2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Irodabulvár a gyártelep helyén

4 min read
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/43712"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Meghivo15.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span></strong> Kiállítás nyílt a Duna Plázában „20 év fejlesztései a XIII. kerületben" címmel. Helyszíne: Budapest, Váci út 178 - 182. a bevásárlóközpont földszint 20. számú helyisége. Megtekinthető hétköznap 12.00 és 18.00, hétvégén 10.00 és 18.00 között. 2010 október 15-ig tart nyitva.</p><p>

 

 Kiállítás nyílt a Duna Plázában „20 év fejlesztései a XIII. kerületben" címmel. Helyszíne: Budapest, Váci út 178 – 182. a bevásárlóközpont földszint 20. számú helyisége. Megtekinthető hétköznap 12.00 és 18.00, hétvégén 10.00 és 18.00 között. 2010 október 15-ig tart nyitva.

 

 Kiállítás nyílt a Duna Plázában „20 év fejlesztései a XIII. kerületben" címmel. Helyszíne: Budapest, Váci út 178 – 182. a bevásárlóközpont földszint 20. számú helyisége. Megtekinthető hétköznap 12.00 és 18.00, hétvégén 10.00 és 18.00 között. 2010 október 15-ig tart nyitva.

 A hivatalos megnyitóra gyülekezőket a várakozás ideje alatt Ökrös Ottó, a bárzongorista verseny győztese, a Firkász kávéházban rendszeresen fellépő művész szórakoztatta „kerületi dallamokkal". Ezek összeválogatása nem bizonyult túlságosan nehéz feladatnak, hiszen amióta Angyalföld létezik, dalok szólnak róla. G. Dénes György és Horváth Jenő slágerét – „Járom az utam" – Vámosi János vitte sikerre és azóta a József Attila Színház egész estés műsort épített fel köré. Ebben a kerületben volt „utcagyerek" Fenyő Miklós is, maga hozta ezt ország – világ tudomására a „Made in Hungária" című, nem kevésbé sikeres dalában.

Budapest Főváros XIII. kerületének polgármestere dr. Tóth József a kiállítást megnyitó beszédében jogos büszkeséggel emelte ki: a kerület egyedülállóan fejlődött az elmúlt két évtizedben. A látványos változás eredményeként az egykori ipari, helyenként kisvárosi táj megváltozott, építészetileg is igényes lakó- és irodaházak, színvonalas nagyvárosi terek épültek. A fejlődés lényege két szóban foglalható össze: megújulás és értékőrzés. Jellemző rá két másik kifejezés is: dinamizmus és humanizmus. Húsz év egy település életében nem nagy idő, egy ember életében annál inkább. Ám a több mint száz éves, másrészt viszont a három év múlva 75 esztendős XIII. kerület esetében ez mégis jelentős időszaknak tekinthető. A kiegyezést követően a város fejlődése, majd az ezredforduló után a kerület fejlődése nagy lendületet vett. Akkor a lóvasút, most a metró szeli át a kerületet, akkor Láng László vásárolt telket a gépgyárának, most kereskedelmi és szolgáltató cégek vannak az egykori kültelken. Akkor is világszínvonalú épületek jöttek létre és ez ma is így van.

 Újkori történelmünk húsz esztendejét mutatja be ez a kiállítás. Érdemes megnézni az itt lakóknak, hiszen benne van a tevékenységük, múltjuk, büszkeségük. De szól az itt dolgozóknak is, akik naponta ide utaznak, hetvenötezren, közel huszonnyolcezer vállalkozásnál. Ajánlható a kiállítás a befektetőknek is, mert az ő működésük eredménye is benne van, ráadásul megmutatja a lehetőségeket, amiket ez a 13,5 négyzetkilométer még tartogat. Felismerhető tehát benne a múlt, a jelen – és reményeink szerint a jövő is. Bemutatja az állami, önkormányzati finanszírozású beruházásokat, az ORFK, BRFK épülete, a Levéltár, a Honvéd Kórház, a Széchenyi fürdő tartozik ide. Felsorakoztatja az Önkormányzat által létrehozott, felújított intézményeket. Ilyen a Lehel-csarnok, a Dózsa György úti iskola, sportcsarnok, József Attila Művelődési Központ. Elénk tárja a kerületi bérlakás-program eredményeit, a 2002 óta felépült, közel ötszáz lakást. Rengeteg vállalat költözött ide: a Duna Pláza, az OTP, a Külkereskedelmi Bank, az Unilever választotta magának a kerületet. Igényes fejlesztők érkeztek, már tudományos tanácskozás is folyt arról, miként lett a Váci út „irodaház bulvár"? Hozzájárult mindehhez, hogy kiváló alkotók kiváló alkotásai születtek itt. A tervezők névsora impozáns: Finta József akadémikus, Rajk László, Bálint Imre, aki a Budapesti építészkamara elnöke, a Nívó-díjas Nagy Csaba – és még hosszan sorolhatók a kitűnőségek, akik mind gazdagították a XIII. kerületet. A városrendezési terveket is a legfelkészültebbek készítik, hiszen egy épület nem létezhet önmagában, a környezetét is alakítani kell.

Lesz folytatás is. Ebben az évben fejeződik be a Zsinór utcai lakóház, 2011 első negyedévében a Radnóti Miklós Művelődési Központ készül el, és folyik új irodaházak építése is. A tervasztalon van a világ öt legjelentősebb építészének egyike által készített terv, ez is egy – minden bizonnyal világszínvonalú – irodaház lesz. A kiállítás azt mutatja, joggal lehetünk büszkék kerületünkre – fejezte be megnyitó beszédét dr. Tóth József polgármester.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük