Az MSZP mint várható volt az IMF maximális kiszolgálása mellett kardoskodva saját politikáját védve támadta a FIDESZ kormányt az IMF-EU tárgyalások megszakadásáért. A Jobbik viszont helyesli ezt. Az alábbiakban egymás után megtalálhatják a kormány, a Jobbik és az MSZP álláspontját.

Az MSZP mint várható volt az IMF maximális kiszolgálása mellett kardoskodva saját politikáját védve támadta a FIDESZ kormányt az IMF-EU tárgyalások megszakadásáért. A Jobbik viszont helyesli ezt. Az alábbiakban egymás után megtalálhatják a kormány, a Jobbik és az MSZP álláspontját.

A Miniszterelnökség- Matolcsy György álláspontja:  Budapest, 2010. július 17., szombat

 

    
    

A magyar kormány az IMF és az EU küldöttségével folytatott tárgyalásai során őszintén és nyíltan feltárta az első félévi elhibázott költségvetési gazdálkodásból fakadó súlyos problémákat. Az IMF és az EU küldöttségei mindezek alapján elismeréssel méltatták az új kormánynak a korábbi hibák kiigazítása érdekében tett tekintélyes lépéseit, amelyek a bankadó, a végkielégítéseket terhelő különadó és a költségvetési szférában érvényes fizetési korlátozás bevezetésével növelték az állam bevételeit, a 120 milliárd forintos minisztériumi zárolásokkal és a közpénzekkel való takarékos bánásmód betartatását szolgáló költségvetési felügyelők kiküldésével pedig jelentősen csökkentették az állami kiadásokat. Ezek az intézkedések jelentős mértékben csökkentik a költségvetés hiányát. A nemzeti ügyek kormánya folytatja a strukturális reformok politikáját a tárgyalópartnerek által fontosnak tartott területeken – így az adórendszer, az egészségügy, és a közösségi  közlekedés területén is. A kormány elkötelezett aziránt, hogy Magyarország minél előbb Közép-Európa legversenyképesebb, legmegbízhatóbb és legkiszámíthatóbb országa legyen. A kormány természetesen tovább folytatja a tárgyalásokat a nemzetközi szervezetekkel, köztük az IMF-fel és az Európai Unióval is.  

 Matolcsy György  nemzetgazdasági miniszter

A JOBBIK Parlamenti Frakciójának álláspontja:

Az IMF és az EU tárgyalódelegációjának teátrális hazautazása és annak tálalása nyilvánvalóan a nyomásgyakorlást szolgálja. Ismét a Pál utcai fiúkból ismert jelenettel állunk szemben: vagy odaadjuk önként a Nemzetközi Valutaalapnak  és az Uniónak azt, amit kérnek, vagy  jól megvernek" minket és – szándékuk szerint – úgy kényszerítik ki tőlünk.

 

    
    A hétfőtől várható koreográfia lépései borítékolhatók: a globális pénzügyi hatalmak iránt elkötelezett politikusok, elemzők és sajtómunkások falkában esnek majd neki a kormánynak azért, mert nem hódolt be a külföldről érkező nyomásnak. A Jobbik ebben nem lesz tettestárs. Fontos kiemelnünk: a nemzeti szuverenitást visszaszerzése még nem történt meg, de az IMF és EU delegációjával folytatott tárgyalások a gazdasági szabadságharc fontos frontvonalát jelentik.
    A Jobbiknak – ellenzéki pártként – sok vitája van a kormányzó többséggel, de ameddig a kormány a tárgyalásokon a nemzeti érdeket védi és Magyarország szuverenitásának bővítéséért küzd, addig ebben támogatni fogjuk. Ugyanakkor felhívjuk arra a figyelmet: radikális, azaz gyökeres változásra, a szuverenitás tényleges visszaszerzésére csak akkor számíthatunk, ha nem állunk meg félúton, és kitörünk az elmúlt húsz év zsákutcát jelentő gazdasági modelljéből, valódi paradigmaváltást hajtva végre a gazdaságpolitikában.

Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese

Az MSZP  Mesterházy Attila pártelnök álláspontja 2010. július 18., vasárnap:

Felszólítjuk Orbán Viktort, ne veszélyeztesse Magyarország pénzügyi stabilitását! Felszólítjuk Orbán Viktor kormányát, hogy hagyjon fel az arrogáns és felelőtlen magatartással. Az IMF-fel, az EU-val folytatott tárgyalások tétje, hogy Magyarország megőrzi-e nehezen helyreállított nemzetközi tekintélyét, hitelét a világban és a külföldi pénzpiacokon. Hitelesség és hosszú távon tartható stabil költségvetés nélkül nem biztosítható az ország fenntartható fejlődése. Az elmúlt években az ország lakosságának sok áldozatot kellett hoznia ahhoz, hogy a költségvetés hiánya csökkenjen, tarthatóak legyenek a büdzsé számai. Ez az erőfeszítés eredményezte azt, hogy Magyarország elkezdett kilábalni a válságból, hogy stabilizálódott a forint.

Ezeket az eredményeket gyorsan le lehet rombolni. Azt viszont senki sem gondolta volna, hogy ilyen gyorsan bebizonyítja az Orbán-kormány, hogy alkalmatlan a válság kezelésére, egy koherens költségvetés és gazdaságpolitika kidolgozására. Voltak ennek már előzményei, hiszen a Kósa-Szíjjártó páros felelőtlen mondatai megmutatták, mit okoz a hozzá nem értés pénzügyi kérdésekben. Amit a napokban láttunk a Matolcsy úr által vezetett kormánydelegációtól, az szintén vagy dilettantizmus vagy tudatos károkozás. Mindkét verzió életveszélyes az ország szempontjából, mert ennek az árát, a végén, mindig az adófizetőknek kell kifizetni, leghamarabb annak a 1,5 millió családnak, akiknek deviza alapú hitele van és a törlesztő részleteik ilyen események után azonnal emelkedni fognak.  

Ezért felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy mindent kövessen el annak érdekében, hogy hazánk hitelessége, finanszírozhatósága erős hazai és nemzetközi lábakon álljon. Amennyiben ez nem sikerül, az komoly következményekkel fog járni minden magyar ember, vállalkozás számára, elég ha csak a forint árfolyamának a stabilitására gondolunk.

Felszólítjuk a kormányt hozza nyilvánosságra a tárgyalásokon történteket, hogy pontosan lehessen látni, mi okozta azok megszakadását, aminek már puszta ténye is rontja Magyarország pozícióját, és azonnal jelölje meg az egyeztetések folytatásának dátumát.

Mesterházy Attila
pártelnök
MSZP

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük