www.reneszanszev2008.huwww.reneszanszev2008.hu

Megközelítőleg ezren jelentkeztek az Oktatási és Kulturális Minisztérium által, a Reneszánsz Év – 2008 keretében meghirdetett művészeti és tudományos pályázatokra április 30-ig. A pályázati kiírások sikerét mutatja, hogy több mint húsz ezren töltöttek le pályázatokat az OKM és a Reneszánsz Év – 2008 oldalairól.

 www.reneszanszev2008.huwww.reneszanszev2008.hu

Megközelítőleg ezren jelentkeztek az Oktatási és Kulturális Minisztérium által, a Reneszánsz Év – 2008 keretében meghirdetett művészeti és tudományos pályázatokra április 30-ig. A pályázati kiírások sikerét mutatja, hogy több mint húsz ezren töltöttek le pályázatokat az OKM és a Reneszánsz Év – 2008 oldalairól.

A 910.000.000 Ft összértékben kiírt pályázatok fő célja, hogy a reneszánsz újító szellemében létrejött művek mindenki számára elérhetővé, megismerhetővé váljanak, ezáltal a közös kulturális örökséget gazdagítsák. A kulturális élet szinte minden területét érintő pályázatok lehetőséget biztosítanak tudományos konferenciák megvalósításához, irodalmi és színházi művek megszületéséhez, tehetséges zenészek, szakemberek érvényesüléséhez.

„Reneszánsz túrák Magyarországon" pályázat

Az április 30-án lezárult pályázatra 481 iskola jelentkezett az ország minden szegletéből. A pályázat nem véletlenül keltette fel az érdeklődők figyelmét, hiszen a támogatott túrákon résztvevő diákok meghatározó múzeumi élményekkel gazdagodhatnak, művészeti alkotásokkal bővíthetik ismereteiket, tudományos ismeretterjesztő, interaktív kiállításokon, valamint múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt az év folyamán.

Művészeti pályázatok

„A reneszánsz a mai színház tükrében"

A színházi társulatok és szakemberek részére kiírt pályázat megmozgatta az egész magyar színházi életet: 72 magyarországi és határon túli színházi társulat nyújtott be pályamunkát a reneszánszhoz kötődő, de műfaji megkötés nélküli új, egész estés produkciók létrehozását célzó pályázatra.

Komolyzenei pályázat

A fiatal zenészek és kulturális menedzserek külföldi továbbtanulásának támogatására kiírt komolyzenei pályázat célja, hogy elindítson fiatal zenei tehetségeket a nemzetközi karrier felé vezető úton. A nagyvonalú támogatást a 12 jelentkező közül 5 tehetséges fiatal művész kapja meg, akik a program keretei között egy évet tölthetnek el egy általuk kiválasztott vagy a Klassz Zenei Iroda által felajánlott külföldi zenei intézményben vagy zenei fesztiválnál.

Fordítás-támogatási pályázat

Szintén nagyszámú, majdnem 90 pályamű érkezett arra a pályázatra, amellyel az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Reneszánsz Év – 2008 keretében lehetőséget biztosít magyar művek minél szélesebb körű külföldi megismertetésére, megjelenésének ösztönzésére. A támogatás lehetővé teszi fordítói ösztöndíjak biztosítását, fordítók és kiadók tájékoztatására információs anyagok létrehozását,  idegen nyelvű honlap-fejlesztést, és a nemzetközi könyvvásárokon való intenzívebb részvételt.

Tudomány és technika a reneszánsz jegyében

Tudományos pályázatok

Százhúszan indultak a Balassi Intézet pályázatán, amelynek célja, hogy különféle tudományos programokkal és kiadványokkal méltó emléket állítson a magyar reneszánsz kiemelkedő alakjának, Mátyás királynak és korának. A beérkező pályaművek közül azok a programok részesülnek támogatásban, amelyek Hunyadi Mátyás személyét és korát, a humanista és reneszánsz kultúrát állítják fókuszba, valamint a korhoz kötődő emlékeket dolgozzák fel.

„Hogy unokáink is lássák" – Műszaki örökség reneszánsza pályázat

A pályázat célja, hogy lehetőséget teremtsen a vidéki örökség értékeinek megújítására, széles körű hozzáférhetővé tételére, illetve korszerű bemutatására a magyar és a külföldi közönség számára. A pályázat támogatja továbbá a műszaki, technikai- és közlekedéstörténeti emlékanyag, valamint az ipari örökség védelmét.

http://www.reneszanszev2008.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük