2022.július.02. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Egy polihisztor emlékére

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/102199"><img class="image image-preview" src="/files/images/Nemeskurty-1.preview.jpg" border="0" width="463" height="593" /></a></span> Van egy kerület Budapesten ahol az egyik városrészben lehetetlen úgy végigmenni az utcán, hogy szinte minden házon ne látnák egy vagy több emléktáblát. Országos - és nem túlzás - világra szóló tehetségű emberek százai éltek ott. Most az emléktábla-állítási program kétszázkilencedik táblájának felavatására gyűlt össze az ünneplő közönség a főváros XIII. kerületében, az Újlipótvárosban.

nemeskurty 1.preview Van egy kerület Budapesten ahol az egyik városrészben lehetetlen úgy végigmenni az utcán, hogy szinte minden házon ne látnák egy vagy több emléktáblát. Országos – és nem túlzás – világra szóló tehetségű emberek százai éltek ott. Most az emléktábla-állítási program kétszázkilencedik táblájának felavatására gyűlt össze az ünneplő közönség a főváros XIII. kerületében, az Újlipótvárosban.

nemeskurty 1.preview Van egy kerület Budapesten ahol az egyik városrészben lehetetlen úgy végigmenni az utcán, hogy szinte minden házon ne látnák egy vagy több emléktáblát. Országos – és nem túlzás – világra szóló tehetségű emberek százai éltek ott. Most az emléktábla-állítási program kétszázkilencedik táblájának felavatására gyűlt össze az ünneplő közönség a főváros XIII. kerületében, az Újlipótvárosban.

nemeskurty 2.thumbnail Ebben a kerületben állítottunk már emléktáblát, íróknak, költőknek, művészeknek, sportolóknak, tudósoknak, politikusoknak. Ezrek életét befolyásoló, a maguk korábban úttörőnek számító egykori gyáraknak, díszpolgáraink közül eddig tizennégynek – emlékeztetett rá a kerület polgármestere. Most Nemeskürty István – Széchenyi-, József Attila-, Balázs Béla- és Kossuth-díjas író, irodalom- és filmtörténész, egyetemi tanár, nyugállományú dandártábornok, a XIII. kerület díszpolgárának lakóháza előtt állunk. Múlt év október 8-án hagyott itt bennünket, idén, május elején lett volna 91 esztendős. Harmincnyolc évvel ezelőtt költözött kerületünkbe és húsz éve, 1996-ban elsőként kapta meg a kitüntető, díszpolgári címet. Valóságos egyszemélyes intézmény volt. Gazdag életútja során tanított, volt könyvkiadó, szerkesztő, a filmtörténet és a filmgyártás magas színvonalú alkotója. Volt a Magyar Televízió elnöke, volt kormánybiztos. Nem véletlenül járt neki a „tanár úr" megszólítás. Nemcsak tanítványai, hanem tisztelőinek többsége sem mulasztotta el hozzátenni a nevéhez. Már 1957-ben az irodalomtudományok kandidátusa, később doktora lett, 1979-től egyetemi tanár. Munkássága elsősorban a XVI.-XVII. századi magyar irodalomtörténetre, valamint a XX. századi magyar filmtörténetre terjed ki. Termékeny író is volt, több mint ötven köteten áll a neve. Publikált Dózsa Györgyről, az 1848-49-es magyar szabadságharc hőseiről, Balassi Bálintról, Erdély 1916-17. közötti időszakáról, a Horthy korszakról. Filmesztétikai tanulmányai sorából kiemelkedik Felliniről írott munkája és Bergman tanulmánya is világszínvonalú. Írt filmforgatókönyveket és színműveket. Az utóbbi évtizedekben megjelent műveiből nagy figyelmet keltett a 2005-ben kiadott „Mi végre vagyunk a világon?" életinterjú, valamint a 2011-ben napvilágot látott „Vallani és vállalni – A hatalomváltás labirintusában" című munkája. Ismertségét igazán a hazaszeretet, nemzeti lelkiismeret és felelősség kérdését boncolgató, történelmi, kultúrtörténeti könyveinek köszönhette. Ezek közül nem egy kiváltotta a szakmai körök felháborodását. Nagy vitát kavart 1966-ban az „Ez történt Mohács után" című munkája, majd 1972-ben tabutörő könyve, a „Requiem egy hadseregért".

drtoth 39.thumbnail Nemeskürty István bárhová került, szolgálni akart, legjobb meggyőződése szerint – hangsúlyozta dr. Tóth József polgármester. Ha kellett, politikai vezetőkkel parolázott, hogy azután megvalósíthassa mindazt, amit az adott rendszer még éppen elviselt. Mindig tudta, meddig mehet el – és addig el is ment. Készített elő íróként történelmi filmeket, miközben kiválóan ismerte a világ kortárs filmművészetét. Biztos érzékkel ismerte fel a remekműveket és nagy figyelmet fordított a közönségre, a felnövekvő nemzedékre. Az ő segítségével került vászonra például a kerületünkhöz is kötődő Illés zenekar. Egész élete során hazafi tudott maradni. Idősen is, gyermeki alázattal gyakorolta katolikus hitét. Műveiből kirajzolódott egy imponáló életút; a tudósé, az alkotóé, az emberé, a fegyelmezett katonáé, a magyaré, a férfié, a XX. századot túlélő értelmiségié. Műveiben megjelent az ország – és talán az is, ami azon túl van. Fővédnökként és kormánybiztosként támogatta, hogy a millenniumi ünnepségsorozat keretében egy emlékmű jöjjön létre a Béke téren. Azóta ez a pont a kerület emblematikus helyévé vált. Életében számtalan hazai és külföldi elismerést kapott, a Kossuth-nagydíjat, a Corvin-láncot, az Olasz Köztársasági Érdemrendet, a Pápai Nagy Szent Gergely Rendet. Az új emléktábla egy polihisztor emlékét őrzi.

kaiser.thumbnail Néhány személyes momentumot felvillantva, a tanítvány emlékeiről szólt Kaiser László, író, költő, kiadóvezető. Nemeskürty István jellemvonásai közül a humor sem hiányzott. Amikor a millenniumi rendezvények megszervezésére kérték fel, azért vállalta, mert ilyen felkérést csak ezerévenként egyszer kap az ember! Valódi integráló személyiség volt, reneszánsz gondolkodó. Noha a Főiskolán filmes tantárgyakat tanított, hallgatóinak a kezdeti időszakban, jóformán semmit nem szólt a filmről, órákon át csak történelemről és irodalomról beszélt. Ezzel szinte „megágyazott" a filmes ismereteknek. Később, amikor már filmeket vetített diákjainak, megtanította őket a fegyelmezett írás művészetére, miközben egy sor betiltott filmet mutatott be nekik. Ha csak olyan filmhez jutott hozzá – például Milos Formann, „Tűz van babám" című remekműve – aminek csak szerb nyelvű kópiája volt, ott a teremben kezdte el fordítani a szövegét, hallás után, szerbből! Meggyőződése volt: a tudás hatalom, a tudással lehet a tévedések, a butaság és a manipuláció hatalma ellen tenni! Akik képesek kulturálatlanságra, azokkal szemben bizonyos esetekben kötelesség a kemény fellépés. Mennyire aktuális ez manapság, amikor sokszor sajnos a gátlástalanság nyomul, az érték pironkodik, a Gutenberg-galaxis retirál, a világ és környezetünk lumpenizálódik – hangzott el a tábla felavatásakor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.