A szeptemberi teltházas indítás után – amikor a műfaj rajongói jóval éjfél után is alig akarták leengedni a művészeket a színpadról – a Budapesti Román Kulturális Intézet folytatja Jazzmozdony koncertsorozatát a Budapest Jazz Clubban (1088 Budapest, VIII. Múzeum utca 7). Ez alkalommal román és magyar kocsikkal közlekedik a Jazzmozdony. A fellépő művészek: Mihai Iordache – szaxofon (RO, Eichinger Tibor – gitár (H), Tavi Scurtu – dob (RO) és Ioan Alexandru „Uţu" Pascu, nagybőgő (RO)

A szeptemberi teltházas indítás után – amikor a műfaj rajongói jóval éjfél után is alig akarták leengedni a művészeket a színpadról – a Budapesti Román Kulturális Intézet folytatja Jazzmozdony koncertsorozatát a Budapest Jazz Clubban (1088 Budapest, VIII. Múzeum utca 7). Ez alkalommal román és magyar kocsikkal közlekedik a Jazzmozdony. A fellépő művészek: Mihai Iordache – szaxofon (RO, Eichinger Tibor – gitár (H), Tavi Scurtu – dob (RO) és Ioan Alexandru „Uţu" Pascu, nagybőgő (RO)

A budapesti koncert 2011. október 27-én, 21:00 órakor kezdődik.

Másnap, 2011.  október 28-án, 19:00 órakor pedig Szegeden a Grand Café-ban (Deák Ferenc u. 18. II. emelet) lépnek fel..

 

Mihai Iordache (szaxofon) Bukarestben született 1967-ben. A 90-es évek elején ismerkedik meg Charlie Parker, Lee Konitz és Ornette Coleman zenéjével, közben a legkülönbözőbb zenei műfajokban próbálja ki tudását: előbb egy alternatív rock együttesben, majd Harry Tavitian free-jazz zenész csapatában, később pedig még a punk-rockba is belekóstol. Mindezek ellenére hű marad a jazzhez: a jelenleg Amerikában élő Lucian Ban zongorista Jazz Unit zenekarával és Vlaicu Golcea nagybőgős Rebop Factory együttesével lép fel rendszeresen. 2001-től zeneszerzőként is bemutatkozik az Outer Space Five trióval (Sorin Romanescu gitár és  Vlaicu Golcea nagybőgő). Iordache név alatt eddig két lemeze is megjelent: Friday – featuring Tom Smith és Dissipatin' címmel. A&A Records-nál. 2003-tól a kolozsvári KUMM együttes szaxofonosa is.

 

Tavi Scurtu

1995 óta dobosként és zenei ritmus-programozóként mutatkozik be különböző művészekkel és együttesekkel, mint például Vlaicu Golcea, Sorin Romanescu, Johnny Bota, Tony Kuhn, Eddie Neumann, Mihai Iordache, Balogh Artúr, Lucian Ban, Lucian Nagy, Cristina Padurariu, Alex Man, és még sokan mások, akik közül már többen felléptek a Jazzmozdony koncertjein. A közös zenélések során számos klubban, illetve jazz- és elektronikus-zenei hazai és nemzetközi fesztiválon szerepelt (TM Base, 48h, Temesvári Jazz-blues Gála, Bukaresti Jazz Fesztivál, Garana Jazz Festival stb.), valamint több lemezfelvétele is készült.

 

Ioan Alexandru „Uţu" Pascu

Nagybőgős, 1996-tól napjainkig olyan művészekkel lépett fel mint Alex Harding, Tom Smith, Gabriel Rosati, Lucian Ban, Toni Kuhn, Vlaicu Golcea, Sorin Romanescu, Eddie Neumann, Jony Bota, Mihai Iordache, Liviu Butoi, Horea Crişovan, Cristina Pădurariu vagy Hary Tavitian. Több együttessel közösen készített albumokat: BAU, KUMM, Blazzaj, Iordache, Jais és Funky Growl, valamint több hazai és nemzetközi fesztiválon is fellépett: Szörényordasi Jazz Fesztivál, Stuffstock-i Jazz-blues Gála, a marosvásárhelyi Félsziget Fesztivál, Verespataki Szénafesztivál, továbbá a bukaresti, nagyszebeni, luxemburgi, jeruzsálemi, budapesti, berlini és egyéb fesztiválokon.

 

Eichinger Tibor

1994-ben alapította első jazz kvartettjét Budapesten. Első albuma 1999-ben Üzenet a kertből címmel jelent meg, amit 2001-ben a What watch és a Légúti panaszok című lemezek követtek, 2004-ben pedig Stefan Varga német jazz gitárossal Frankfurtban jelent meg közös albumunk West & East néven. 2006-ban adta ki a Pasztell szivárvány a Balkán felett című albumot, 2007-ben pedig Pozsár Eszter Trans-formation együttesének Az egér mosolya című lemezén működött közre, mint a lemez anyagának zeneszerzője és a quartet gitárosa.

Legújabb munkái: 2008.: Ikrek zápor után, Eichinger Quartet, zeneszerző, gitáros; 2009.: Véda kertje, Trans-formation, zeneszerző, gitáros; 2009.: Balkán ska, West & East, zeneszerző, gitáros; 2010.: Playing my own stuff, Tóth Sándor Quintet, gitáros; 2011.: Squared, ZOZO, zeneszerző, gitáros

Saját jazz kvartettjén kívül számos más produkcióban is részt vett: a Next című színdarabban a Krétakör társulattal több európai fesztiválon vett részt, filmzenét írt Szomjas György Váratlan halál című nagyjátékfilmjéhez, dolgozott Szőke András filmrendezővel. A Wertetich Orchestarral több olaszországi turnén vett részt. Koncerteket adott Gadó Gáborral, illetve tagja volt a Bop-Art Orchestrának.

 

 Eichinger Quartet (saját kvartettje Ávéd János szaxofon, Nagy Péter bőgő, Sárvári Kovács Zsolt dob).  A Stefan Varga német jazz gitárossal alapított West & East duóból kvartetté alakult ZOZO – mely produkciókkal több fesztiválon vettek részt, pl: a Debreceni Jazz Fesziválon, sikeres koncerteket adtak olyan nagyobb koncert helyeken, mint a Budapest Jazz Klub, Take Five, Magyar Rádió Márványterme, több turnén voltak Németországban, Erdélyben és nagyobb magyarországi városokban.

Két további együttesével a jazz határait feszegetve kísérletezünk: Eichinger-Csurkulya Projekt név alatt Csurkulya József cimbalom művésszel az erdélyi és balkáni népzene hangzását, a tangót , míg a Mikrobe nevű produkcióval a rock és underground könnyűzene világát ötvözzük jazzel.

Eichinger Quartet diszkográfia: Üzenet a kertből, 1999 Fonó Records; Légúti zavarok, 2001 Bahia Records; Pasztell szivárvány a Balkán felett, 2006 ICO Zrt; Ikrek zápor után, 2008. ICO Zrt

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük