Ábel László Ilyenkor, a nyári szezonban az éttermekrõl, kávéházakról inkább csak a rossz hírek terjednek. Hogy egy kerület vezetõi felfigyeljenek egy kiválóan mûködõ étteremre – valódi ritkaságnak számít. Ezért különösen fontos, ha mégis van ilyen!

 

Ábel László Ilyenkor, a nyári szezonban az éttermekrõl, kávéházakról inkább csak a rossz hírek terjednek. Hogy egy kerület vezetõi felfigyeljenek egy kiválóan mûködõ étteremre – valódi ritkaságnak számít. Ezért különösen fontos, ha mégis van ilyen!

DiszpolgárokBudapesten, a XIII. kerületben minden évben megünneplik a kerület önálló közigazgatási egységgé válásának évfordulóját. Ezen a napon adják át a díszpolgári okleveleket és kitüntetik azokat, akik munkájukkal szebbé, jobbá teszik az ott lakók életét. Az Önkormányzat azon fáradozik – mondta dr. Tóth József polgármester, hogy a közérdek a magánérdek felett álljon, az egyén üzleti, gazdasági sikere, szolgálja egyben a közjót is. Ennek eredménye, hogy egyre többen és büszkébben vallják magukat XIII. kerületinek. Az idén a kerület díszpolgára címet a világhírû író, Nádas Péter és posztumusz kitüntetésként Oláh József kapta, aki hosszú ideg volt megbecsült, köztiszteletnek örvendõ önkormányzati képviselõ.

Az oklevél Az önkormányzati testület szavazatai alapján kitüntettek hat olyan embert is, akik kiemelkedõ szakmai tevékenységükkel jelentõsen hozzájárultak a kerület fejlõdéséhez. Volt közöttük mûvész, pedagógus, egyházi személyiség, akik hosszú éveken keresztül, becsülettel végezték munkájukat, saját területükön elismerést, tiszteletet vívtak ki maguknak.

Ábel László A hat kitüntetett egyike Ábel László, a Tátra utcai Firkász kávéház tulajdonosa. A környék lakói még emlékeznek a rosszhírû sörözõre, ami valamikor az étterem helyén mûködött, amíg a jelenlegi tulajdonos meg nem vette és igazi, múlt századi hangulatot idézõ kávéház-éttermet nem varázsolt belõle. A varázslás persze túlzás, hét év kemény munkája fekszik a sikerben, ami a friss kitüntetésben most hivatalos elismerést is nyert. A kiváló szakember valamikor pincérként kezdte a pályát, dolgozott különbözõ helyeken, egyre magasabb beosztásban, idehaza és külföldön. Amikor – már fõnökként – elég tapasztalatot szerzett, úgy döntött, önálló vállalkozásba kezd.

Firkász étterem Ez lett a Firkász! A Víg színház és a Duna között bújik meg szerényen, nevét az Újlipótvárosban szinte jellegzetesnek számító foglalkozások egyikérõl kapta. A jelszava: ?Régi értékek, jóízû étkek!" Miért lett sikeres? Mert sokan, régóta hiányolták azt a vendéglátóhelyet, ami a 20-as, 30-as években volt népszerû Budapesten. Igen, úgy hívták Café-Restaurant. Egy kávéház, amelyikben lehet munkával, beszélgetéssel eltölteni az idõt, megebédelni, elolvasni az újságokat, meginni az uzsonnakávét, a különteremben üzleti rendezvényt tartani, és az ügyes-bajos dolgok elintézése után még vissza lehet térni vacsorázni. A Firkász – stílusában és hangulatában – éppen ezt kínálja. A falakat tapéta helyett régi újságok, plakátok borítják, öreg írógép, kávéházi felszerelés a díszítés. Délelõtt az újságírók, délben az üzletemberek, délután egyetemisták, este filmesek, rendezõk, színházból hazatérõk keresik fel.

Firkász étterem A választék szinte a vendég ízlése szerint változik. Az óriás Oszkár saláta itt helyi jellegzetesség, összetétele az igényekhez igazodik. Alapját bazsalikommal, törött borssal, fokhagymával harmonikusan fûszerezett, olajban pácolt és roston sütött csirkemell csíkok képezik, majonézes, friss kevertsaláta, kígyóuborka, paradicsom teszi még vonzóbbá. Sokan kedvelik a grilltálat, melyben a húsokat fûszervajjal és tetszés szerinti körettel tálalják. Grillezett zöldség, brokkoli, padlizsán, karotta, paradicsom, kevés pirított burgonya jár hozzá. Délben innen csak jóllakottan lehet elmenni. Hétköznaponként 12-tõl 15 óráig helyi különlegesség a hétfogásos, svédasztalos ebéd – meglepõen baráti áron! Ilyenkor minden este hét órától zárásig, Budapest legjobb zongoristája, a nemzeti bárzongorista verseny 2004. évi gyõztese, Ökrös Ottó, játszik.

Firkász étterem Havonta egyszer, vacsoraesteken híres borászok mutatkoznak be. A fõszakács az õ boraikhoz igazodva alkotja meg azt a hat-hét fogást, melyekben az ételek és az italok eddig rejtett ízei a legtökéletesebben bontakozhatnak ki. Az ötletdús, ötnyelvû (magyar, angol, német, olasz, francia) étlap méltó versenytársa az italkészlet. Sok a koktél. A sörök között itt az átlagostól eltérõt a német Köstritzer fekete sör jelenti. Borkínálatukban folyamatosan bemutatják az ország 22 borvidékének legjobb borait. Mindezek után talán már nem véletlen, hogy a vendégek között gyakran láthatjuk a kulturális élet kiemelkedõ hazai és külföldi személyiségeit, ismert mûvészeket.

Az étterem akadálymentesített, nyáron légkondicionált, a látássérült vendégek magyar nyelvû, Braille írásos étlapot is kaphatnak!

http://www.firkaszetterem.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük