai kezdettel Pálinka Champion Gála  címmel  a pálinkaversenyek díjnyertes termékeinek legjobbjaival és előállítóikkal  találkozhatnak az értő fogyasztók a Művészetek Palotája Üvegtermében.

 

A minőségi pálinkakészítők és fogyasztók ünnepe lesz 2008. november 14-e,  amikor 19 órai kezdettel Pálinka Champion Gála  címmel  a pálinkaversenyek díjnyertes termékeinek legjobbjaival és előállítóikkal  találkozhatnak az értő fogyasztók a Művészetek Palotája Üvegtermében.

Kerényi Péter,  a Pálinka Champion Gála sajtófőnöke,  Nagy András, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács  főtitkára, valamint Szicsek János, a  Pálinkaszövetség elnöke, az ünnep ötletgazdája tájékoztatta a médiát november 4-én az eseményről.

Elmondták;  a gálával új, hagyományteremtő szándékú kezdeményezésről van szó, a tájékoztatón bemutatták a  pálinka-nagykövetét is,  Galkó Balázs színművész személyében, aki a Művészetek Völgye látogatói számára már régi ismerős lehet. Ő lesz az est házigazdája, s az elkövetkező esztendőben rendezvényeken a pálinkjáról szóló szórakoztató tájékoztatással népszerűsíti majd hazánk jellegzetes italát.

A november 14-i Pálinka Champion Gála arra ad alkalmat, hogy  ünnepi est keretében a Hundest Pálinka-versenyen legjobbra értékelt pálinkakészítők találkozzanak, és együtt ünnepeljenek a pálinka iránt egyre inkább érdeklődő értő fogyasztókkal, a rendezvény résztvevői ugyanis a legjobb 19 pálinkagyártó zamatosabbnál zamatosabb nedűit ismerhetik-ízlelhetik meg a Duna-korzó Pálinka Promenádján sétálva, finom ételek és színvonalas műsor körítésében.  (A Hundest Pálinkaverseny eredményhirdetése december 5-én lesz a Művészetek Palotájában.)

Az est fővédnöke  Gráf József  földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, aki személyesen nyitja meg az ünnepi estet,  védnöke Dr. Nagy János  altábornagy, a VPOP országos parancsnoka.   Műsorvezető Korcsmáros Nóra  lesz, az Operabálok moderátora.

A műsorban fellép:

Mága Zoltán és az Angyalok,

Zséda,

a Budapest Gipsy Band.

A  20 ezer Ft + áfás belépőjegy svédasztalos vacsorát foglal magában  szabad italfogyasztással,  pálinkakóstolást 10 alkalommal és tombolát.

Az idei, első Gála főcélja a pálinka népszerűsítése, a minőségi pálinkakészítők és fogyasztók ünnepeként. 

Miért novemberben kerül az ünnepre sor?  Nos, november a Tudomány Hónapja, s ahogy a szervezők és a nedű kedvelői mondják, a minőségi pálinkakészítés tudomány is, művészet is egyben. Nem létezik két egyforma főzet, minden gyümölcs másfajta ízekkel gazdagítja az italt, s minden pálinkafőző mester pálinkája különbözik a többiétől.  A különböző főzetek felfedezése, összehasonlítása, kóstolása összevethető a legjobb borok kóstolgatásának élvezetével. 

Tudnivaló, a pálinka évszázadok óta a magyar táplálkozási kultúra része, bevonult a mindennapokba. A pálinka kóstolása során lényeges az ital hőfoka, s a pálinka-pohár jellegzetes, tulipán-alakja, amelybe 2 centiliternyi italt adagolunk.  

A kultúrált pálinkafogyasztásban a pálinka az ünnepi étkezések elmaradhatatlan étvágygerjesztő (aperitif) itala, de a pálinka az étkezés végén, a kávé mellé fogyasztható töményital szerepét is betölti.

A pálinka felhasználható különféle ételek, turmixok és sütemények ízesítésére is, a jól ismert konyakmeggy mellett a jó minőségű pálinkákból különleges töltött csokoládé, desszert is készül.

A pálinkát célszerű  18 C fokon kínálni, így érvényesül a gyümölcs illata, jellege. Az újabb gyakorlat szerint nem kell „felhajtani", hanem fogyasszuk apró kortyokban.  A pálinkás pohár felfelé szűkülő alakja akadályozza meg, hogy az ital felett kialakuló illatfelhő megszökjön.

Az Európai Unió hivatalos elismerése szerint, a pálinka magyar jellegzetesség, hungarikum,  így az elnevezést csak hazánk és 4 osztrák tartomány jellegzetes italára (barakpálinka) lehet használni.  

Hogyan is  határozza meg a pálinka fogalmát a magyar Wikipédia?

= a pálinka erjesztett gyümölcsből készülő, lepárolt szeszes ital,  leggyakoribb alapanyaga a szilva, körte, alma, kajszibarack, cseresznye, szőlőtörköly, eper (hozzátehetjük, újabban bővült a választék pl. gesztenye-pálinkával is).

A 2002. július 1-jén életbe lépett 1-3-1576/89-es számú előírás (Magyar Élelmiszerkönyv) rendelkezik a pálinkáról. Ennek megfelelően, csak azok a termékek nevezhetők pálinkának, melyek 100%-os gyümölcspárlatok, azaz nem finomszesz és aroma hozzáadásával készülnek, s minimum 37.5%-os alkoholfokkal rendelkeznek.

A magyarrá lett szó, a pálinka szlovák eredetű, az ószláv pálit kifejezésből ered, melynek jelentése; párolni.

(A gyümölcsből készült, pálinka-italok magyar nyelvterületen használatos egyéb elnevezései is szláv eredetűek.)

Ahogy a tájékoztatón elhangzott, a jó pálinkához kell:

-kiváló gyümölcs,

-jó főzőberendezés,

-hozzáértő pálinkafőző mester.

A hazánkban évente előállított  másfél millió folyóliter pálinka mennyisége és minősége, együtt az EU által biztosított márka-védelemmel kínálja a lehetőséget, hogy a pálinka az ország élvonalbeli, külföldön is ismert termékévé váljon.

(A hazai szeszfogyasztáson belül a pálinka  3%-nyi értéket képvisel. Nem tekintve a házi, barkácsolt lepárlásokat…)

Az ismertségnek mutatkoznak külhoni jelei, de hatékony kampányhoz a szövetség anyagi lehetőségei, az Agrármarketing Centrum  100 millió Ft-os hivatalos állami támogatása, még nem elegendőek, ezért egyelőre elsősorban a pálinka hazai fogyasztási kultúrájának, elismertségének kiteljesítésén munkálkodnak.

http://www.palinkagala.hu/ 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Pálinka

http://www.szeszipar.hu/

Jegyrendelés:  palinka.gala@gmail.com

                        T:  1/476-2332,

                        fax: 1/476-2322

Kövessük a szakma szlogenjét:   „Minőséget mértékkel" !

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük