2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rekordnövekedés a bevásárlóközpontok európai piacán

6 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/2583"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ferihegy.thumbnail.jpg" border="0" alt="McFerihegy" title="McFerihegy" width="100" height="36" /></a></span>Az ingatlanszektor húzóágazatában, a bevásárlóközpontok piacán Európában újabb rekordra lehet számítani: 2008-ra várhatóan 17 millió m<sup>2</sup>-nyi új kereskedelmi központ készül el. </p><p> 

 mcferihegyAz ingatlanszektor húzóágazatában, a bevásárlóközpontok piacán Európában újabb rekordra lehet számítani: 2008-ra várhatóan 17 millió m2-nyi új kereskedelmi központ készül el.

 

 mcferihegyAz ingatlanszektor húzóágazatában, a bevásárlóközpontok piacán Európában újabb rekordra lehet számítani: 2008-ra várhatóan 17 millió m2-nyi új kereskedelmi központ készül el.

 

Hazánk a kontinens 34 szereplõs listáján 368 ezer készülõ m2-rel a 13. helyen áll, és követi az európai trendeket – derül ki a Cushman&Wakefield tanulmányából. A magyar kereskedelmi központok piacát vizsgálva a fõváros mellett a vidéki városok is mind nagyobb szerepet (a befektetések 60-70%-a) kapnak az ingatlanfejlesztõk körében. Az ország elsõ integrált kereskedelmi parkja is Budapesten kívül, Vecsésen épül – az októberben elkészülõ Market Central Ferihegy az AIG/Lincoln beruházása.

Európában a bevásárlóközpontok piaca az ingatlanszektor húzóágazatának számít, ezen beruházások területe a kontinensen jelenleg 97 millió m2. A 2006-os rekordév után (mintegy 6 millió új m2-rel gyarapodott ezeknek a kereskedelmi egységeknek a piaca, ami 13%-os növekedést jelentett az elõzõ évhez képest), a 2008-as évre soha nem látott növekedés várható: több mint 10 millió m2-rel nõ meg a földrészen felépült bevásárlóközpontok alapterülete.

A Cushman&Wakefield (a világ legnagyobb magántulajdonban lévõ ingatlan-tanácsadó cége) 34 európai országban végzett felmérése szerint az épülõ bevásárlóközpontok nagyságát vizsgálva Magyarország a középmezõny élén halad. A következõ két évben elõreláthatólag 368 ezer m2-nyi új kereskedelmi központ fog épülni hazánkban, ezzel a 2006-ban megközelített kétmillió össznégyzetmétert jóval túllépve, várhatóan már 2,3 millió m2-nyi terület várja a vásárlókat és bérlõket. A dobogó elsõ helyén Spanyolország áll: egymaga majd kétmillió négyzetmétert épít 2007-2008-ban, míg egész Európa összesen 17 milliót. Õket követi Lengyelország 1,8 millió m2-rel, és Törökország 1,6 millióval. Érdekesség, hogy a skandináv államokban például egyáltalán nem épülnek ilyen létesítmények a következõ években, és a beruházások túlnyomó része (58%-a) Nyugat-Európában zajlik úgy, hogy a kelet-európai régióból Románia is dinamikusan kezd felzárkózni.

Magyarországon mûködõ bevásárló- és kereskedelmi központok száma
és összes alapterületük (1996-2006)*

Év

Budapest

Vidék

Összesen

mennyiség (db)

alapterület (m2)

mennyiség (db)

alapterület (m2)

mennyiség (db)

alapterület (m2)

1996

8

244 410

1

11 000

9

255 410

2006

31

1 235 067

31

730 038

62

1 965 105

*Forrás: Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége

Az elmúlt tíz év sokszoros, európai trendbe illeszthetõ növekedést hozott a bevásárlóközpontok és kereskedelmi parkok épülése terén Magyarországon is (ld. táblázat). Országos szinten mind alapterületben, mind egységek számában mintegy hétszeres növekedés állapítható meg. Budapesten túl most már a vidéki városok is egyre fontosabb szerepet kapnak mind a fejlesztõk, mind a terjeszkedni kívánó kereskedõk körében: esetükben 10 év alatt 66-szoros, míg a budapestieknél mindössze ötszörös alapterület-növekedés figyelhetõ meg. Vidéken a vizsgált évek alatt 31-szeresére nõtt a bevásárlóközpontok száma, a fõvárosban csupán négyszeresére.

A piac további fellendülését eredményezheti a nagy vásárlói bázist és egy-egy város, régió ellátását biztosító, összevont kereskedelmi parkok megjelenése, valamint az, hogy míg a korábbi években a kereskedelmi célt szolgáló ingatlanfejlesztések döntõ többsége Budapestre koncentrálódott, az új fejlesztések nagy része (60-70%-a) már vidéken fog megvalósulni.

Az integrált kereskedelmi központhoz hasonló – Amerikában ?power center", Angliában ?retail park" néven emlegetett – centrumok egyre nagyobb számban létesültek a világon az utóbbi öt évben. A fejlõdés iránya és tendenciája ma már az, hogy a hipermarketek és barkács áruházak nagy dobozait a kisebb szakáruházakkal együtt egyetlen óriási létesítményben integrálják. Ennek hazai éllovasa az AIG/Lincoln ingatlanfejlesztõ Market Central Ferihegy elnevezésû beruházása, amely a kisvárosi hangulatú, a felszíni parkolókból könnyen megközelíthetõ tetszetõs, földszintes áruházak széles választékát kínálja kereskedelmi parkjában.

?Úgy látom, hogy jó helyen és jó idõben jelentünk meg kereskedelmi beruházásunkkal Magyarországon. A szakmai visszajelzések, a bérlõk élénk érdeklõdését tükrözõ 97%-os bérbeadottság, és nem utolsósorban a vidéki városoktól érkezõ együttmûködési javaslatok azt mutatják, hogy a piac és a vásárlók örömmel veszik ezt az új típusú vásárlási formát, amely kiutat jelent az élettelen városszéli doboz koncepciókból és tetszetõs, barátságos alternatívát kínál a vásárlásra" – mondta Schömer Norbert, az AIG/Lincoln Hungary fejlesztési igazgatója.

A Vecsésen épülõ kereskedelmi park Európa egyik elsõ ilyen jellegû létesítménye, építése párhuzamosan halad a szintén az AIG/Lincoln beruházásában épülõ olaszországi, Róma melletti Market Central Da Vinci-vel. A ferihegyi létesítmény 44 ezer m2-nyi kereskedelmi és szolgáltatóegységgel, valamint 1550 felszíni parkolóval várja majd a vásárlókat. A fejlesztõ AIG/Lincoln további hasonló központok építését tervezi más vidéki városokban is, elõször Miskolcon, ahol a fejlesztésre kiválasztott területet már meg is vásárolta a cég.

Az AIG/Lincoln céget 1997-ben alapította stratégiai társulásként a New York-i AIG Global Real Estate Investment Corporation és a Dallas-i székhelyû Lincoln Property Company. A társaság azzal a céllal jött létre, hogy nemzetközi szinten ingatlanokat vásároljon, fejlesszen és üzemeltessen, megalapításához a két anyacég nagyszámú vállalati partnereinek a világ valamennyi fejlõdõ piacán megnövekvõ ingatlanigényei vezettek. Barcelonai, berlini, budapesti, milánói, moszkvai, prágai és varsói irodái jelenleg 2,1 millió m2 területû létesítmény fejlesztését és üzemeltetését végzik.

Az AIG/Lincoln magyarországi projektjei (Airport Business Park, IP West, Alkotás Point, M1 Business Park, Haller Kert, Campus M, Infopark, Market Central Ferihegy) bizonyítják a cég hazai kereskedelmi ingatlanszektorban betöltött úttörõ és vezetõ szerepét. Az AIG/Lincoln Hungary hazai fejlesztéseinek összértéke 125 milliárd forint összegben állapítható meg.

http://www.aiglincoln.hu/;

 http://www.mcferihegy.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.