2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az eltüntethető elektronika a Xerox legújabb adatvédelmi fejlesztése

2 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/97207"><img class="image image-preview" src="/files/images/PARC-Disappearing-Chips%20(1).JPG" border="0" width="465" height="310" /></a></span>A napokban a Xerox kutatóvállalata, a PARC (Palo Alto Research Center) sikerrel demonstrálta új technológiáját, amelynek révén egy távolról küldött optikai, vagy rádiófrekvenciás jel segítségével bármilyen elektronikus eszköz - chip, szenzor stb. - eltüntethető, kiiktatható pár másodperc alatt.

A napokban a Xerox kutatóvállalata, a PARC (Palo Alto Research Center) sikerrel demonstrálta új technológiáját, amelynek révén egy távolról küldött optikai, vagy rádiófrekvenciás jel segítségével bármilyen elektronikus eszköz – chip, szenzor stb. – eltüntethető, kiiktatható pár másodperc alatt.

A napokban a Xerox kutatóvállalata, a PARC (Palo Alto Research Center) sikerrel demonstrálta új technológiáját, amelynek révén egy távolról küldött optikai, vagy rádiófrekvenciás jel segítségével bármilyen elektronikus eszköz – chip, szenzor stb. – eltüntethető, kiiktatható pár másodperc alatt.

A DUST (Disintegration Upon Stress Release Trigger) rövidítéssel ellátott technikai megoldás alapja az elektronikus eszköz köré vont speciális üveg, amely a ráérkező jel hatására millió darabra hullik és válik láthatatlanná az emberi szem számára. A PARC tesztjében egy hétköznapi lézer ceruzát használtak, amellyel távolról megcélozták a speciális üvegfelületet. Ennek hatására hőenergia szabadult fel, az eszköz melegedni kezdett, majd pillanatok alatt megsemmisült.

https://www.youtube.com/watch?v=zuoFO4W2FdM

A szakemberek jelenleg is dolgoznak a technológiát magában rejtő, kifinomultabb elektronikai eszközök kivitelezésén annak érdekében, hogy csökkentsék azok méretét és előállítási költségeit. A legfőbb szempont, hogy az eltüntethető elektronika, mint eszköz széleskörű funkcionalitással rendelkezzen, és könnyedén kapcsolódjon a környezetünkben egyre jobban terjedő okos készülékekhez, tárgyakhoz. Ugyanakkor a fejlesztést, amelyet a PARC a Fejlett Védelmi Megoldási Projektek Kutatóügynökségével (DARPA – Defense Advanced Research Projects Agency) kötött több millió dolláros együttműködés keretében valósította meg, arra szeretnék hosszútávon hasznosítani, hogy még inkább védetté tegyék az adatainkat. A technológia segítségével az elektronikusan tárolt adatok eltüntetésével ugyanis bármikor megakadályozható az, hogy szenzitív információk illetéktélen kezekbe kerüljenek.

A PARC javaslatára a fejlesztők vizsgálják a DUST technológia szélesebb körű felhasználási lehetőségeit az üzleti életben is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.