2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Kiállítás mindannyiunknak

5 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/3213"><img class="image thumbnail" src="/files/images/tapint-1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Szépmûvészeti Múzeum ?Inkák"" title="Szépmûvészeti Múzeum ?Inkák"" width="100" height="75" /></a></span>Hiába keresnénk ?A kiállított tárgyakhoz nyúlni tilos!" feliratot a Szépmûvészeti Múzeum ?Inkák" kiállításán. Nincs ilyen felirat. Egyes tárgyakat szabad, sõt kifejezetten érdemes kézbe venni. <p>

szépmûvészeti múzeum ?inkák"Hiába keresnénk ?A kiállított tárgyakhoz nyúlni tilos!" feliratot a Szépmûvészeti Múzeum ?Inkák" kiállításán. Nincs ilyen felirat. Egyes tárgyakat szabad, sõt kifejezetten érdemes kézbe venni.

szépmûvészeti múzeum ?inkák"Hiába keresnénk ?A kiállított tárgyakhoz nyúlni tilos!" feliratot a Szépmûvészeti Múzeum ?Inkák" kiállításán. Nincs ilyen felirat. Egyes tárgyakat szabad, sõt kifejezetten érdemes kézbe venni.

kiss péterTolsztoj egyik elbeszélést idézte Kiss Péter miniszter, ahol arról van szó, hogy egy vak ember éjjel, az utcán, lámpással a kezében közlekedik. A többiek nem értik miért? A magyarázat egyszerû. A lámpásra nem neki van szüksége, hanem nekünk. Hogy lássuk õt! Errõl azután az is eszünkbe jut, hogy a vakság csak a többségi világ számára fogyatékosság, az érintetteknek új dimenziókat nyit meg. No meg talán még az is, hogy rólunk is szól ez a kiállítás. Az együvé tartozásról. Az inkák bukásának oka valószínûleg a tudatlanságuk és a széthúzásuk volt. Nem ismerték a hódítók világát. Lehet olyan üzenete, hogy azok buknak el, akik tudatlanul kerülnek szembe új kihívásokkal és nem képesek összefogni. Nekünk ma felkészülteknek kell lennünk egymásból, hogy képesek legyünk az emberi és globális kihívásokra válaszolni.

hiller istván A mûvészet mindenkié, de hozzáférhetõvé is kell tenni – mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter. A magyar múzeumokban korábban soha nem látott változások zajlanak. A múzeumok kinyíltak. Százezrek látogatnak egy-egy kiállítást és hosszú évek óta elõször, Bécsben és Prágában is hirdetik ezeket. A fogyatékkal élõk számára is élvezhetõ kiállítás megnyitása ünnep e rendezvények történetében. Most már az a cél, hogy minél hamarább, minél többen tudjanak róla, mert ez a kiállítás mindannyiunknak szól!

szépmûvészeti múzeum ?inkák" A Szépmûvészeti Múzeum egyik alapelve, hogy a rábízott páratlan kulturális vagyonnak ne csak jó gazdája legyen, hanem az itt õrzött mûkincseket a társadalom minél szélesebb köre számára elérhetõvé, befogadhatóvá tegye. A múzeum ennek jegyében szervezett már több alkalommal is vakok és gyengén látók számára kiállításokat, ún. Tapintható tárlatokat, és ezért tartja fontosnak az akadálymentesítést is. A múzeumban jelenleg látható ?…és akkor megérkeztek az inkák" címû kiállítás szintén ilyen elvek alapján épült. A Szépmûvészeti, Európában is egyedülálló módon egy idõszaki nagykiállítás terébe integrálva alakította ki a Tapintható tárlatot, így a fogyatékkal élõk – a vakok és gyengénlátók – a többi látogatóval együtt részesülhetnek a kiállítás élményében.

szépmûvészeti múzeum ?inkák"A tapintható tárlat ugyanakkor a látók számára is különleges, hiszen a minden múzeumi látogatáskor érvényes tiltást, a ?ne nyúljunk a kiállított tárgyakhoz" szabályát, a tapintható mûtárgymásolatok révén mindenki számára feloldották.

A múzeum elsõként a Fáraók után – a kopt mûvészet kincsei Egyiptomból címû tárlathoz, majd a Mûvészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában címû kiállításhoz kapcsolódóan szervezett Tapintható tárlatokat, a múlt év végén pedig átadta fõbejáratnál lévõ, mozgássérültek közlekedését segítõ liftjét.

szépmûvészeti múzeum ?inkák"A május közepén nyílt, a spanyol hódítás elõtti Peru kincseit bemutató tárlat abban különbözik az elõbb felsorolt kiállításoktól, hogy most nem külön helyiségben, hanem a kiállítás területén találhatóak a tapintható mûtárgymásolatok. A csaknem 30 tapintható tárgy mellett a látássérülteket speciális hangos kalauz, tapintható térképek, vezetõ szõnyeg, terepasztal és Braille írásos táblák segítik. A mûtárgyak válogatásakor kiemelt szempont volt, hogy a kiállított eredeti mûtárgyak anyagainak sokféleségét is megjelenítsék, így kerámiából, kõbõl, csontból, fából, fémbõl, textilbõl készült másolatokat mutatnak be. A mûtárgymásolatok mellett a kiállítás bejáratánál egy 4,5 méter magas sztélé másolatát helyeztek el a tárlat szervezõi, de a korszak megismerését szolgálja a Moche-kori Holdpiramis falszakaszának élethû másolata, az egyedülálló Nasca-vonalak néhány motívumát bemutató domború táblák és a Tucume nevû település jellegzetes építészetét bemutató terepasztal is.

szépmûvészeti múzeum ?inkák" A kiállításra látogató hallássérültek tájékoztatását az átfogó szöveges magyarázatok és feliratok segítik. A kiállítótérben több helyen ún. indukciós hurkot helyeztek el, amely a beérkezõ jelet felerõsítve, a környezeti zajokat kizárva továbbítja a hallókészülékekbe. A szakemberek a mozgássérültek igényeit is figyelembe vették a kiállítás építésénél. A vitrineket úgy állították fel, hogy a kerekes székes látogatók akadály nélkül tudjanak mozogni, a mûtárgyak elhelyezésénél pedig az eltérõ elérési távolság és szemmagasság volt a szempont.

A tárlatra érkezõ fogyatékkal élõknek és kísérõiknek ingyenes a belépés. A Tapintható tárlat elkészítését és az akadálymentesítést a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány támogatta. Az elõre bejelentett csoportokat képzett vezetõ fogadja. A megnyitás óta már minden héten volt vezetést kérõ vak csoport.

http://www.szepmuveszeti.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.