2024.február.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rendkívüli aszállyal és magashegyi viharokkal küzd a Góbi-expedíció

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/3205"><img class="image thumbnail" src="/files/images/vihar.thumbnail.jpg" border="0" alt="Vihar a Góbiban" title="Vihar a Góbiban" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Vihar a Góbiban</strong></span></span>  <p>Tegnap délután sikeresen elérte az Altaj-hegységet a Szilasfood-Lucullus Góbi expedíció, és elfoglalta elsõ táborhelyét 2820 méter magasságban.</p><p>

vihar a góbibanVihar a Góbiban 

Tegnap délután sikeresen elérte az Altaj-hegységet a Szilasfood-Lucullus Góbi expedíció, és elfoglalta elsõ táborhelyét 2820 méter magasságban.

vihar a góbibanVihar a Góbiban 

Tegnap délután sikeresen elérte az Altaj-hegységet a Szilasfood-Lucullus Góbi expedíció, és elfoglalta elsõ táborhelyét 2820 méter magasságban.

 A Lucullus Baráti Társaság lovas csapata eddig mintegy 600 kilométert tett meg a Góbi-sivatag, valamint a Gov-Altáj pusztaságain. Miután az expedíció megérkezett a Góbi keleti kapujában fekvõ Yoliin Amhoz, a "Keselyûk Völgyéhez", áthaladt a világ egyik legnagyobb kõ- és homoksivatagán. A Khongoriin Els 300 méter magas, búgó homokdûnéit elhagyva észak-nyugatra fordultak, ahol átkeltek az Ikh Bogd hegység kétezer méteres hágóin. Ezt követõen az expedíció áthaladt a sós tavak vidékén, majd június 26-án megérkezett az Altaj-hegység dél-keleti vonulatához, ahol három napot töltött el tudományos kutatásokkal és megfigyelésekkel. A lovas csapat június 29-én indult újra útnak, az Altaj háromezer méteres hágói felé. Útjukon elsõ hegyvidéki táborhelyük felé 70-80 km/h sebességû jég- és homokviharba kerültek, amelyben órákon keresztül haladtak, míg a lovas vonulás utolsó szakaszának alaptáborát el nem foglalták. Az Altaj hegységig vezetõ, több száz kilométeres pusztai utazás során rendkívüli nehézségeket okozott az évtizedek viszonylatában is mértéken felüli aszály: a helyi vezetõkkel eredetileg tervezett útvonal itatóhelyei és legelõi kiszáradtak, ami összesen közel 150 kilométeres kitérõ megtételére kényszerítette a társaságot. Az expedíció több tó és folyó kiszáradt medre mellett haladt el, ahol még egy évvel ezelõtt is virágzott az élet, és a világ ornitológusainak kedvelt kutatóközpontjainak számítottak. A Bogdi Meteorológiai Megfigyelõállomás munkatársa szerint az aszályon kívül a Góbiban nemrégiben alapított aranybányák is hozzájárulnak a vízforrások, folyók, tavak elapadásához, és ezzel a környezet pusztulásához.

2Tudományos kutatások és megfigyelések a Góbi sivatagban

A sivatag és az idõjárás támasztotta nehézségek ellenére az Expedíció megkezdte tudományos kutatásait és megfigyeléseit.Folyamatosan zajlanak az egykori nagy lovas birodalmak mindennapjaira hasonlító mai mongol pusztai gasztronómiával kapcsolatos dokumentációk. Az expedícióban résztvevõ Lucullus BT alapítók – Sipos Tamás, Turóczi Gábor és Jarabek Bence – nomád családoktól sajátítják el a tejtermékek feldolgozásának, a hús konzerválásának, valamint a fõtt, sült, párolt ételek elkészítésének mesterfogásait. Varga Ferenc, az ELTE doktoranduszának vezetésével folynak az orientalista kutatások, amelyek többnyire a nomád állattartás régiónkénti különbségére fókuszálnak. A keletkutatási program különleges fejezetének számít az elmúlt ötezer év mindennapjaiba betekintést nyújtó Bayangiin Nuruu-i hun, szkíta, türk, tibeti és mongol sziklarajzok fotódokumentációjának az elkészítése. Dr. Ágoston Viktor és dr. Batmunkh Enkhjargal, a Semmelweis Egyetem PhD hallgatói sikeresen menedzselik az Expedíció egészségügyi problémáit, és folyamatosan dokumentálják a csapat kórtörténetét: tervük, hogy az expedíció egyedülálló, utazási orvostani tapasztalatait megosszák a jövõ utazóival. Hozzájuk hasonlóan zökkenõmentesen kezeli az Expedíció energiaellátási és rádiókommunikációs kihívásait a csapat rádiótechnikusa, Néher Márton, a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója. A társaság kutatásaiban és megfigyeléseiben rendkívüli támogatást nyújt az expedíció digitális könyvtára.

Célbaérés és kultúrmisszió

A Szilasfood-Lucullus Góbi Expedíció további, közel 300 kilométert tervez megtenni lóháton az Altaj-hegység 3000 méter magas hágóin, hogy július 5-én elérje a régió legnagyobb települését és az utazás célállomását, Altaj várost. Ezen a napon az érdeklõdõk személyesen, mûholdas kapcsolaton kereszül beszélhetnek az expedíciós csapattal az Alexandra Pódium rendezvényén, az Alexandra Könyvesházban (1055. Bp. Nyugati tér 7.) ahol 19:00 órai kezdettel kerekasztal-beszélgetést vezet Tisza Kata írónõ Õsi Attila paleontológussal, Erdélyi István keletkutatóval, Felkai Péterrel, az utazási orvostan szakértõjével és Sas Tiborral, az eTan Elektronikus Tananyag Zrt. vezetõjével. Miután az Expedíció visszajut a mongol fõvárosba, a csapat beteljesíti kultúrmisszióját, és átnyújtja a Magyar Nemzeti Múzeum ajándékát a Mongol Nemzeti Múzeum vezetõségének. A Góbi-expedíció július 12-én 14.55-kor érkezik haza Magyarországra az Aeroflot moszkvai járatával, majd július 13-án 11:00 órai kezdettel nyilvános sajtótájékoztatót és élménybeszámolót tart a Magyar Nemzeti Múzeumban.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.