Emuhús Igencsak étvágygerjesztõ látvány fogadta mindazokat, akik a MÚOSZ Természetes Életminõség Tagozatának meghívóját elfogadva érkeztek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba. Itt nem csak beszéltek az egészséges táplálkozásról, bár a kezdetekkor kétségtelenül a szónak jutott a fõszerep.

 

Emuhús Igencsak étvágygerjesztõ látvány fogadta mindazokat, akik a MÚOSZ Természetes Életminõség Tagozatának meghívóját elfogadva érkeztek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba. Itt nem csak beszéltek az egészséges táplálkozásról, bár a kezdetekkor kétségtelenül a szónak jutott a fõszerep.

Kiss Imre Elõbb a Múzeum igazgatója, Kiss Imre mutatta be a rendezvény szervezõit, majd arról is beszélt, miért fontos a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. Elég körülnézni az utcán, máris meglátjuk, mennyi a túlsúlyos ember, akiknek el kell mondani: az alacsony zsír-, a magas fehérje és ásványi anyag tartalmú vadhúsok, a hozzájuk ajánlott vörösborokkal, segíthetnek az egészség megõrzésében. Az ilyen felvilágosító munka része a Múzeum tevékenységének, ezért is ad helyet az errõl szóló rendezvényeknek.

Dr Szalontai Éva A tagozat elnöke, dr. Szalontai Éva, elkötelezett híve a génmanipulációtól mentes, egészséges táplálékok megismertetésének és sokat tesz elterjedésük segítése érdekében. Azt már egyre többen tudják, hogy a húsételek közül az egyéves õz és vadmalac volna a leginkább egészséges és az Európai Unióban egyre inkább kezd melléjük felzárkózni az emuhús is. Ezt az ausztráliai származású, nagytestû futómadarat már kétszáz farmon tenyésztik Magyarországon és a húsából készült ételeket több vidéki és budapesti étteremben is kínálják. A táplálkozás-élettani vizsgálatok egyértelmûen bebizonyították, hogy alacsony koleszterin, de az átlagosnál magasabb vastartalma miatt az emuhús egyértelmûen ?szívbarát", terheseknek, lábadozóknak különösen ajánlott. Egy kiló hús kalóriaértéke viszont alacsony, egy kiló zöldborsóéval azonos. Sok országban fogyasztják, az elkészítési módja különbözõ. A svédek inkább gombával, az amerikaiak grillezve, mi magyarok pörköltszerûen készítve szeretjük jobban.

Ceglédi Éva Ceglédi Éva az Ausztrál Nagykövetség Kereskedelmi Kirendeltségének vezetõje, Ceglédi Éva, a kezdetekrõl szólva elmondta: Ausztráliában a meghatározó jellegû angolszász konyha és ízlésvilág jól összeegyeztethetõ az emu tenyésztésével. Ma már – a kenguru és a krokodil mellett – igen népszerû húsétel lett, csakúgy, mint a XIX. század végén a kontinens egyes részeire betelepített teve. Elkészítési módja leginkább a bárány és a marhahúséval egyezik meg.

Szabó Antal Magyarországon a Vecsési Vadfeldolgozó tulajdonosa, Szabó Antal forgalmazza a legtöbb emuhúst. Vadfeldolgozással 1979 óta foglalkozik, évi – mintegy négyszáz tonnát kitevõ – termelésének hatvan százaléka külföldre kerül. A magyar vadhús keresett termék, sajnos az emu még nem tart itt. Olaszországban semmire sem becsülik, Skandináviában, Angliában, Franciaországban van érdeklõdés utána. A hús íze átmenetet képez a borjú és az õz között, sütéskor kellemes aromát kap, grillezve néhány perc alatt elkészül. Ajánlatos a hártyáitól elõzetesen megtisztítani és olajban vagy más páclében bepácolni. Akkor fõzésnél is könnyen puhul.

Firkász Étterem-Kávéház A budapesti Firkász kávéház egyike azon helyeknek, ahol – a szállítástól függõen – emuhúsból készült ételeket is kínáltak. Az újlipótvárosi étterem szakácsai készítettek azokat az ételeket is, amiket most, a rendezvény végén a vendégek megkóstolhattak. Az európai hírnevû, több külföldi útikönyvben név szerint ajánlott étteremben sokat adnak a vendégek tökéletes kiszolgálására. Esténként a bárzongorista verseny egyik gyõztese játszik és azon kevés helyek közé tartoznak, akik elnyerték a nemzetközi VISIBLE 2005 minõség tanúsítványt. Az étterem tulajdonosa szakmai tevékenységéért nemrégiben a ?XIII. Kerületért" kitüntetés birtokosa lett.

Emutojásból készült torta Az emunak a húsán kívül, 50-60 dekás tojása is ehetõ. Olyannyira, hogy a Firkász étterem szakácsai emutojásból sütötték a mandulás tortát, amit a bemutató vendégei szintén nagy elégedettséggel fogyasztottak el. A kitûnõ étkek leöblítését nem kevésbé kitûnõ borok szolgálták. A vörösborok gyógyhatása már évezredek óta ismert, magáról a bortermelésrõl pedig már i.e. 5000-bõl vannak régészeti emlékek. Ma egyre inkább tért nyer az a felfogás, hogy mértékletes vörösbor fogyasztás nemcsak a táplálkozás kultúrának, hanem az egészség megõrzésének is fontos része lehet. Az emuhúshoz a vendégek két egri bort kóstolhattak, az egyik egy Cabernet Franc 2004 volt Gál Tibor pincészetébõl, a másik pedig Gál Lajos által összeállított Cuvée 2006 különlegesség, Turán és Néró fajtákból házasítva. A mélyszínû, összetett fûszerillatú bor fõleg vaddisznóhoz kitûnõ.

http://emuegyesulet.freeweb.hu/index.html

http://www.firkaszetterem.hu/magyar/ 

www.mkvm.hu
www.kultea.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük