A SzekérA Krisna-tudatú hívõk július elsején rendezték meg a XIV. Szekérfesztivált.

 

 A SzekérA Krisna-tudatú hívõk július elsején rendezték meg a XIV. Szekérfesztivált.

A Szekérkaraván 11 órakor indult a Hõsök terérõl, s az Andrássy úton végigvonulva, a József Attila utcát, s a Roosevelt teret érintve, 14 órakor érkezett a Vörösmarty térre, ahol elõadások, programok, vásárok, vegetáriánus ételek várták az odaérkezõket. A gyermekek szórakoztatására arcfestés, s játszóház mûködött.

Ratha-játrá a Szekerek fesztiválja, Indiából származik. Dzsagannátha (Univerzum Ura), Krisna népszerû formájának tiszteletére rendezik ezt az ünnepet szerte a világon.. New York, Bombay, San Francisco, London, Szófia, Moszkva, Sydney, Los Angeles, s nálunk Budapesten is ünnep ez az esemény.

A szekeret -melyet a hívõk húznak- minden évben Londonból hozatják, s a fesztivál napján díszítik fel. A szekéren találhatók ilyenkor az Istenségek szobrai, melyek – a Krisna tudatúak hite szerint- ezen a napon minden élõlényt áldásban részesítenek.

Menet közben bárki felajánlhat Dzsagannáthának ételt, amit végigvisznek a szekéren, majd a felvonulás végén a tömegnek szétosztanak.

11 22
33 44
55 66
77 88

A fesztiválon ugyanúgy voltak farmerban, mint száriban, baseball sapkában, és kendõben, volt idõs, fiatal, Krisna-tudatú, és érdeklõdõ ember. Egy színes fesztivál volt ez, tele énekkel, tánccal, vidámsággal, boldogsággal.

99 1010
1111 1212
1313 1414
1515 1616

Németh Krisztina

http://www.krisna.hu/

http://www.lal.freeblog.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük