2022.01.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jó reggelt, lustaság! – A munka minimalizálásának mûvészete.

3 min read
<p> <span class="inline left"><a href="/node/3221"><img class="image thumbnail" src="/files/images/jo%20reggelt%20lustasag%20borito.thumbnail.jpg" border="0" alt="Corinne Maier:Jó reggelt, lustaság! A vállalati munka minimalizálásának mûvészete. Bp HVG 2007" title="Corinne Maier:Jó reggelt, lustaság! A vállalati munka minimalizálásának mûvészete. Bp HVG 2007" width="64" height="100" /></a></span> Hajtunk, szaladgálunk, küzdünk, de mire ez a nagy igyekezet? A globalizáció uniformizál minden céget és alkalmazottat? Corinne Maier francia szerzõ világsikerû könyve azokat az általános jellemzõket állítja pellengérre, melyek a mai munkavállalót, és a modern vállalati struktúrát tekintve bárhol érvényesek.</p><p>

 Corinne Maier:Jó reggelt, lustaság! A vállalati munka minimalizálásának mûvészete. Bp HVG 2007 Hajtunk, szaladgálunk, küzdünk, de mire ez a nagy igyekezet? A globalizáció uniformizál minden céget és alkalmazottat? Corinne Maier francia szerzõ világsikerû könyve azokat az általános jellemzõket állítja pellengérre, melyek a mai munkavállalót, és a modern vállalati struktúrát tekintve bárhol érvényesek.

 Corinne Maier:Jó reggelt, lustaság! A vállalati munka minimalizálásának mûvészete. Bp HVG 2007 Hajtunk, szaladgálunk, küzdünk, de mire ez a nagy igyekezet? A globalizáció uniformizál minden céget és alkalmazottat? Corinne Maier francia szerzõ világsikerû könyve azokat az általános jellemzõket állítja pellengérre, melyek a mai munkavállalót, és a modern vállalati struktúrát tekintve bárhol érvényesek.

 ? A társadalmi fejlõdés liftje elakadt ?- hirdeti a pszichológus-közgazdász végzettségû szerzõ ironikus hangvételû könyve. Példái a mai francia valóságban gyökereznek, de bármely hazai, vagy külföldi vállalatra is jellemzõek. Szemlátomást nem lelkesedik a mai vállalatért, a kor kitermelte  jellegzetes menedzser típusokért, az alkalmazotti réteget pedig egyenesen a modern idõk rabszolgáinak látja. A vállalat nem emberbaráti intézmény, a vállalati kultúra pedig – vélekedése szerint – nem más, mint egy embercsoport ostobaságának adott pillanatban végbemenõ kikristályosodása.

A ?Hülyékkel vagyunk körülvéve" fejezetben megrajzolja a mai, tipikus semmitmondó káder alakját. A szürke átlag megtestesítõje általában férfi. Általános jelenség, hogy a nõk kevesebbet is keresnek és kevésbé érnek el vezetõ pozíciókat. / Állítása bizonyítására álljon itt egy új statisztikai adat, mely szerint a nõk bruttó átlagbére az Európai Unió átlagában 15 százalékkal marad el a férfiakétól, Magyarországon, azonban 20 százalékkal./

A vállalat elvárásai tíz pontban a feltétlen engedelmességre építenek. Ezzel szemben fogalmazta meg Maier a maga ?ellen – tízparancsolatát." Kimondja, hogy az alkalmazotti lét a rabszolgaság modern formája, hogy hiába próbálja valaki megváltoztatni a rendszert, de nem megoldás az sem, ha indokolatlanul beteget jelentünk. /Megjegyezzük, hogy ennek ellenére ez a módszer nem ismeretlen a nagyvilágban. Egy német személyzeti tanácsadó felmérései szerint igen sokan lógnak ilyenfajta kifogásokkal a munkából. Leginkább az indiaiak, akik évente átlag 8, 64 napot vannak távol a munkahelyüktõl, a második helyen a svédek állnak, évi 7, 67 nap igazolatlan hiányzással, az Egyesült Államokban 3, 07, Olaszországban 2, 20 maradnak távol ezen a címen az alkalmazottak. A magyarok évente átlag csak fél napot hivatkoznak nem létezõ betegségekre./

Az ellen tízparancsolat 3.-4. pontja is megszívlelendõ tanácsokkal szolgál.

?  A munkád végsõ soron nem szolgál semmire, és egyik napról a másikra a helyedre ültethetik az elsõ jött-mentet, legyen az bármilyen ütõdött. Tehát dolgozz a lehetõ legkevesebbet és szánj egy kis idõt arra, hogy ?eladd" magad és ?hálózatot építs" amelyekre támaszkodhatsz, ha átszervezésre kerül sor. Soha nem a munkád minõsége alapján fognak megítélni, sokkal fontosabb, hogy mennyire tudsz igazodni a vállalat viselkedési normáihoz. Minél többet használod a hivatali bikkfanyelvet, annál inkább csapattagnak tekintenek."

Végül is milyen megoldást kínál a meggyötört alkalmazottaknak, mindazoknak, akik heteken át értelmetlen motivációs szemináriumokon és értekezleten vesztegetik az idõt? Az aktív semmittevés stratégiáját, a munka minimalizálását. A könyv szerzõje az elembertelenedett vállalati munka ellenszerét a lazításban leli meg.

Corinne Maier

Corinne Maier:Jó reggelt, lustaság! A vállalati munka minimalizálásának mûvészete. Bp HVG 2007

Corinne Maier:Jó reggelt, lustaság! A vállalati munka minimalizálásának mûvészete.

Kiadja a HVG Kiadói Rt.

Bp 2007

HVG Könyvek

                                                         Tausz Anikó

WEBáruházak:

https://ugyfelpont.hvg.hu/pls/webitem/pkg_webshop_products.show?nProductGroupID=4

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük