EuroAstra

Párizsi vendéglők

Pontosabban: ízelítő a számtalan vendéglőből. Párizsba utazni mindig öröm, évszaktól függetlenül. A csodálatos műemlékek, hidak, templomok, múzeumok, parkok, épületek, szobrok, emlékhelyek közt bóklászva megéhezünk. Beülünk egy olcsó vendéglőbe. Ilyen például a Restaurant le Latin, a Rue Mouffetard-on. Rendelünk egy soupe á la bataille-t, ami nagy adag spárgaleves, sok zöldséggel, többféle hússal. És már meg is ebédeltünk olcsón.

 

Pontosabban: ízelítő a számtalan vendéglőből. Párizsba utazni mindig öröm, évszaktól függetlenül. A csodálatos műemlékek, hidak, templomok, múzeumok, parkok, épületek, szobrok, emlékhelyek közt bóklászva megéhezünk. Beülünk egy olcsó vendéglőbe. Ilyen például a Restaurant le Latin, a Rue Mouffetard-on. Rendelünk egy soupe á la bataille-t, ami nagy adag spárgaleves, sok zöldséggel, többféle hússal. És már meg is ebédeltünk olcsón.

 

  Igényesebbek is lehetünk olykor. Megkóstoljuk a franciák híres hagymalevesét, utána tenger gyümölcseiből (hal, osztriga, csiga, rák, polip) készített vegyes tálat a Louvre közelében lévő Pied de cochon étteremben a rue Coquilliére 6. szám alatt. Specialitásuk a sült disznóláb (pied de cochon), de ezt ne rendeljünk mert drága és egy egész csülköt hoznak bőséges körettel, két személy sem tudna vele megbirkózni.

 

Ha francia módra készített bifszteket szeretnénk enni, vágjunk bele bátran, nem bánjuk meg. A Hippopotamus középkategóriás étteremláncban kapható városszerte, csak annyi mondjunk a pincérnek: boeuf á la mode, s'il vous plait! Két centiméter vastag, hatalmas szelet, jól átsütött marhafelsált kapunk. Fehér borral, füstölt szalonnával készítve, babérlevéllel, borssal, kakukkfűvel, petrezselyemmel, hagymával fűszerezve. Sült krumpli szeletekkel tálalják.

 

  A boulevard Saint Germain-en járva ebédelhetünk, vagy vacsorázhatunk a Café de Floreban. Ne lepődjünk meg, ha az egyik asztalnál Gérard Depardieu eszik. Színészek, írók, festők egyik kedvenc helye, megfizethető árakkal. Rendelhetünk egy karfiolkrém levest  (Du Barry ) és specialitásukat: báránycombot  Provance-i módra. Ha megtudják, hogy magyarok vagyunk, töltött paprikát ajánlanak, pontosan úgy készítik, mint nálunk.

 

  Meglepő, de a Champs Élisées-en, Párizs legelőkelőbb útján olcsó olasz étterem található. Öt euróért rendelhetünk Hawaii pizzát, sonkával, gombával, articsókával hozzák a hatalmas, negyvenöt centiméter átmérőjű ételkölteményt. Az emeleti helyiségben foglaljunk helyet, onnan rálátni a kétszer négysávos út forgalmára, pazar üzketeire. Illik tíz százalék borravalóval megtoldani a számlánkat, ez egyébként minden étteremre érvényes.

 

  Csábító az Eiffel torony legfelső szintjén lévő vendéglő, panoráma kilátással. Nem ajánlanám, méregdrága. Párizs látképe sokkal szebb a hetven emelet magas Montparnasse felhőkarcoló tetején lévő kilátóból. Az Eiffel torony helyett csodás körutazást tehetünk féláron a Szajnán a Bateaux-Mouches flotta valamelyik étterem hajóján. Húsz híd alatt úszik át, közben csodás látvány a folyó két partján. Szent Lajos sziget, Notre Dame, Louvre az üvegpiramissal, Tulériák kertje, Concorde tér a luxori obeliszkkel, a Grand Palais, Eiffel torony, Invalidusok temploma és a Gustave Eiffel készítette szabadság szobor. Két példányban készült rézből, az egyiket Franciaország adta oda az Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. Ennek pontos mását készítette el Bartholdi francia szobrászművész 93 méteres magasságban. Ez a New York-i Szabadságszobor.                                  

   A két és fél órás úton többfogásos francia menüt szolgálnak fel ebédre, vagy vacsorára, a kirándulás idejétől függően. Éhesen szálljuk fel a hajóra, különben nem tudunk megbirkózni az ételekkel.

 

  Az arab éttermek ritkák Európában. Ínyenceknek ajánlom a luxuskivitelű Darkoum vendéglőt, rue Sainte Anne 44. Rendeljünk bárányhúsból készített kusz-kuszt (Mougrebia), vagy az ugyancsak bárányhúsos dervis rózsafüzérjét  (mashabat ad-dervis). Édességet, meselment, vagy baklavát, csak akkor ha nem idegenkedünk a tömény fahéjtól, mézes mazsolától, szerecsendiótól, vaníliától, agyoncukrozott gyümölcsöktől.

 

Szerencsés utat, jó étvágyat!

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük