2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Piéta

3 perc olvasás

 kep_6.jpgA Szenvedő Anya, a Piéta számomra a világ legcsodálatosabb szobra. A 24-esztendős (!)  Michelangelo Buonarroti egy francia bíboros, bizonyos Jean Lagraulas megrendelésére készítette 1499-ben. Azt a jelenetet ragadja meg, amikor Mária a keresztről levett halott Jézust gyászolja. A szobor a római Szent Péter bazilika egyik oldalkápolnájában látható. A bazilikába való belépéskor jobbra tekintve azonnal szemünkbe ötlik a mű.

   A szobor két alakja életnagyságú. Az egész alkotás egyetlen fehér márványtömbből készült, amely a tragédia ellenére nyugalmat, időtlenséget sugároz. Mária és Jézus egységes kompozíciót alkot egymással. Ha szemben állunk velük, szabályos háromszögbe illeszthetőek, amelynek a csúcsát Mária feje, talpát a földre terülő hosszú ruhája alkotja.

   Mária egy kőpadon ül, ölében tartja a fekvő Jézust, akinek testét a dereka köré csavart gyűrött vékony lepedő takarja. Ezzel ellentétet képez Mária alakjával, akit tetőtől talpig lepelszerű, vastag ruha borít, amely dús fodrokba rendeződik. Mária jobb kezének csak az ujjai látszanak, amelyekkel erősen szorítja fiát annak hóna alatt, jobb karjával támasztva meg fia vállát és hátrahanyatló élettelen fejét.

   Figyeljük meg Mária arcát. Egy gyönyörű fiatal női arc, amelyen csodálatos gyöngédség és nyugalom tükröződik egy csöppnyi szomorúsággal együtt. Arcát Jézus teste felé fordítja, a tekintete mégsem irányul rá. Mintha önmagába fordulna, talán imádságba merül. Mária arcának odafordulása ezután újra Jézus testére irányítja a figyelmünket. Kezein és lábain ott a szögek nyoma, oldalán a seb. Mégis egy erős, egészséges férfi szép, arányos teste ez, tulajdonképpen nem is látszik halottnak. Mintha aludna. Mindezek ellenére az egész kompozíció hűen tükrözi a bibliai jelenetet.

  . A ruha mellrészén keresztirányú pánt, rajta latin felirat, magyar fordításban: “Készítette a firenzei Michelangelo Buonarroti”. Sajnos ezt az üvegkalitka miatt nem látni. 1972. május 21-én egy zavart elméjű, magyar származású ausztrál férfi, Tóth László kalapáccsal támadt a szoborra. Néhány csapással letörte Mária bal kezét, valamint az orra és az egyik szemhéja egy darabját. A szobrot a helyreállítása óta törhetetlen üvegfal védi.

   Ha csak néhány órát tölthetünk Rómban, mert például hajóúton vagyunk és Ostiában, Róma kikötőjében horgonyoz a hajónk, ne szálljunk városnéző buszra. Látogassuk meg a világ legnagyobb római katolikus templomát, a Szent Péter Bazilikát és időzzünk hosszan a Piétánál.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.