Révay András: Balatonnál, rossz időben – I. rész
Sokan gondolják úgy, hogy a Balatonhoz csak szép időben érdemes ellátogatni. Amikor hét ágra süt a nap, strandolni lehet, úszni, vitorlázni. Pedig a balatoni táj borús, felhős időben is képes olyan arcot mutatni, amit igazán érdemes megismerni.
A második rész: http://www.euroastra.hu/node/72343
Sokan gondolják úgy, hogy a Balatonhoz csak szép időben érdemes ellátogatni. Amikor hét ágra süt a nap, strandolni lehet, úszni, vitorlázni. Pedig a balatoni táj borús, felhős időben is képes olyan arcot mutatni, amit igazán érdemes megismerni.
A második rész: http://www.euroastra.hu/node/72343
Válasszuk kalandozásunk kiindulópontjaként „a Balaton bazaltkoszorús királya” névvel is illethető Badacsonyt! A 2011 júniusában megnyílt Hotel Bonvino Wine & Spa szállodának már a neve is csalogató: „Bor- és fürdőszálló”. A 36 kétágyas szoba között ízlés szerint választható a hagyományos fahordós és a korszerű reduktív borkészítésre utaló, rusztikus vagy a modern berendezésű. Másik kettő pedig kifejezetten a mozgáskorlátozott vendégek kényelmét szolgálja. Mellettük azért még van luxus kivitelű is, ezen kívül kétlégteres apartman, családi lakosztály, a nászutasokat pedig olyan szoba várja, ahol a hálószoba és a fürdőszoba olvad egységbe. A borbárban a környék 20 – 25 pincészetének válogatott borai állandóan kaphatók.
Tény, hogy ma inkább borozni járnak ide az emberek, de ha már itt vannak, a wellnessből is kiveszik a részüket, hiszen itt 450 négyzetméteren úszómedence, szauna, gyermekpancsoló, gőzkabin és jacuzzi osztozik. A szépségkezelések alapanyagai közül a bor sem hiányzik. A hotel szakácsainak véleménye szerint a jó konyha az alapoknál kezdődik, ezért kizárólag friss és lehetőleg helyben termelt anyagokból készítik ételeiket. A vendégeknek kirándulásra, lovaglásra, vártúrára is számos lehetőségük van. Nyáron heti három alkalommal máskor pedig legalább egyszer egy héten túravezető segíti – ingyen – a környék megismerését.
Nem is kell sokat gyalogolni a Laposa Borbirtokig. A család 1990 óta dolgozik a hegy déli oldalán, a hagyományok megőrzése mellett a fiatalos lendületet is fontosnak tartják. Laposa Bence azt is elárulja; boraik két csoportra oszthatók. Van, amelyik könnyed, mások pedig összetettebbek, a termőhely jellegét jól mutatók. A Laposa Illatos – már a neve is jelzi – a palackba zárt vadvirágok képzetét idézi. Különlegességük a Szürkebarát, ilyen stílusú bort mindössze három – négy éve készítenek. A pince büszkesége az Olaszrizling és a Rajnai Rizling házasításával készült Laposa Rizling2 . Ez a bor a modern formába csomagolt klasszikus ízek megtestesülése, a hagyományok és a XXI. század találkozása. Kóstolható lesz július 19. és augusztus 4. között a Badacsonyi Borheteken is. Ez a zenés, szórakoztató rendezvény méltó párja az itt kínált boroknak.
A hegy talán legszebb helyén álló jellegzetes, fehér falú ház 220 évnél öregebb. Ma úgy ismerik: Szegedy Róza-ház, itt élt sokáig feleségével a testőrtiszt, politikus és költő, Kisfaludy Sándor. Romantikus szerelem volt az övék, hosszú idő telt el a beteljesülésig. A ház ma irodalmi- és bormúzeum. Valójában szinte mindenki ismeri, mert 1953-ban részben itt forgatták a Liliomfi című filmet. Az épülethez tartozó vincellérházból kóstolóhely lett, Szegedi Róza eredeti receptje alapján főzik az ürmösbort benne. Badacsonyban mindig is sok szőlősgazda tevékenykedett. Az itteni gazdák törvénykönyve, a Hegykönyv napjainkig fennmaradt. Őrzi az akkori vezetők esküjét, melynek betartása sok politikusunknak komoly gondot jelentene! A ház egész évben nyitva van, látogatható. Működtetői állami támogatást nem kapnak, a fenntartás költségeit a belépődíjak fedezik.
