2022.szeptember.24. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Bevisznek az erdõbe

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/2619"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kurt.thumbnail_1.jpg" border="0" alt="Kürt" title="Kürt" width="75" height="100" /></a></span> </strong>Kürtszó hirdette a kezdetét a Mátrai Mûvészeti Napok rendezvényeirõl szóló tájékoztatónak. A ?Muzsikál az erdõ" eseménysorozata már negyedszer költözik a Mátra fái közé, a hangversenytermekbõl - a mûvészet templomából - az erdõbe, a természet templomába.</p><p>

 

kürt Kürtszó hirdette a kezdetét a Mátrai Mûvészeti Napok rendezvényeirõl szóló tájékoztatónak. A ?Muzsikál az erdõ" eseménysorozata már negyedszer költözik a Mátra fái közé, a hangversenytermekbõl – a mûvészet templomából – az erdõbe, a természet templomába.

 

kürt Kürtszó hirdette a kezdetét a Mátrai Mûvészeti Napok rendezvényeirõl szóló tájékoztatónak. A ?Muzsikál az erdõ" eseménysorozata már negyedszer költözik a Mátra fái közé, a hangversenytermekbõl – a mûvészet templomából – az erdõbe, a természet templomába.

plakátKilenc napon keresztül, június 30-tól július 8-ig, tizenkét helyszínen szólal meg a zene a Mátra erdõségeiben. Erdei és templomi koncertek, erdei kirándulások, falusi ételek és borok, kiállítások, még tájfutó versenyek, teljesítménytúrák is várják azokat, akik ebben az idõben némi kirándulásra szánják el magukat. Szép összefogás jött létre mûvészek, erdészek, az ország kulturális életét féltõ és egyben felemelni akaró emberek között. Az egész programsorozat laza, szórakoztató jellegû, mégis a valódi értékeket közvetíti.

ormos balázs Az erdõ a leginkább környezetbarát üzem – jelentette ki Ormos Balázs, az Országos Erdészeti Egyesület fõtitkára – hiszen vízbõl és széndioxidból építi fel azt az alapanyagot, amit az ember õsidõk óta használ. Az erdészek képzése roppant széleskörû. Világlátásuk ezért talán összetettebb, de kapcsolatuk a szellemiséggel is szilárd. Mindegyikük kissé mûvészlélek is. Gyakran a ?fény mûvészének" nevezik magukat, mert az erdõmûvelésben a lombkorona alakítása, a fény adagolása lényeges feladat. Most olyan szabadidõ eltöltési lehetõséget kínálnak felnõttnek és gyereknek, amely segítségével egyaránt kötõdhetnek az erdõhöz és a muzsikához is.

vass lajos A Magyar Állami Operaház fõigazgatója, Vass Lajos szerint nekik is fontos, hogy más vidékeken az embereknek milyen a kapcsolata a zenével. Az erdõ önmagában is képes muzsikálni – hallgassuk csak meg azt a színes hangözönt, amivel körülvesz bennünket – ha hagyjuk. De ezt csodálatosan egészítheti ki a komponált zene. Szinte természetes tehát, hogy az Operaház maga is segíti, támogatja az ilyen rendezvényeket.

szabó lajos Több ezer ember részvételére számítunk – mondta Szabó Lajos fõszervezõ, a Muzsikál az Erdõ Alapítvány elnöke. Elsõsorban a helyi lakosságra, családokra, gyerekekre, de az üdülõkre, kirándulókra is. A cél az emberek környezetkultúrájának fejlesztése a zenei kultúrával együtt. Az erdõ nyitottabbá tesz, felszabadítja a lelket. Ott kellemesebb a hõmérséklet, mások a fényviszonyok, minden érzékszervünk élénkebben mûködik. Ilyen környezetben a zene is másként hat. Bár a jókedv és a vidámság van elõtérben, mégis komoly értékek jelennek meg. Kitûnõ alkalom, hogy felülemelkedjünk a mindennapi gondokon, torzsalkodásokon, egy kicsit, egy rövid ideig szebben éljünk. Megértve ezt a filozófiát, tíz önkormányzat csatlakozott a programhoz. Az idén – a régiek mellett – Mátraverebély, Szentkút, Szurdokpüspöki is gyarapítja a sort. A fellépõ mûvészek többsége fiatal, a Zeneakadémia frissen végzett hallgatói. De jelen lesznek az Operaház kiválóságai és olyan érdekes együttes is, mint az öt hölgybõl álló Primavera fúvósötös. A záró rendezvény Fenyvespusztán valószínûleg páratlan lesz a maga nemében. Három hegycsúcsról hangzik majd el a ?Muzsikál az erdõ" fanfár három trombitamûvész elõadásában.

A Mátrai Mûvészeti Napok minden zenei eseménye ingyenes! A helyszínek jól megközelíthetõk, a települések vonattal vagy busszal is, onnan pedig rövid séta után jutnak el a látogatók az erdei színpadokhoz. A szervezéshez szükséges anyagi forrást a térség vállalkozói adják, megérintette õket a rendezvény szellemisége. Szállást a helyi Tourinform irodák segítségével foglalhatnak azok, akik biztonságosabbnak tartják, ha egy jó kis borkóstolós vacsora után nem vállalkoznak autóvezetésre.

http://www.egererdo.hu/muzsikal/

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.