Pálinka és kolbász ismét nyerő volt
Több mint húszezren kóstoltak a VI. Budavári Pálinka – és Kolbászfesztiválon. A szőlőpálinka, a mangalica sonka, a chili con carne, és Aha Toro tequila fogyott a legjobban. Bezárta kapuit az őszi Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál, amely szinte végig gyönyörű időben, a Budai Várnegyedben fogadta vendégeit. A közönség kedvenc hétvégi programján tíz kolbászkészítő, valamint bor- és sajtmesterek állították ki finomságaikat.
Több mint húszezren kóstoltak a VI. Budavári Pálinka – és Kolbászfesztiválon. A szőlőpálinka, a mangalica sonka, a chili con carne, és Aha Toro tequila fogyott a legjobban. Bezárta kapuit az őszi Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál, amely szinte végig gyönyörű időben, a Budai Várnegyedben fogadta vendégeit. A közönség kedvenc hétvégi programján tíz kolbászkészítő, valamint bor- és sajtmesterek állították ki finomságaikat.
Négy nap alatt több mint húszezerezer látogatót fogadott a VI. Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál, amely a Budai Vár Hunyadi és Oroszlános udvarában 40 kiállítóval és több mint 400 pálinkával várta az ínyenceket. A rendezvény vendégnemzeteként bemutatkozó Mexikó gasztronómiai kínálata nagy sikert aratott élen a chili con carne-val és az Aha Toro tequila-val.
„Már szinte minden hétvére szerveznek egy fesztivált a Budai Várba, de azt tapasztaltuk, ez nem befolyásolta a Pálinkafesztiválra látogatók kedvét. Mind a tavaszi Budapesti, mind pedig az őszi, Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál esetében úgy vesszük észre, hogy töretlen az érdeklődés. Reményeink szerint ez annak köszönhető, hogy hagyományt teremtettünk" – mondta Maros Róbert a fesztivál főszervezője.
A Mexikói Udvar hangulata, étel -, ital-, és zenei kínálata vonzotta a vendégeket, ahol a Mezcal étterem specialitásai közül a chili con carne volt a fesztiválozók kedvence, a tequilák közül pedig az Aha Toro fogyott a legjobban. A tequila ház 8 féle mexikói söre szintén nagy népszerűségnek örvendett.
A Budavári Pálinka – és Kolbászfesztiválon bemutatkozó Mexikói udvar legnemesebb párlatának, az el Jimadornak kapcsán Keresztes Ferenc, világbajnok mixer oszlatta el a sokak fejébe berögzült sztereotípiákat. Tequilázzunk már helyesen! Só és citrom? Netalántán fahéj és narancs?
Legtöbbek szerint tequilázni egyet jelent azzal a rituáléval, amely során a blanco változatot sóval és citrommal, a párlat reposado verzióját, (amelyet minimum 60 napig tölgyfahordóban érlelnek) pedig fahéjjal és naranccsal kísérik. Ám a mexikóiak ezt az extra eljárást hallva, csak kinevetnének – derült ki az edukáción. A jó tequilához ugyanis nem kell semmiféle plusz! A mexikóiak nemzeti italának titkába, Keresztes Ferenc mixer avatta be az érdeklődőket, amely szerint az azték istenek ajándékaként számon tartott, 100% kék agavéból készült tequila tisztán az igazi.
A világbajnok bártender azt javasolja, hogy ha mégis „mixelni" támad kedvünk, használjunk fel inkább licsit, almát, narancsot vagy cseresznyeszirupot – ezek a kiegészítők az el Jimador blanco és reposado változatához is illenek. És igen, ebben az esetben engedélyezett a citrom használata is, de szigorúan csak keveréshez!
Sipos Tomi az Irigy Hónaljmirigy oszlopos tagja zenésztársával, Varga Győzővel, valamint Karsai Zitával és a Megasztáros Nagy Adrival egy hamisítatlan mexikói tequila kurzuson vett részt, hogy megtanulják, a jó tequilához nem kell semmiféle plusz.
A tudásra (is!) szomjazó lelkes kis csapatot Keresztes Ferenc világbajnok mixer avatta be a mexikóiak nemzeti italának fogyasztási titkába, amely szerint a jófajta, 100% agavéból készült tequilát tisztán, mindenféle kiegészítő nélkül isszák. Ha mégis feltett szándékuk a nemes párlat keverése, inkább koktélokat készítsenek belőle.
„Elhiszem, hogy a mexikóiak nagyon értik a dolgukat, így rám korábban sem volt különösebben jellemző, hogy sóval vagy citrommal rontsam el az el Jimador ízét. Egy időben főleg tisztán ittam a tequilát, persze azt is csak mértékkel, mostanra viszont inkább koktél formájában fogyasztom legszívesebben – mondta Sipos Tomi.
Nagy Adri elárulta, hogy „…egyébként ritkán fogyasztok alkoholt, de ezek a koktélok nagyon finomak voltak, a licsis édeskés íze kifejezetten ízlett"
Valóban, a licsis nagyon kellemes volt, nekem is ízlett, pedig alkalmam volt végigkóstolni a tequilákat és a koktélokat is. Utána meghívtak egy pálinkákból összeállított asztalnyi „kis kiállítás" megtekintésére és persze megízlelésére, melyek között újdonságként a Szemtelen sorozat is szerepelt négy erősségben, vagyis volt 40, 50, 60 és 70 fokos párlat. Hát, mit is mondjak… ajánlom mindenkinek.
Igazi pálinkaszakértővé váltak a Nyári lányok és Terecskei Rita a hétvégén. A 895 Hunnium standjánál Laci betyár árult el minden titkot arról, hogyan kell profi módon kitölteni és persze meginni a legfinomabb magyar pálinkát.
A málna és az Cserszegi Fűszeres Szőlőpálinka aratott hatalmas sikert Nyári Editnél, Nyári Alíznál és Terecskei Ritánál. Az énekesnők a hétvégén, Budavári Pálinka és Kolbászfesztiválon megkóstolták a leggyümölcsösebb magyar pálinkákat. A Nyári lányokat Laci betyár avatta be a szakszerű pálinka-kiöntési technikába.
„Laci betyár nagyon jó vendéglátó volt és hihetetlen lelkesedéssel magyarázott el mindent, öröm volt hallgatni. Alapvetően a mézes párlatokat kedvelem, de a málna pálinka nagyon finom volt, így az lett új kedvencem." – árulta Nyári Edit, aki egy-két próba után profin mérte a hungarikumot testvérével.
Editen és Alízon kívül Terecskei Rita is üveget emelgetett a hétvégén. A Zanzibar énekesnője még a pultba is beállt, hogy a 895 Hunnium standjánál kígyózó sorban álló fiataloknak ő töltse ki a legfinomabb párlatokat.
„Nem tagadom, szeretem a finom pálinkákat. A barátainkkal egy születésnap vagy nagyobb buli alkalmával mindig előkerül egy-egy üveg a nemes italból. Míg sokan az édesebb ízeket szeretik, hozzám a 895 Hunnium Cserszegi Fűszeres Szőlőpálinka áll legközelebb, amit ezúttal nagyon finom musttal ittam, még tovább fokozva a harmóniát."
Ha már Mexikó és a tequila került terítékre, egy kis kitérőt tennék, remélem, megbocsájtják Olvasóink, aztán vissza a fesztiválra.
Kaliforniában, hatvanfős bizottságot nyűgözött le az el Jimador Reposado a negyedszerre megrendezett Spirits International Prestige elnevezésű versenyen. Az alkoholok civil szerelmesei vakon ízlelték a 39 kategóriában, 302 márka által felvonultatott whiskey-ket, likőröket, gineket, vodkákat és tequilákat.
A nagyszabású verseny legfőbb érdeme abban rejlik, hogy hűen tükrözi a vásárlóközönség ízlését és a keresletet. Hiszen az elismeréseket egy civil fogyasztókból álló bizottság ítéli oda az azt kiérdemlő szeszesitaloknak. Azaz a zsűri tagjainak semmilyen köze nem lehet forgalmazókhoz, nagykereskedőkhöz vagy viszonteladókhoz, és természetesen soraikban italszakértők sem foglalhatnak helyet. A döntnökök között a lágy ízeket és a markáns zamatokat kedvelők is ültek, hogy a pikáns párlatok is teret nyerhessenek.
Az esemény világszerte megmozgatta a lepárlókat, Ausztráliától Skócián át Sri Lankáig nevezték italaikat a mesterek. A mexikói 100%-ig agavéból készült el Jimador Reposado a zsűri „Kiváló Platina" minősítését nyerte el. A megmérettetésen az íz, az aroma és a selymesség szempontjai voltak a leghangsúlyosabbak.
A VI. Budavári Pálinka – és Kolbászfesztiválon a pálinkával és a kolbásszal azonban semmi nem tudta felvenni a versenyt. A legnépszerűbb párlat idén a szőlő volt, a legszívesebben pedig a mangalica kolbászt és sonkát kóstolták a vendégek. Utóbbit tejfölös házi parasztkenyéren. A rendezvényen az új és gyors elektronikus fizetési mód beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a látogatók sorban állás nélkül, egyszerűen jutottak hozzá a kóstolókhoz.
A fesztiválozók egészségügyi biztonságáért a Helperek Egyesület önkéntesei feleltek, akik járőrökkel és esetkocsival érkeztek minden nap a rendezvényre. Szerencsére néhány kisebb bocaficamon kívül nem volt feladatuk, amely többnyire abból adódott, hogy a hölgyek idén is előszeretettel vettek föl magassarkú cipőt a Vár macskaköves udvaraiba.
A hagyományteremtő célzattal létrejött Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál jövő ősszel is megnyitja kapuit, amikor egy újabb ország és annak nemzeti itala mutatkozik be. De májusban is érdemes lesz föllátogatni a Várba, ugyanis a tavaszi, Budapesti Pálinkafesztiválon a szilva és a barack éve után a meggyből készült párlatok, valamint az év meggypálinkája kapja a főszerepet.
http://www.palinkaeskolbasz.hu/
Lantai József