Szerencsére a régi gazdáknak újkori követője is van. Az Imre-borpince csak az 1980-as évek eleje óta működik, ám belül évszázadokkal korábbi hangulatot áraszt. Öt hektárjukon Olaszrizling, Muskotály, Kéknyelű, Rózsakő és Cabernet Sauvignon terem. A szőlőt ugyan már nem lábbal tapossák, de a továbbiakban a teljesen hagyományos fahordós eljárást folytatják. Ennek megbízhatóságára jellemző, hogy az 1998-as(!) évjáratú Szürkebarátjuk még most is hibátlan, nagyon finom. Palackos és helyben kimért boraiknak, olyan jó híre van, hogy termésük 90 százaléka a pincénél elfogy. Itt is kapható az ürmösbor, sőt – ha az időjárás engedi – jégbort is készítenek.
A Balaton partján borokat kóstolgató vendég autót ugyan nem vezethet, még sincs helyben maradásra kényszerítve. Fokozatosan egyre több, végül július 13-tól már 22 kikötőben indul meg a hajózás. Az egyszerű átkelőhajózáson kívül érdekes programokat, például gyerekeknek kincskereső, kalózhajós rendezvényt is szerveznek. A felnőttebbek inkább a „bulihajót”, az esti zenés utakat kedvelik. A hangulatos „naplemente” túrán egy pohár pezsgőt is kapnak az utasok. A tervekben szerepel a borhajó, bemutatkozási lehetőséget kínálva a környék borászainak. Aki siet, a gyorsjáratú vízitaxikat is igénybe veheti. A Keszthely – Badacsony távolságot például 30 perc alatt lehet velük megtenni.
Szigliget polgármestere, Balassa Balázs joggal büszke arra, hogy a településnek nincs adóssága. Van strandjuk, Süllőfesztiváljuk, de a legnevezetesebb mégis az 1260-ban épült vár. Fontos része volt a magyarországi végvárrendszernek, a törökök soha nem tudták elfoglalni. Napjainkban sok program helyszíne. Az Önkormányzat 2008-óta üzemelteti és a turizmust segítő fejlesztéseket végez rajta. Szeretnének részleges felújítást is, de a kilencvenes években végzett feltárás során megtalált köveket a régész – mert védeni akarja – ismét elásta és nem mondja meg, hová? Látványosságnak az Ófalu sem utolsó, az épületek 85 százaléka nádfedeles. A rendezvények sora március 15-vel kezdődik és október végéig tart. A „Várkapunyitó” az idén március 30-án volt, azóta egymást váltják az események. Májustól augusztus végéig naponta kétszer – 11 és 16 órakor – várjátékokat tartanak.
Ilyenkor a kapunál díszőrséget álló vitézek fogadják a látogatókat. Mások pedig korhű ruhákban és fegyverekkel a XVI. századi végvári harcok török – magyar küzdelmeit idézik. A bemutató kezdetét és végét ágyúlövés jelzi. Az íjászok a sorlövés és hullámlövés technikáját, a gyalogosok a kard és a szablya használatának fortélyait mutatják be. A vár tövében három éve működik egy étterem, ahol a helyi szokásoknak megfelelő, régies ételeket kínálják. A laska disznózsírral, aludtejjel, a kukorica prósza szilvalekvárral készül. Fokhagymás tejfeles a langalló, sonka, gomba kukorica is van rajta. Különlegességük, a Szigligeti sör, az étterem tulajdonosának Németh Zoltánnak ötlete. Tapolcán, kis házi főzdében állítják elő, 5,4 fokos.
Aki evés-ivás után, jóllakottan nem szívesen hajózna, két eszközt is igénybe vehet a visszaútra. Rendelkezésre állnak a kis hegyi taxik, máshol ilyeneket már aligha látunk, itt meg még utazni is lehet velük. A kényelmesebbek utazhatnak a Badacsony Régió Buszjáratával, mely tíz településen megy keresztül, közel 70 kilométeres útvonalon. A napijegy vagy a családi jegy birtokosai az utat bármelyik állomáson megszakíthatják, eltölthetnek egy kis időt nézelődéssel, borkóstolással, étkezéssel, majd felszállhatnak a két óra múlva érkező következő járatra, hogy egy másik megállónál megismételjék ugyanezt. A szobákat bérlők ingyen utazhatnak rajta, kerékpár szállítására is lehetőség van. A buszon hostess kalauzolja a vendégeket, bemutatja a települések nevezetességeit, az éppen akkor elérhető rendezvényeket és a helyi szolgáltatók kínálatát. Segítségével bekalandozható a Badacsonyi Történelmi Borvidéki Borút, melynek első állomása a Kővágóörs alatti Szakálvin Pincészet, az utolsót pedig, a negyvenediket, Köveskálon találjuk.
(folytatjuk)
A második rész:
http://www.euroastra.hu/node/72343