Révay András: Az élményborász
5 perc olvasás
Mint eddig mindig, most is több borvidékről érkeztek borászok és összesen huszonhat bort hoztak a Zwack Izabella Borkereskedés legújabb bemutatójára. Néhányat meg is kóstoltunk belőlük.
Mint eddig mindig, most is több borvidékről érkeztek borászok és összesen huszonhat bort hoztak a Zwack Izabella Borkereskedés legújabb bemutatójára. Néhányat meg is kóstoltunk belőlük.
Mi a különbség az ember és a szőlő között? A szőlő nem tud beszélni! Ha tudna, kiderülne: Neki is ugyanaz a világ tetszik. A vízre néző területeket szereti a legjobban, hiszen a bor a víz legfejlettebb állapota! Ha valaki nem értene egyet ezzel az állítással, kóstolja csak meg a Szeremley Pincészet 2008-as Badacsonyi Szürkebarátját. A 70 %-át nagy fahordóban, a többit barrique hordóban érlelték, utána házasították. A Badacsonyi Szirén 2006 kifejezetten a Zwack Borkereskedés kérésére készült. Összetétele 1/3 Szürkebarát, 2/3 Rizling. A Badacsonyi Echo 2005 viszont már vörösbor. Fele – fele arányban Pinot Noir és Kékfrankos, melyek együtt még legalább egy évet töltöttek nagy fahordóban.
Induljunk el Badacsonyból és ejtsük útba Mórt, Miklós Csabi pincészetét! Hol is lehetne máshol, mint az Ezerjó utcában. A család 3,4 hektáron gazdálkodik. Nem folytatnak tömegtermelést, Csabi úgy is nevezi magát: „az élményborász". Határozott, koncentrált, mondhatni egyértelmű borokat készít. Jellemző rá a borok szokatlan elnevezése is. A Móri Haramia 2007 fűszerességét a Pinot Blanc, illatát a Leányka, a hordós érlelés ízét a Tramini hozza magával. A Móri Punktum 2008 lendületes, harmonikusan savas Zöldveltelíni. A Móri Ezredes 2007 huszonötéves ültetvényről származik. A késői, novemberi szüret eredményeként félédes. Inkább a hölgyek kedvence, jól iható, „kedves" bor.
Maradjunk még a Dunántúlon, vár bennünket Pálos Miklós Borműhelye, Szekszárdon. A húszhektáros terület javán Kékfrankos terem, sok az öreg tőke. A Szekszárdi Rokka Házasítás 2007 a hétköznapi munkásemberek bora, de nem a szó pejoratív értelmében. A Kékfrankos – Merlot (50 – 50 %) az augusztusi palackozásig hordóban töltötte életét. A Szekszárdi Rokka Kékfrankos 2008-at karakteres íz, gyönyörű szín jellemzi. Nevével utalni kívánnak rá, hogy a munka monotóniájának enyhítésére szánják. Az Eposz 2009 viszont csúcsévjárat legjobb bora, 100 évnél is öregebb telepítésű szőlőből származik. Beszélő név a Szekszárdi De Facto Kékfr. Válogatás 2007 is. Páloséknál az egész család jogász, Miklós viszont „de facto" borász maradt. Ez a bor is kiváló évjárat, 1 kg alatti tőketerhelés mellett, igen későn szüretelve, három dűlő terméséből jött össze.
Ha már errefelé járunk, nem hagyhatjuk ki Villányt, Bock Józsefet. A Villányi Notus 2008 nevében a délről áramló szelet őrzi. Könnyű, gyümölcsös, de mélytüzű, „beszélgetős" bor, amiből több pohárral is nyugodtan elfogyaszthatunk. Érdekes illatával, élénk savaival hívja fel magára a figyelmet. A Villányi Cabernet Sauvignon 2008 nagyon „kerek" bor. Akik a tanninosságot nem szeretik, azoknak is ajánlható, mert sokkal lágyabb. A Bock Cuvée 2004 alig két hónapja van még csak forgalomban. Klasszikus Bordeaux-i házasítás: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot áll 24 hónapig barrique hordóban. Sötét, mélytüzű, fűszeres, fahéjas illatú, rendkívül ízgazdag. Lenyelés után határozott csokoládés íz jellemzi.
Keljünk át a Dunán és legyen a következő megállónk a Mátra! A Szecskő Pincészetben előszeretettel foglalkoznak magyar nemesítésű szőlőkkel. Kadarka és Kékfrankos keresztezéséből, 1951-ben jött létre a Rubintos. Nem ismert fajta, kísérleti ültetvényen maradt csak meg, mert nagyüzemi termelésre nem alkalmas. A Rubintos 2008. októberi szüret után egy hónapig törkölyön állt. Préselve nem volt, saját súlyánál fogva kipréselte önmagát. A palackozásra még egy évet várt kis fahordóban. Csizmazia József nemesítése volt még a hatvanas években a Turán. „Szülei": Csabagyöngye, Kadarka, Medoc és egy francia fajta, a Tentourier. A borkészítési eljárás az előzővel azonos, szűretlenül került palackba. Szinte fekete, olyan vörös, pedig az ősök között fehérszőlő is van.
Képzelt kirándulásunkat ezúttal Tokajban fejezzük be. Jó végállomás lesz a Dobogó Pincészet. Negyvenéves tőkékről, a Szerelmi dűlőből származik a Tokaji Szerelmi Furmint 2007. Öt hektoliteres hordóban lassan, fél évig erjedt. Nem a tipikus furmint illatú, de roppant kellemes bor. Számozott palackban kerül forgalomba. A Satöbbi 2009 viszont csak március közepétől lesz kapható a boltokban. Ár – érték arányát tekintve, ez lesz a pincészet legkönnyebben elérhető bora. A Hárslevelű és a Muskotály (50 – 50 %) házasításával készült, könnyű bor, fogyasztását 8 fok körüli hőmérsékletre hűtve ajánlják.
A borkóstoló lezárására a tokaji különlegesség, a Maximilian a legalkalmasabb. Ez egy borpárlat. Alapja a furmint, melyből egyszeri lepárlással készül a kecskeméti Pálinka Manufaktúrában. Hársvirág eszenciával ízesítik, 6 – 8 hónapig hordóban érlelik utána farácsra fektetett hársvirág ágyon szűrik át és csak ezt követően palackozzák. Az ital a recept kitalálójáról Zwack Maximiliánról kapta a nevét, változatlanul ezzel az eljárással állítják elő 1912 óta. Távozva a borbemutatóról, nem volt, aki meg ne kóstolta volna.