A Cseh Köztársaság leggyönyörűbb zugába, dél-csehországi látogatásra hívta meg – egyelőre csak képzeletben – vendégeit a Cseh Kulturális, valamint a Cseh Idegenforgalmi Központ. A meghívottakat mindjárt a kapuban a nálunk is népszerű Pouličníci zenekar köszöntötte.

A Cseh Köztársaság leggyönyörűbb zugába, dél-csehországi látogatásra hívta meg – egyelőre csak képzeletben – vendégeit a Cseh Kulturális, valamint a Cseh Idegenforgalmi Központ. A meghívottakat mindjárt a kapuban a nálunk is népszerű Pouličníci zenekar köszöntötte.

Az érdekességek és látványosságok bemutatásához a helyszínről is érkezett segítség, több neves szakember is eljött Budapestre.  Miért látogasson valaki Dél-Csehországba? – tette fel a kérdést František Štangl – a Dél-Csehországi Kerületi Hivatal első tanácsosa, és mindjárt válaszolt is rá. Azért éri meg odamenni, mert a vidék a természeti szépségeken kívül kulturális nevezetességekben, műemlékekben gazdag. A természeti értékek igen jó állapotban vannak és a műemlékek állapota is tökéletes. Ez utóbbiak közül kettő – Českỳ Krumlov történelmi városmagja és Holašovice-ben a falusi műemlék-együttes az UNESCO Világörökség listáján is szerepel, több helyszín pedig a listára való felvételre vár. Dél-Csehország néhány nagy hatalmú főúri család székhelye is volt. Ennek köszönhető, hogy Prága után a két legnagyobb vár- és kastélykomplexum éppen itt található. Rendkívül érdekes kolostorok épültek errefelé, és jól illenek a tájba a szép barokk templomok is.

Jelentős vonzerőt képvisel az erdőségekkel borított, gyönyörű hegység, a Sumava, mely Felső-Ausztriába és Bajorországba nyúlik át. Dél-Csehország területének mintegy három százalékát – harmincezer hektárt – foglalnak el a halastavak, közülük is legnagyobb az ötszáz hektáros rozmberki. Kiváló lehetőségek nyílnak a vízi- és a téli sportok gyakorlására. A völgyben épült lipnói víztározó ötven négyzetkilométer felszínű. Ismertek a fürdőhelyek is, ahol a mozgásszervi betegek találnak enyhülést. Mindezek együtt egészülnek ki a vidék gasztronómiai különlegességeivel, az édesvízi halak, erdei gombák sokaságával – lista élén a híres Budweiser, sör áll.

Érdekes lehet a magyar turisták számára Jindřichuv Hradec-ben az a múzeum, melyet a jezsuita szeminárium egykori épületében rendeztek be. Itt található a világon a legnagyobb mechanikus Betlehem, de ennél is fontosabb, hogy itt tanult egy időben II. Rákóczi Ferenc. Legalább ilyen érdekes Českỳ Krumlov-ban a kiállítás, mely a város történetének hétszáz éves múltját idézi fel. Strakoniceben nem csak dudamúzeumot láthatunk, ott mindenévben nagy nemzetközi dudástalálkozót is tartanak. „Jobb valamit egyszer látni, mint tízszer hallani róla" – tartja egy cseh közmondás és ennek igazságáról könnyen meggyőződhetnek mindazok akik maguk látogatnak el Dél- Csehországba.

Kamila Hrabáková, a kerület kulturális és műemlékvédelmi szakosztályának vezetője megerősítve a közmondást egy évfordulóra is felhívta a figyelmet. Négy évszázad telt el ugyanis azóta, hogy kihalt az egyik legjelentősebb cseh főúri család, a Rožmberk. Az idei, Rožmberk-év alkalmából a legkülönbözőbb kulturális rendezvények zajlanak. A prágai várban rendezett kiállítás címe „A rózsa éve", de ezen kívül még hetvenöt különböző helyszínen is szerveztek megemlékezést. Van például, ahol a Rožmberkek által viselt ruhák másolatait mutatják be, másik helyen pedig a Máltai Lovagrend történetét láthatjuk, mivel egykor a Rend nagyperjele a Rožmberk család egyik tagja volt. A megemlékezésekben Ausztria és Bajorország mellett Magyarország is részt vesz. Zrínyi Miklós, a szigetvári hős Éva nevű felesége ugyanis a Rožmberk családból származott! A török ellenes harcokból Győr alatt Vilmos és Péter Rožmberk is kivette a részét.

A cseh színházkultúra egyik fellegvárában a balett tagozatnak magyar a művészeti vezetője. Egerházi Attila szerint a természethez hasonlóan, a színházkultúra is örökké változik és Dél-Csehországban két különlegesség is van. Talán a legismertebb, amelyik České Budějovice-ben működik és annak kihelyezett tagozata Českỳ Krumlov-ban, a forgó nézőterű színház. Itt nem a színpad, hanem a 6-700 személyes nézőtér forog, és minden, ami nem nézőtér, az a játszóhely. Az egész egy gyönyörű barokk kert közepén áll, az egész világon nagyon kevés hasonló van. Folyamatosan, több mint két hónapon keresztül, tehát egész nyáron játszanak a színházban és olyan rendezők dolgoznak itt, mint Jiřzi Menzel, és olyan világsztárok lépnek fel, mint Jose Cura.

Dél-Csehország felkészült a magyar vendégek fogadására. Ennek egyik legjobb bizonyítéka, hogy a www.ckrumlov.cz internet oldalnak igen részletes tájékoztatást nyújtó magyar változata is van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük