2023.június.05. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Közös gondoskodás

5 perc olvasás
<p>  <span class="inline left"><a href="/node/562"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Hiszekeny-XIII.thumbnail.jpg" border="0" alt="Aláirás" title="Aláirás" width="75" height="100" /></a></span></p><p>A Fõvárosi Gázmûvek Zrt. és hét fõvárosi önkormányzat képviselõi 2007. április 5-én ünnepélyes keretek között írták alá újabb egy évre a háztartások fûtéskorszerûsítési törekvéseinek, valamint a társasházak alap- és felszálló gázvezetékeinek felújításáról szóló szerzõdéseket.</p><p>

  aláirás

A Fõvárosi Gázmûvek Zrt. és hét fõvárosi önkormányzat képviselõi 2007. április 5-én ünnepélyes keretek között írták alá újabb egy évre a háztartások fûtéskorszerûsítési törekvéseinek, valamint a társasházak alap- és felszálló gázvezetékeinek felújításáról szóló szerzõdéseket.

  aláirás

A Fõvárosi Gázmûvek Zrt. és hét fõvárosi önkormányzat képviselõi 2007. április 5-én ünnepélyes keretek között írták alá újabb egy évre a háztartások fûtéskorszerûsítési törekvéseinek, valamint a társasházak alap- és felszálló gázvezetékeinek felújításáról szóló szerzõdéseket.

dr. vasanits dezsõ, elnök-vezérigazgató A Fõvárosi Gázmûvek Zrt. a folyamatos és biztonságos földgázszolgáltatás mellett felelõsségi körén túlmutató kérdésekben is elkötelezett – hangsúlyozta dr. Vasanits Dezsõ, elnök-vezérigazgató az aláíráskor tartott ünnepségen. E kezdeményezések elsõdleges célja a mûszaki-biztonság és a földgázszolgáltatás színvonalának növelése, valamint a korszerû földgázalapú fûtési rendszerek további terjedésének támogatása, ezeken keresztül pedig az ügyfél-elégedettség növelése. A társasházakban a telekhatáron belül üzemelõ gázvezetékek – az ún. alap- és felszálló-vezetékek – minõségének, megbízhatóságának felügyelete, nem a Gázmûvek kötelessége, de nem lehetnek közömbösek ez iránt. Gyakran elõforduló probléma ugyanis, hogy igen rossz állapotban vannak. Ennek egyik oka, hogy sok esetben sem a társasházakban élõ lakástulajdonosok, sem a társasházi közös képviselõk nincsenek tisztában a telekhatáron belüli gázvezeték-rendszer rendszeres ellenõriztetésének fontosságával és kötelezettségével. Így fordulhatnak elõ azok a sajnálatos esetek, amikor a szolgáltatónak az élet- és vagyonbiztonság védelme érdekében – törvényi kötelezettségének értelmében – a társasházban a gázszolgáltatást szüneteltetnie kell. Tapasztalataik szerint az ?elõre gondolkodás" hiánya és a társasházak szûkös forrásai az okai a szükséges felújítások és a rendszeres ellenõrzések elmaradásainak.

A problémát felismerve, számos budapesti kerületi önkormányzat – különös tekintettel a belsõ kerületekre – hozott létre olyan alapokat, amelyek pályázatok útján támogatást nyújtanak a társasházak számára. A vezetékrekonstrukciós programban jelenleg négy fõvárosi Önkormányzat – az I., III., VII., XIII. kerület – vesz részt.

A Fõvárosi Gázmûvek Zrt. kerületenként 5-10 millió forintos összeggel járul hozzá a társasházak alap- és felszálló-vezetékeinek felújítási munkáihoz, a Díjbeszedõ pedig kész hitelt is nyújtani hozzá. A munkákat tavasz és õsz között érdemes elvégeztetni, mert az nagyon kellemetlen, ha a fûtési idõszakban kell – mûszaki hiba miatt – a gázt kikapcsolni egy épületben. A támogatáshoz az érintett lakóközösségek pályázati úton juthatnak.

hajdulászló xv. ker polgármester A Gázmûvek másik kiemelt programja a fûtéskorszerûsítés. A XV. kerületi Önkormányzattal 2000-ben útnak indított kezdeményezés tapasztalatairól a kerület polgármestere, Hajdu László adott áttekintést. A cél, hogy a szociálisan rászoruló családok részére támogatást nyújtsanak otthonuk korszerû és takarékos, földgáz alapú fûtési rendszerének kiépítéséhez. A programhoz 2000 és 2007 között további hat kerület – az I., III., VII., XIII., XIX., XX. – önkormányzata csatlakozott. Érdekes megfigyelésre ad alkalmat, hogy a vezetõi szemlélet miként segítheti a vállalati érdek és a közérdek összehangolását. A kerületi önkormányzat a Gázmûvekéhez hasonló javaslattal kereste meg az állami tulajdonú Csatornázási Mûveket, de ott az együttmûködést elutasították.

aláírásA részben privatizált Fõvárosi Gázmûvek Zrt. minden, a programban résztvevõ kerület esetében vállalja, hogy az önkormányzatok által támogatásban részesítendõ családok számára központi fûtési rendszer (cirkó, kazán) kiépítése esetén maximum 200000 Ft, egyedi fûtési rendszer (konvektor) létesítése esetén pedig maximum 150000 Ft támogatást ad. A XV: kerületben eddig 386 lakásban tették lehetõvé korszerû fûtés kialakítását a rászoruló, szociálisan nehéz helyzetben élõ, gyakran sokgyermekes családoknak. A lakások közül 178 magán, a többi önkormányzati tulajdonú. Az egyedi fûtésû kályhákban sokszor utcán összeszedett hulladékot égettek el. A gázfûtésre való átállással ez megszûnt – így a környezetvédelmi hatás sem elhanyagolható. A bentlakók életminõségi is javult, mert a felújítás része volt a melegvizes fürdési lehetõség kiépítése is.

A Fõvárosi Gázmûvek Zrt. az évek óta sikeresen mûködõ fûtéskorszerûsítési programjával és a vezeték-rekonstrukciós támogatással – a fõvárosi közüzemi vállalatok közül elsõként – jelentõs mértékû, az idei évben közel 50 millió forint értékben, az elmúlt hét évben összesen több mint 200 millió forint értékben nyújtott támogatást az önkormányzatok felújítási célú alapjainak mûködtetéséhez.

http://www.fogaz.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.