2022.01.27.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ProMedicina 2007 ­ A programok seregszemléje

3 min read
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman"> <span class="inline left"><a href="/node/240"><img class="image thumbnail" src="/files/images/sote.thumbnail.jpg" border="0" alt="SOTE Nagyvárad téri tömbje" title="SOTE Nagyvárad téri tömbje" width="100" height="88" /></a></span></font></font></font></p><p style="margin: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman">Az egészségügy és egészségpolitika jelenleg olyan, mint egy nagy üst. Azon folyamatosan folynak a viták, hogy ki fût, mi van a tûzön, és mi van a kondérban. De abban valószínûleg a napi politikát alig figyelõk is egyet tudnának látatlanban érteni, hogy valami nagyon zubog odabent. Ebben a napi környezetben mindenképpen üdítõ folt lehet, ha szakmai megközelítésbõl szemlélhetjük az országos programokat.</font></font></font></p><p style="margin: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> </p><p><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman">

 SOTE Nagyvárad téri tömbje

Az egészségügy és egészségpolitika jelenleg olyan, mint egy nagy üst. Azon folyamatosan folynak a viták, hogy ki fût, mi van a tûzön, és mi van a kondérban. De abban valószínûleg a napi politikát alig figyelõk is egyet tudnának látatlanban érteni, hogy valami nagyon zubog odabent. Ebben a napi környezetben mindenképpen üdítõ folt lehet, ha szakmai megközelítésbõl szemlélhetjük az országos programokat.

 

 SOTE Nagyvárad téri tömbje

Az egészségügy és egészségpolitika jelenleg olyan, mint egy nagy üst. Azon folyamatosan folynak a viták, hogy ki fût, mi van a tûzön, és mi van a kondérban. De abban valószínûleg a napi politikát alig figyelõk is egyet tudnának látatlanban érteni, hogy valami nagyon zubog odabent. Ebben a napi környezetben mindenképpen üdítõ folt lehet, ha szakmai megközelítésbõl szemlélhetjük az országos programokat.

 

 MOTESZ Ilyen az a csomag, melyet 2005 novembere és 2006 márciusa között hirdettek meg, és Nemzeti Egészségügyi Programokként ismerhettünk meg. A csomag több nagy programból áll, mint amilyenek a 2005. novemberében elindult "Csecsemõ és Gyermekgyógyászati Nemzeti Program", melyet olyanok követtek a sorban, mint a "Nemzeti Rákellenes Program", a "Szív és Érrendszeri Nemzeti Program", illetve a mintegy háromnegyed éve elstartolt a "Sürgõsségi Ellátás Nemzeti Program". Az idõközben született eredményeknek, illetve maguknak a programoknak a bemutatására szervezett a MOTESZ (Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége) kongresszust Budapesten a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 2007. március 21. és 23. között. 

Ahogy az a konferencia sajtótájékoztatóján is elhangzott, a konferenciát, mint beszámoló seregszemlét hagyományteremtõnek szánták a szervezõk. Ez már csak azért is indokolt, mert nem egy olyan témát felölelnek a programok, melyek akár 40 éves, vagy hosszabb tartammegfigyelések nyomán válhatnak eredményesen értékelhetõvé. Ennek fényében is jelentõs az, hogy már most is 62 bemutató elõadásra és közel 200 poszter bemutatására került sor. Ezek az eltelt idõ függvényében nem kis részben a 2007-2008. évi rövid távú tervekre és a stratégiai koncepciók bemutatására is kitérve.

 ZöldkeresztAhogy azt Dr. Kiss István, a MOTESZ leendõ elnöke is kiemelte az említett sajtótájékoztatón, a hosszú távú megvalósulás szakmailag az egészségfejlesztéssel, a betegségmegelõzéssel, a gyógyítással, illetve a szakmai rehabilitációval és gondozással alapozható meg. Anyagilag pedig a kormányzati illetve az Eu-s források felhasználásával, miközben szervezetileg támaszkodva a civil szervezetekre is. S mert minden információ akkor érhet el eredményt, ha el is jut azokhoz, akiknek szükségük van rá, a konferencia anyagai tekintetében szándéknyilatkozat hangzott el, hogy könyv alakban is elérhetõvé válik majd az orvos-szakma döntéshozói számára, és az interneten a szélesebb érdeklõdõi kör számára. Abban pedig azt hiszem mindenkivel együtt reménykedhetünk, hogy miközben a kondér tovább fortyog, és belõle ki-ki fröccsennek akár más tárcák asztalán landoló intézmények, szakemberek, egzisztenciák, a Programok tovább haladhassanak a szakmaiság sínén.  

Simay Endre István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük