Bock József Az egyik legrangosabb magyar borászati díjat, ?Az év pincészete" kitüntetõ címet az idén Bock József nyerte. Az elismerés átadására Villányban került sor.

Bock József Az egyik legrangosabb magyar borászati díjat, ?Az év pincészete" kitüntetõ címet az idén Bock József nyerte. Az elismerés átadására Villányban került sor.

Bordalnokok ?Jó bor ez gazda, jó szõlõ adta, az Úristen áldja meg, aki ezt megissza" – így köszöntötte a pincéhez érkezõket a Bordalnokok együttes, megteremtve ezzel mindjárt a kellõ hangulatot is. Igazat is mond a dal, hiszen a jó szõlõ és a jó bor évezredek óta jelen van ezen a területen. Villány a bor birodalma. Magyarország legdélibb fekvésû, mediterrán klímájú borvidéke öleli magába a boráról híres kisvárost és szomszéd településeit. A szõlõmûvelés már a római korban is honos volt e vidéken, ezt több régészeti lelet is bizonyítja. A napfény, az ásványi anyagokban gazdag termõföld, az évszázados borkészítõ hagyományok világszínvonalú borok születésére tették alkalmassá a kis kiterjedésû Villányi borvidéket.

Bock József A Bock Pincészet családi vállalkozás, ahol a szõlõtermesztés és borkészítés hagyománya több évtizedre, sõt évszázadra nyúlik vissza. Az elõdök Németországból települtek Magyarországra a 18. században. A család 1850 óta foglalkozik szõlõtermesztéssel és borászattal a Villányi borvidéken, ez idõben már 3 ha területen gazdálkodtak. A bor szeretete és elkészítésének fortélyai azóta szállnak apáról fiúra, ebbõl nõtte ki magát a vállalkozás. A család 1958-ban egy õsi birtokot (a villányi Jammertál dûlõben) visszavásárolt, és ettõl kezdve újra foglalkozott szõlõtermeléssel és borkészítéssel. A Bock borok 1958 és 1980 között több helyi, megyei és országos borversenyen kiválóan szerepeltek. 1976-ban Nemzetközi Borversenyen nagyaranyéremmel tüntették ki Bock Antal Kékoportóját. Bock József édesapja halála után, 1981-tõl már önállóan foglalkozott szõlõtermesztéssel és borkészítéssel. Gyorsan bõvült pincészete. Kezdetben csak az elvett családi birtok visszavásárlására törekedett, hiszen a fiatalkorában kóstolt jammertáli vörösborok mély emlékeket hagytak benne. A Bock Pincészet a történelmi változások lehetõségei között jött létre. Korán, már 1987-ben jelentkezett palackozott boraival, amelyek a Vinárium révén egyre ismertebbek lettek, miközben túllépett ez egykori családi birtok keretein. 1994-ben a Vinagorán, Champion-díjas lett a Bock cuvée, majd további elismerések következtek idehaza és külföldön. Bock József 1997-ben Magyarországon elnyerte ?Az év bortermelõje" címet.

Az itt folyó munka színvonalát jelzi, hogy a pincészetben szakmai gyakorlatot folytatnak a helybéli Teleki Zsigmond Szakmunkásképzõ Intézet borászati szakirányú tanulói, valamint a németországi Veitshöcheim-i Bayerische Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau-ból és egy franciaországi intézménybõl is fogadnak tanulókat. Kapcsolatban állnak a POTE kutatási részlegével, ahol a vörösborok élettani hatásait kutatják.

A családi vállalkozásban mindenki részt vesz. Bock József felesége a panziót igazgatja és folytatva a borászati hagyományokat fia Valér és lánya Patrícia, veje Gábor már mind a villányi bor, emellett a magyar bor hírnevéért dolgoznak.

?Az év pincészete" A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szõlõ és Borgazdaság Szövetsége 2002-ben megalapította ?Az év pincészete" kitüntetõ címet. Olyan bortermelõ társaság együttes teljesítményét díjazza, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kultúrált borfogyasztás széles körû népszerûsítéséért a legtöbbet tette az adott évben. A kiválasztás szempontjai közé tartozik – többek között – a pincészet külsõ és belsõ megjelenése (építészeti, esztétikai jellemzõk, megközelíthetõség, a parkoló, a környezet rendezettsége, tisztaság, munkakörülmények). Latba esik a szerepe a borvidék életében, nemzetközi kapcsolatai, megítélése, termékeinek jelenléte a bel- és külföldi piacon. Számítanak az országos és nemzetközi versenyeken elért eredmények és fontos például a fiatal szakemberek oktatásában való részvétele is. A kiíró szervezetek késõbb módosítottak a feltételeken, a döntés kétfordulós rendszerben történik. Elõre megküldött szempontrendszer alapján pályázásra kérik fel a pincészeteket. Az idén hatan jelentkeztek (Bock Pincészet, Villány; Korona Borház, Eger; Tornai Pincészet, Somló; Tokaj Kereskedõház; Dégenfeld Szõlõbirtok, Tarcal és a Törley Pincészet), pályázatukat a meghirdetõ szervezetek tagjainak küldték ki, közülük hatvanegyen nyilvánítottak véleményt. Az õ döntésük alapján az elsõ három helyezett – sorrendben – a Bock, a Dégenfeld és a Tokaj Kereskedõház lett.

Gráf József Nagyon nagy dolog elnyerni ?Az év pincészete" címet – mondta Gráf József miniszter. Akinek ez sikerül, az ezzel Európa élvonalába kerül. Az Unióban most olyan lehetõségek elõtt állunk, amikkel feltétlenül élnünk kell és a borászokon múlik, hogy a következõ hat évben milyen pályázatokon indulnak, milyen eredményeket érnek el.

Ermitage A díjátadás a házigazda borainak kóstolójával zárult. Az egyik legérdekesebb, az Ermitage 2005 (jelentése: kerti lak, lugas) a Villányi borvidék legszebb dûlõibõl származó szõlõfajtákból készült. Összetétele: Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Portugieser, Kékfrankos. Többségükben (70 %), nagy ászokhordókban, illetve másod- és harmadtöltésû kis tölgyfahordókban 14 hónapig érlelt borok házasításával állították össze ezt a nagyszerû cuvée-t. Kortyolgatása közben a díjazott még elmondta: a magyar borok már ott vannak a világ legjobbjai között. Sikerük titka a becsületesség és szorgalom, ezért ez a nap a munkatársakról szól. Az elismerést a csapat kapta!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük