2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A világ Kõbányára költözött – (II. rész)

8 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/429"><img class="image thumbnail" src="/files/images/MAV.thumbnail.jpg" border="0" alt="MÁV stand 2007" title="MÁV stand 2007" width="100" height="75" /></a></span> Az Utazás Kiállítás második napjáról szóló beszámolót némi dohogással kell kezdeni. Van ugyanis egy probléma, ami évek óta megoldatlan, bár sok tízezer ember érint.</p><p>

 

máv stand 2007 Az Utazás Kiállítás második napjáról szóló beszámolót némi dohogással kell kezdeni. Van ugyanis egy probléma, ami évek óta megoldatlan, bár sok tízezer ember érint.

 

máv stand 2007 Az Utazás Kiállítás második napjáról szóló beszámolót némi dohogással kell kezdeni. Van ugyanis egy probléma, ami évek óta megoldatlan, bár sok tízezer ember érint.

gözmozdony A belvárosból kijutni a kõbányai vásárváros területére, felér kisebbfajta hadmûvelettel. Átszállás nélkül lehetetlen. A nyitás körüli idõben a Nyugati Pályaudvar környékérõl a Hungexpo fõbejáratáig másfél órát tart az út. Nincs ez másként visszafelé, este a záráskor sem – pedig nem kellene így történnie.

 A Fõbejárattal szemben a vasúti síneken van egy ideiglenes megálló. Vonattal, a Nyugatitól idáig pontosan tíz perc alatt lehetne eljutni. Volt már rá példa, volt itt vonat – évekkel ezelõtt. Azóta a MÁV nem járatja, mert a Hungexpo nem kéri. Ez valóban igaz, nem kérik, mert a MÁV erre csak megfizethetetlenül magas áron volna hajlandó. Érezve a helyzet fonákságát, a MÁV megtette az elsõ lépést. Módosította néhány járat menetrendjét, délelõtt a vidékrõl Pestre közlekedõ vonatok közül áll itt meg néhány, délután ugyanez történik Pestrõl visszafelé. Lapunk kérdésére a MÁV egyik illetékes vezetõje azt válaszolta: nincs mód arra, hogy legalább félóránként megálljon, egész nap, mindkét irányból egy-egy vonat. A Nyugati biztosító berendezései ilyen menetrendváltozást nem tudnak kezelni! Az senkinek nem jut eszébe, hogy összeadja a többi kiállításra egész évben érkezõ összes vendég létszámát. Ekkora tömeg már adhatna megfontolásra érdemes bevételt! Addig viszont marad az elviselhetetlen benzingõz, az araszolgatás a dugóban vagy a préselõdés a rendszertelenül, ritkán járó buszokban. Szép kis bemutatkozás a külföldi idegenforgalmi szakembereknek!

myanmar Mindezek ellenére mégis van látogató bõségesen. Különösen azon országok keltik fel az érdeklõdést, akik az idén elõször jelentek meg az Utazás Kiállításon. Az egyik ilyen Myanmar, a régebbi Burma. Ezt a világtérképrõl majdnem lefelejtett országot még alig érte el a nemzetközi turizmus áradata. Talán egyetlen olyan ország egész Dél-Kelet-Ázsiában amelynek gazdag kulturális sokszínûsége, lélegzetelállítóak a természeti szépségei, és mindenek felett legfõbb kincse, a népének õszinte, baráti mosolya, Ázsia valamennyi csodáját kínálja. Az angoloktól kapott Burma nevet 1991-ben változtatták a ?kemény, nehéz" jelentésû Myanmar szóra.

dar le A hajsza és a rohanás itt ismeretlen – mondta el Dar Le, a 7Days Utazási Iroda igazgatója. Ez az egyik legbiztonságosabb ország, itt még soha nem volt terrorista támadás, emberrablás. Néhány furcsaságot persze tudomásul kell venni az európainak. Vannak helyek, ahová nõk egyáltalán nem léphetnek be. Ez nem függ az öltözéküktõl, és errõl angol nyelvû figyelmeztetõ lista sûrûn található. Alkoholos italok fogyaszthatók, erre nincs tilalom. Hagyományos ételük egyfajta halleves, mely szinte mindenhol kapható. Az árak alacsonyabbak, mint Thaiföldön vagy Indiában. A bazárokban igen olcsók az arany, ezüst ékszerek, a népmûvészeti, kézmûves tárgyak. Mindez ki is hozható az országból ám a számlát érdemes megõrizni! Aki eldöntötte, hogy ide akar utazni, 12 órás repülõútra készüljön, átszállással Szingapúron vagy Malayzián át. Vízum mindenkinek kell, de érkezéskor, helyben is elintézhetõ. Ára 25 US dollár, és nem olcsóbb akkor sem, ha elõre váltjuk meg.

dominica Elõször jött el Budapestre és tartott bemutatót Dominica, Hollandia és Jamaica is. Samanda Fersobe, a Dominicai Köztársaság Idegenforgalmi irodájának igazgatója szerint az ország változatos, az emberek nyitottak, kedvesek. A hõmérséklet egész évben, mindenhol 25 – 35 C fok között ingadozik. Utazáshoz a legolcsóbb az Air France, Budapest – Párizs – járata, de máskor a Madridból vagy Floridából indulót is érdemes választani. Nagyon sok étterem mûködik egész éjjel. A lakosság jellegzetes étele a rizs és a bab, sok salátát, gyümölcsöt fogyasztanak. A helyi éttermek még a szállodákban sem túl drágák. Samana környékén jellegzetes étel a hal kókuszdióval. Máshol minden kukoricával készül. Fogyasztanak maniokát, 72 különbözõ állat húsát, közöttük talán a kecske számít magyar ízléssel ritkaságnak. A fûszerek közül az Oregano használata mindennapos. Érdekesség ezeken a tájakon, a hoteljeirõl híres Porto Plata és a Punto Cana. Sok helyen kapható borostyán, az ország nemzeti éköve. A magyaroknak vízum nem kell. Itt van a Karibi-térség legmagasabb hegye a 3175 méter magas Pico Duarte,és a legmélyebb pontja is, az Enriquillo tó, tengerszint alatti, 45 fokos mérésével.

a holland stand Imke Koe, holland kereskedelmi igazgató szerint Közép-Európa lakossága egyre fontosabb válik a holland utazási irodák számára. Szeretnék ebbe a gyönyörû kis országba csábítani az embereket, ahol kellemesek a szállodák, sok a kulturális esemény – és ne feledkezzünk meg a holland sajtokról sem. Érdemes megkóstolni a helyi ételkülönlegességeket, a halételek közül a hering számtalan változatban ismert. Híresek a múzeumok, Rembrandt képei, de azoknak sem kell unatkozni, akik esetleg már mindezt látták. Ez az év a Zene és Tánc éve, a rendezvényeket sok ifjúsági fesztivállal együtt tartják. Jól lehet vásárolgatni is, szépek a divatcikkek, különösen pedig a díszgyertyák szemet vonzóak. A szállodák között is nehéz válogatni, a Hotel Casa például fõleg a csoportok és a fiatalok körében kedvelt.

madurodam A világhírû Madurodam miniváros már több mint 50 éve különösen alkalmas arra, hogy megismerkedhessünk Hollandia minden meglepõ érdekességével: az amsterdami grachthazakkal, az utrechti Dóm tornyával, a hágai Parlament épületével, az aranyhintóval, és a Delta Mûvek egy részével. Madurodamban Hollandia összes nevezetességét 1:25 méretarányban megépítették a legapróbb részletekig.

Madurodam teljesen mozgásban van. Az új amsterdami Schiphol reptéren mindenféle repülõgépek várakoznak, és élelmiszerszállító autók járnak fel s alá. A szélmalmok kereke forog, városnézõ hajók haladnak a grachtokon, tüzet oltanak a kikötõben, és vonatok keresztezik az egész várost a világ legnagyobb miniatûr vasútvonalán. A felújított boltban számos ajándékot és emléktárgyat lehet vásárolni. Egy játszótér és egy piknikezésre alkalmas rét egészíti ki a parkot, mely egész évben, minden nap nyitva van.

2007. március 15-e és május 28-a között Madurodamban ismét ?jéghideg" idõre lehet számítani! Összesen hozzávetõleg 200000 kg jégbõl, egy kínai jégszobrász-csapat élethû nagyságú szobrokat fog készíteni. Ezeket a szobrokat egy 1000 m2-es, -10°C-os állandó hõmérsékletet biztosító fedett csarnokban állítják ki.

 jamaica beach Magyarországról jelenleg csak évente néhány százan utaznak Jamaicába, de ennek a többszörösét szeretnék elérni – mondta el Patricia Samules idegenforgalmi és kulturális attasé. Jamaica egy kis ország, de természeti szépsége és lakóinak barátságossága páratlan. Más országokból tavaly 3 millió turistát fogadtak, ám közülük senkinek sem volt semmi panasza. Kulturális örökségük része, a raggie-zene rendkívül népszerû máshol is. Csakúgy, mint a jamaicai rum, vagy a világ legjobb kávéja, ami szintén itt terem. A hétköznapi élet árai olcsóbbak, mint mondjuk Floridában. Egy jó ebéd 5 dollárnál is kevesebbe kerül. A szezon két részbõl áll. A nyári: április végétõl december közepéig tart – ez az olcsóbb. A téli árak némivel magasabbak. Nagyon biztonságos ország. Mindenhol meg lehet enni az utcán árult ételt és a víz is mindenhol iható. Az állami kórházakban nem utasítják el a beteget akkor sem, ha nincs pénze vagy biztosítása. A magyar utazóknak vízum kell, de a budapesti konzultól gyorsan megszerezhetik.

paradores Paradorban lakni, a legszebb módja, hogy Spanyolország hangulatát, temperamentumát, lényét átéljük. Ez egy állami szállodalánc. Az ország 91, mintaszerûen vezetett szállodája túlnyomóan történelmi várak, kastélyok, kolostorok, egykori nemesi paloták környezetében, vagy akár más tájak vonzáskörzetében is – így nemzeti parkok, golfpályák, ?álomstrandok" területén, közelében helyezkedik el. Az állam olyan mûemlék épületeket alakított át szállodákká, amikkel a magántõke nem mert volna kezdeni. A paradorok ínyencek találkozóhelyéül is szolgálnak, ahol a nemzetközi konyha mellett regionális különlegességek is terítékre kerülnek, természetesen luxusminõségben. A szállodák közül némelyiket kifejezetten cukorbetegek, vegetáriánusok, kisgyermekes családok részére ajánlják. A 60 éven felüliek 35 százalék kedvezményt is kapnak. A Paradores de Espana magyarországi képviselete, a budapesti Rep-Tours Utazási Iroda a Kiállításon bemutatta számos információt tartalmazó anyagait az eziránt érdeklõdõknek, többek között egy újonnan megjelent (német nyelvû) kiadványt is. A könnyen áttekinthetõ füzet nemcsak az utasok részére tartalmazza az összes Paradores-ajánlatot, hanem az idegenforgalom területén dolgozóknak is nagymértékû segítség az utasok tájékoztatásához.

(folytatjuk)

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.