2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Részvénypiaci stratégiák 2016-ra

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97205"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1148.jpg" border="0" width="268" height="188" /></a></span>A jövő esztendő minden bizonnyal egyik legmarkánsabb tényezője a monetáris divergencia, vagyis a fő pénzügyi központok monetáris politikáinak iránybeli eltérése lesz. Európában és Japánban további monetáris lazításokra, míg az Egyesült Államokban pénzügyi szigorításra számíthatunk. Véleményünk szerint nagy általánosságban jól fog alakulni a részvények piaca, és befektetési szempontból a részvények kínálják majd a kötvények legjobb alternatíváját.</p> <p> 

A jövő esztendő minden bizonnyal egyik legmarkánsabb tényezője a monetáris divergencia, vagyis a fő pénzügyi központok monetáris politikáinak iránybeli eltérése lesz. Európában és Japánban további monetáris lazításokra, míg az Egyesült Államokban pénzügyi szigorításra számíthatunk. Véleményünk szerint nagy általánosságban jól fog alakulni a részvények piaca, és befektetési szempontból a részvények kínálják majd a kötvények legjobb alternatíváját.

 

A jövő esztendő minden bizonnyal egyik legmarkánsabb tényezője a monetáris divergencia, vagyis a fő pénzügyi központok monetáris politikáinak iránybeli eltérése lesz. Európában és Japánban további monetáris lazításokra, míg az Egyesült Államokban pénzügyi szigorításra számíthatunk. Véleményünk szerint nagy általánosságban jól fog alakulni a részvények piaca, és befektetési szempontból a részvények kínálják majd a kötvények legjobb alternatíváját.

 

A múlt heti EKB-ülésen hozott intézkedések sok piaci szereplő várakozásától elmaradtak, ennek megfelelően reagáltak a részvénypiacok is: a határidős DAX-index például mintegy 5%-ot esett, de ez csak átmeneti piaci zajnak tűnik, mivel a mögöttes alapvető piaci tényezők változatlanok.

 

Európai és japán részvények

 

Az Eurocoin növekedési mutató (az olasz jegybank valós idejű GDP növekedési mutatója) felfelé mutat, és közelíti a pénzügyi válságot megelőző bővülési időszak átlagszintjeit. Más szóval az euróövezet gazdasága mérsékelt ütemben bővül, miközben a munkanélküliség fokozatosan csökken. Mivel az EUR/USD jelenleg az 1,05-1,10-es sávba szorult be, az EKB nem tud más tenni, minthogy hagyja a gazdaságot saját magától beállni az egyensúlyi szintre. A költségvetési hiány 2016-ban valószínűleg növekedni fog az euróövezetben, ami megadhatja a régóta várt lökést a versenyszférának.

 

Japánban szintén meghosszabbítják a monetáris lazítási programot annak érdekében, hogy a jent alacsonyabb szintre szorítsák az ország legfontosabb kereskedelmi partnereinek devizáival szemben, és komoly támaszt fog jelenteni a japán részvényeknek. A japán részvények értékeltsége továbbra is vonzónak tűnik, mind a történelmi átlagszintekkel, mind pedig a fejlett országok részvénypiacaival összehasonlítva.

 

Összességében pozitívan tekintünk az európai és a japán részvénypiacokra. Európában egyértelműen előnyben részesítjük az exportőr (ipari) vállalkozásokat, illetve a fogyasztói szektor részvényeit. Másrészről viszont az európai környezet nem kedvez a bankoknak, így ebben a szektorban továbbra is csökkenésre számítunk. A japán részvénypiacon növekedést várunk, amely a Nikkei index határidős ügyletével jól kihasználható.

 

Az OPEC és Kína

 

Továbbra is negatívan tekintünk az energiaszektorra és az alapanyagok szektorára, mivel a túltermelés tovább nyomja lefelé az árakat. A probléma mindkét szektor esetében a túlzott mértékű eladósodottság. Az alacsonyabb bevételi szintek és a dráguló finanszírozás ollójában a bankok már most megkezdték a kiegészítő fedezetek bekérését az egyébként is szorongatott helyzetben lévő kitermelőktől és energiaipari társaságoktól.

 

Véleményünk szerint Kína a stabilizálódás útjára lépett, és növekedésének minősége is javul. A történelmi átlaghoz képest alacsony értékelési szintek vételi lehetőséget jelentenek, így 2016-ban pozitívan tekintünk a kínai részvényekre.

 

Magasabb amerikai hozamok

 

Most már biztosra vehetjük a decemberi kamatemelést, és ezzel együtt a magasabb amerikai hozamokat. Ezen túl még legalább négy amerikai kamatemelést várunk 2016-ban, ami valószínűleg kiélezi majd a különbséget az Atlanti-óceán két partjának kamatpolitikája között.

 

Az amerikai gazdaság aktuális mutatószámai (a termelési adatok átmeneti lassulásának kivételével) felvetik azt az érdekes kérdést, hogy vajon nem kell-e a Wall Street-nek tartania a Fed irányadó kamatlábának a vártnál gyorsabb ütemű emelkedésétől. A kötvénypiacokon tapasztalható alacsony likviditás figyelembe vételével ez a kockázat akár problémákat is okozhat 2016-ban.

 

Az erősebb dollár és a magasabb relatív értékelések miatt továbbra is semleges az álláspontunk az amerikai részvénypiacok vonatkozásában. Szektorszinten viszont előnyben részesítjük a pénzügyi szegmenst (elsősorban a regionális bankokat), az informatikai szektort, illetve a biotechnológiai részvényeket. Ugyanakkor az árak csökkenésére számítunk azokban a ciklikus (a gazdasági konjunktúrának jobban kitett) amerikai részvényekben, amelyek bevételeinek meghatározó hányada az Amerikai Egyesült Államokon kívülről származik, illetve az olyan társaságok esetében, amelyek eladósodottsága magas szintű.

Peter Garnry

Peter Garnry részvénystratégiai vezető a Saxo Bank nemzetközi és európai részvényportfóliójának összeállításáért és karbantartásáért felelős. Peter naponta tudósít az amerikai és az európai részvényekkel kapcsolatos hírekről, valamint rendszeresen tesz közzé stratégiai elemzéseket különböző témakörökkel kapcsolatban (pl. fúziók és felvásárlások, jelentési időszak, szektorértékelések). A televízióban is rendszeresen szerepel szakértőként (többek között a CNBC és a Bloomberg műsoraiban), emellett részt vesz a Saxo Bank negyedéves előrejelzéseinek összeállításában, valamint a bank híres „Meghökkentő Előrejelzések" tanulmányának elkészítésében.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.