2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Egy új lehetõség

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/665"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ars-logo.thumbnail.jpg" border="0" alt="Ars dicendi" title="Ars dicendi" width="100" height="64" /></a></span> Nem túlzás azt állítani: tízezrek kínlódnak napról-napra valamilyen idegen nyelv elsajátításával. Sokszor röppennek fel híradások könnyebbséget jelentõ megoldásról, késõbb rendre kiderül: igazán nagy eredményrõl egyik sem számolhat be. Lehet, hogy ezúttal másként lesz?</p><p>

ars dicendi Nem túlzás azt állítani: tízezrek kínlódnak napról-napra valamilyen idegen nyelv elsajátításával. Sokszor röppennek fel híradások könnyebbséget jelentõ megoldásról, késõbb rendre kiderül: igazán nagy eredményrõl egyik sem számolhat be. Lehet, hogy ezúttal másként lesz?

ars dicendi Nem túlzás azt állítani: tízezrek kínlódnak napról-napra valamilyen idegen nyelv elsajátításával. Sokszor röppennek fel híradások könnyebbséget jelentõ megoldásról, késõbb rendre kiderül: igazán nagy eredményrõl egyik sem számolhat be. Lehet, hogy ezúttal másként lesz?

ars dicendiNem adják ki a diplomát, mert hiányzik a nyelvvizsga? Egy állásinterjúhoz gyorsan fel kell frissíteni a nyelvtudást? Egyébként sincs sok idõ a tanulásra, de alkalmazásképes nyelvismeretre van szükség? Külföldön lehetne dolgozni, de valamennyire tudni kellene a nyelvet? Megrémít, hogy a hagyományos módszerekkel évekbe telik elsajátítani egy nyelvet?

Ezekkel a kérdésekkel – valljuk be – bizonyos életkoron alul gyakran találkozik az ember. Ki-ki a helyzetébõl és egyéniségébõl fakadó válaszokat ad rájuk, ám ha a körülmények eléggé kényszerítõek, az út mégis egy nyelviskolába vezet. A többit ismerjük.

A nyár is egyre közelebb, jó lenne valahová messzire utazni, de ott is kellene valami használható nyelvtudás. Csak ezért viszont nem éri meg beülni az iskolapadba.

Egy magyar világszabadalom nyomán most megint egy új módszert dolgoztak ki, ami az elsõ eredmények láttán bíztatónak ígérkezik.

  A klasszikus tanulás elve: az ismétlés. A tananyag az elsõ idõszakban a rövid távú memóriába kerül és csak ideiglenesen rögzül. A késõbbi, gyakori ismétlések alkalmával jut át az agy hosszú távú memóriájába, lesz belõle a gyakorlatban is alkalmazható, bármikor elõhívható tudás. Ismétlések nélkül pedig elvész. Ebben, eddig nincs semmi új. Abban sem, hogy az agy különbözõ állapotaiban más az elektromos agytevékenység, melyet EEG segítségével mérni lehet. Ma már köztudott tény, hogy az agy úgynevezett alfa állapotára jellemzõ a meditáció, kreativitás, a teljesítmény maximuma, a fogékonyság. Ebben a módosult tudatállapotban az agy fokozott memorizálásra képes, valamint közvetlenül a hosszú távú memóriájában tárolja az információkat. Ez adta a feltalálónak az alapötletet: a tanulás hatékonyságának növelése alfa állapot létrehozásával.

  A hétköznapi ember számára még ez is túl ködös, nem igazán bizalomgerjesztõ. Pedig az ötlet egyszerû. Egy számítógép, fejhallgatós videószemüveg és egy orvosi EEG összekapcsolásával kialakítható a rendszer, ahol a számítógép az EEG mérési eredményeit követve vezérli a tananyag közlését. Elsõként egyetemi hallgatókon próbálták ki – nekik amúgy is kötelezõ a nyelvtanulás – az eredmények meglepõek voltak.

A Debreceni Egyetem Angol – Amerikai Intézete a vizsgálatok után kiadott jelentésében teljesen egyértelmûen igazolta, hogy a virtuális rendszer lehetõvé teszi a betáplált adatok gyors elsajátítását, az elsajátított adatok hosszú távú megõrzését, a tanulásra fordítandó idõ nagyságrendekkel történõ rövidítését, az oktatás költségeinek jelentõs csökkentését. A dr. Hollósy Béla tanszékvezetõ aláírásával, pecsétjével ellátott bizonyítvány részletesen elemzi, hogy a rendszer felgyorsítja az elsajátítást (pl. idegen szavak memorizálása). A memorizált adatok (szavak) a többszöri bevésési folyamat miatt a hosszú távú memóriában tárolódnak. Az auditív és vizuális módon tárolt adatok között kreatívan mûködõ mentális kapcsolat létesül, tehát az adatok (idegen szavak) ily módon történõ elsajátítása alapvetõen különbözik a ?szómagolástól". Mivel az adatok (szavak) a hosszú távú memóriában tárolódnak, azok elõhívása lényegesen felgyorsul. A módszer segíti az eltérõ tudású hallgatók egy szintre hozását.

Miután a berendezés és az eljárás hatékonysága bebizonyosodott felépítettek rá egy önálló nyelviskolai rendszert és akkor más elõnyök is napvilágra jöttek. A tanár esetleges helyettesítése nem befolyásolja az elsajátítás színvonalát, az óra mulasztása (pl. betegség) nem jár lemaradással. Rugalmas idõbeosztással, egyéni ütemezés szerint lehet haladni, ezért akinek sürgõs, már negyven óra alatt teljesíthet egy nyelvvizsga szintet! Kezdõrõl használható nyelvismerethez, majd az alapfokra vagy onnan középfokra juthat. Így lett az iskola neve Ars dicendi, tehát a beszélés mûvészete.

Mert az már valóban mûvészet számba megy, hogy lényegében otthoni tanulás, biflázás nélkül, az idegélettani kutatások legújabb eredményeit alkalmazva sajátíthatjuk el a tananyagot. Nincsenek csoportok, a tanár külön – külön, személyesen foglalkozik minden tanulóval és mindig csak eggyel. A kezdeti eredmények bíztatóak, a módszernek káros mellékhatása nincs, sõt egyidejûleg kifejezetten segíti más – nem nyelvtanulási – ismertszerzés hatékonyságát is.

 A tanítás jelenleg angol és német nyelven folyik, további tájékoztatás az ars@chello.hu  címen vagy a (30) 970 2532 telefonszámon kapható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.