A Dobosi Pincészetben a biogazdálkodás nem egy divatos jelszó, amivel csak vendéget kívánnak csalogatni. Bármelyik borukat kóstoljuk is meg, kiderül: itt átlagon felüli teljesítményről van szó!

 

 A Dobosi Pincészetben a biogazdálkodás nem egy divatos jelszó, amivel csak vendéget kívánnak csalogatni. Bármelyik borukat kóstoljuk is meg, kiderül: itt átlagon felüli teljesítményről van szó!

 Bár a Balaton környékét fehérboros vidékként tartjuk szmon, azért itt vörösborokat is találunk. A Kékfrankos Rosé 2009 a már említett újbor versenyen négyhetes korában nyert ezüstérmet. Egy jó pincészetnek minden borfajtából kell legyen választéka. A Kékfrankos a Balaton-Felvidéken roséként mutatja meg legjobb tulajdonságait. Készítenek rosét Cabernet-ből is. Az erjedést itt is hűtéssel állították meg, így édes, kifejezetten cseresznye ízű bort kaptak. A Cabernet Sauvignon 2007 viszont már igazi vörösbor és a biobor verseny sztárbora lett. Nemcsak az illatával, hanem kellemes meggyes, csokoládés ízével is felhívja magára a figyelmet.

 A nyolcvan százalék Cabernet Sauvignon és húsz százalék Merlot összetételű Phillippe de Chalendar 2005 joggal viseli címkéjén az „Ünnepi alkalmak bora" feliratot. A szőlő tulajdonosa egy francia karmester, a család tőle bérli a területet. Azt, ahol a szokatlan, háztető alakúra nevelt, az egész táblát befedő ültetvényt találjuk. A bor egy részét új barrique hordóban tartják egy évig, a többi viszont második, harmadik töltésű hordóba kerül. Majd ezeket rozsdamentes tartályban egyesítik, így jön létre a Dobosi Pincészet legértékesebb bora. Minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a tulajdonosok eredeti céljukat: az érlelt, magas minőségű, évjáratos borok készítését maradéktalanul teljesíteni képesek.

 Ha valaki ellátogat a Dobosi Pincészetbe és megkóstolja ezeket a borokat, nem nagyon van kedve továbbmenni. Az ilyen vendégeknek rendezték be néhány szobás panziójukat, mely két helyszínen működik. A Tagyon-hegyen a pince fölött két családot vagy nagyobb baráti társaságot is fogadni tudnak. Főzni is lehet és csodás a kilátás innen a Balatonra. A kívülről százéves, nagyobbacska présháznak látszó, a megidézni kívánt kornak megfelelően nádtetős épület, belülről igencsak tágas, komfortos. Télen is lakható, mert a földszinten épített szép cserépkályhától a meleg levegőt az emeleti szobákba is felvezetik.

 Bent a faluban pedig, ahol a pincészet üzemi része működik, három – kényelmesen berendezett – vendégszoba várja a látogatókat. Mindegyikhez külön fürdőszoba tartozik és itt is a Balaton látványa egészíti ki az élvezeteket. Az előre bejelentkezett csoportoknak, a harmincszemélyes kóstolóteremben a borokhoz, változatos összetételű, falusias, hideg borkorcsolyát is kínálnak, ha pedig úgy kívánják, részük lehet Dobosi Dániel messze földön híres marhalábszár pörköltjében is. Ez utóbbiakra persze nem csak a szállóvendégeknek van lehetőségük.

 Egy gazdaság akkor működik igazán sikeresen, ha sokoldalú. A feleség – Ilonka – dolga a háztartás vezetése mellett a vendégfogadás és az egész gazdaság összefogása. Persze segítség is van hozzá, hiszen a házaspárnak öt gyermeke van. A második fiú viszi majd tovább a borászatot, a kislány közgazdász, de a férje már a borászatban dolgozik. A negyedik fiú a „mindenes". Rá vár az iroda vezetése, a marketing és a névre szóló borcímkék tervezése, elkészítése. A legkisebb fiú a faiparban dolgozik.

 A legnagyobb fiú, aki gépészmérnök, ma már tizenöt embert foglalkoztató üzemet vezet. Abban az időben, amikor a környező falvakban megszűntek a TSZ-ek, bezártak az üzemeik is. A Dobosi család megvette a legközelebbit és lakatosműhelyt nyitott. Boros tartályokat kezdtek el készíteni – először csak maguknak. Jó néhány közülük még ott sorakozik a pincében, kiegészülve persze korszerűbb társakkal is.

A család tevékenységéből jól látszik, szinte már magától értetődő is, hogy a Dobosi Pincészetben nem állnak meg az eddig elért eredményeknél. A táplálkozástudománnyal foglalkozók most kezdik felfedezni a szőlőmagot. Mivel van belőle elég, az itt keletkezett törkölyből kipréseltetik a mag olaját és ma már az is kapható náluk. Pálinka készítése egyelőre nem szerepel a tervek között. Boraik viszont egyre szélesebb körben ismertek, kedveltek és keresettek is. Aki az üzletekben bármelyikkel találkozik, bátran leemelheti a polcról, eddig még egy sem okozott csalódást!

(Fotó: Kovács Krisztina)

            http://www.dobosipinceszet.hu/

Háromszáz év a bor jegyében | EuroAstra Internet Magazin
http://www.euroastra.info/node/45626

Révay András: Háromszáz év a bor jegyében – I. | EuroAstra Internet Magazin

http://www.euroastra.info/node/45608

Révay András: Háromszáz év a bor jegyében – II. | EuroAstra Internet Magazin

http://www.euroastra.info/node/45616

Révay András: Háromszáz év a bor jegyében – III. | EuroAstra Internet Magazin

http://www.euroastra.info/node/45624

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük