Hivatalossá vált a Pécsi Országos Színházi Találkozó 2013. évi versenyprogramjába meghívott előadások listája. A hazai és határon túli magyar színházakban 2012. március 1. és 2013. február 28. között bemutatott előadásokat az idei fesztivál válogatói: Solténszky Tibor dramaturg, rendező és Szigethy Gábor író, rendező, színháztörténész tekintette meg.

 

Hivatalossá vált a Pécsi Országos Színházi Találkozó 2013. évi versenyprogramjába meghívott előadások listája. A hazai és határon túli magyar színházakban 2012. március 1. és 2013. február 28. között bemutatott előadásokat az idei fesztivál válogatói: Solténszky Tibor dramaturg, rendező és Szigethy Gábor író, rendező, színháztörténész tekintette meg.

 

A válogatókat a megbízó tulajdonosok, szakmai szervezetek részéről semmiféle elvárás, kvóta, stb. nem kötötte munkájukban. Az egyetlen szempont az volt, hogy a 6 nagyszínpadi és 6 kamara/stúdió-előadás a házigazda Pécsi Nemzeti Színház játszóhelyein bemutatható legyen.

 

A válogatók túlnyomórészt személyesen, élőben tekintették meg a színházak által nevezett vagy az általuk ígéretesnek gondolt produkciókat (Szigethy Gábor 59 társulat 143 előadását, Solténszky Tibor 67 társulat 131 előadását), de egyeztetési okokból néztek előadásokat videofelvételeken is (Szigethy Gábor 3, Solténszky Tibor 12).

 

A válogatók többször is éltek a lehetőséggel, hogy a határokon túli színházakat budapesti vendégjátékaikon szemlézzék, de három alkalommal is „kirándultak" Romániába, erdélyi és partiumi színházak előadásait szemlézni:

Szatmárnémeti, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Kolozsvár, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely

Jártak Szlovákiában és Szerbiában is (Révkomárom, Szabadka, Zenta…).

A vasúton, ill. négy keréken megtett kilométerek száma 28-30.000 között van mindkettőjüknek…

 

A 2013. Március 6.-án meghozott döntésük eredményeként az alábbi produkciók kapnak meghívást a XIII. POSzT versenyprogramjába. A listán található valamennyi előadás mindkettejük egyetértésével, támogatásával szerepel ott:

 

NAGYSZÍNHÁZ:

A félkegyelmű (Dosztojevszkij) – Weöres Sándor Színház, Szombathely
Rendezte: Jeles András

A vágy villamosa (T. Williams) – Miskolci Nemzeti Színház
Rendezte: Kiss Csaba

Bolha a fülbe (G. Feydeau) – Csokonai Színház, Debrecen
Rendezte: Vidnyánszky Attila

III. Richárd (W. Shakespeare) – Komáromi Jókai Színház
Rendezte: Martin Huba

Jó embert keresünk (B. Brecht) – Vígszínház, Budapest
Rendezte: Michal Dočekal

Peer Gynt (H. Ibsen) – Örkény István Színház, Budapest
Rendezte: Ascher Tamás

 

KAMARA- vagy STÚDIÓSZÍNHÁZ:

Amphitryon – (H. von Kleist) Nemzeti Színház, Budapest
Rendezte: Gothár Péter

Bányavakság (Székely Csaba) – Yorick Stúdió és Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata
Rendezte: Sebestyén Aba

Picasso kalandjai (Alfredson – Danielson) – Pécsi Nemzeti Színház
Rendezte: Méhes László

Szégyen (Coetzee – Mundruczó K.) – Proton Színház/Trafó, Budapest
Rendezte: Mundruczó Kornél

Színésznők (A. de Angelis) -Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg
Rendezte: Sztarenki Pál

Vaknyugat (M. McDaunagh) -Csíky Gergely Színház, Kaposvár
Rendezte: Bérczes László

 

A válogatók több, általuk látott kísérleti, egyetemi, fizikai színházi produkció meghívását készülnek ajánlani a POSzT Off-programjába.

 

A meghívott produkciók ismertetése után megtudtuk, hogy a 2013-as POSZT dala a Talamba Ütőegyüttes Gödöllő "Elindultam" című száma lesz, mely az Útról szól.

 

A dal visszaemlékezés, melynek szövegéből megtudhatjuk, hogy mit éreztek a tagok, amikor 1999-ben elindultak a zenei pálya rögös útján, valamint, az azóta eltelt 14 évről, amely sokszor nehéz és küzdelmes volt számukra, de amelyről azóta sem tértek le. Sőt, hisznek abban, hogy miközben utunkat sok minden és sok mindenki befolyásolhatja, mégis tőlünk függ, milyen hosszú és milyen tartalommal van kikövezve ez az Út.

 

Szitha Miklós és társai arra gondoltak, hogy szép tovább gondolása, illetve újra értelmezése lehetne a dalnak, ha Oláh Gergő énekelné azt, aki épp most indult el ezen az úton. Ezért megkeresték Gergőt, aki boldogan vállalta a feladatot.
Szirtes Edina Mókussal tavaly volt egy nagyon jó hangulatú koncertje a zenekarnak, így nem volt kétséges, hogy őt is felkérjék erre a közös produkcióra.

Mókus és Gergő még nem zenéltek együtt, de most, hogy a Talambának köszönhetően találkoztak, úgy tűnik egy remek formáció alakult ki ebből a hármasból: világzene, pop, ütőhangszerek – épp olyan színes kavalkád, mint maga a POSZT.

 

Szirtes Edina „Mókus"- énekes, hegedűs, zeneszerző

Hegedűművész diplomáját a szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte 2002-ben, majd zeneszerzéssel kezdett foglalkozni. Stúdiózenészként és dalszerzőként számos komoly-és könnyűzenei együttes produkciójában, illetve hanglemezén működött közre, és folyamatosan koncertezik is velük. Saját zenekarával (Fabula Rasa, Nomada, Blues B.R.Others) is rendszeresen fellép itthon és külföldi világzenei fesztiválokon. Artisjus és Fonogram díjas.

 

Oláh Gergő- énekes, a 2012-es X-Faktor győztese

Eredeti szakmája gyermek és ifjúsági felügyelő.

 

A Talamba Ütőegyüttes Gödöllő

1999-ben alakult. Tagjai: Grünvald László, Szitha Miklós, V. Nagy Tamás és Zombor Levente. Céljuk megismertetni és megszerettetni a komoly- és könnyűzenét az emberek széles közönségével, ütőhangszerek segítségével. A Talamba zenéje a XXI. század muzsikája: jellemző rá a sokféleség, a műfajok „békés egymás mellett élése". A különböző zenei stílusok között otthonosan mozognak, emellett gyakran alkalmazzák a zenei humor eszköztárát. Koncertjeiken a színvonalas zene mellett a látvány is magáért beszél: minden előadásukon több száz hangszert szólaltatnak meg. A Talamba küldetésének fontos része a fiatal korosztály zenei nevelése. Zenéjük évente mintegy 20 000 iskolás gyermekhez jut el országszerte, ifjúsági hangszerbemutató koncerteken. A Nemzeti Filharmóniával együttműködve már 2001 óta járják az országot rendhagyó énekórájukkal, amellyel sokszor a leghátrányosabb településekre, élő kulturális élményben ritkán részesülő fiatalokhoz jutnak el. Artisjus díjasok.

 

http://www.poszt.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük