2022.01.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Pácolt pacák

3 min read
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/2285"><img class="image thumbnail" src="/files/images/IBS-1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Pácolt pacák" title="Pácolt pacák" width="100" height="75" /></a></span> </strong>A magyarországi õsbemutató csak októberben lesz, de a közönség elõtti fõpróbáját már megtartották Ray és Michael Cooney: Minden lében három kanál címû vígjátékának, a Tárogató utcai IBS Színpadon. Kár, hogy ezután majd olyan sokat kell rá várni!</p><p>

 

Pácolt pacák A magyarországi õsbemutató csak októberben lesz, de a közönség elõtti fõpróbáját már megtartották Ray és Michael Cooney: Minden lében három kanál címû vígjátékának, a Tárogató utcai IBS Színpadon. Kár, hogy ezután majd olyan sokat kell rá várni!

 

Pácolt pacák A magyarországi õsbemutató csak októberben lesz, de a közönség elõtti fõpróbáját már megtartották Ray és Michael Cooney: Minden lében három kanál címû vígjátékának, a Tárogató utcai IBS Színpadon. Kár, hogy ezután majd olyan sokat kell rá várni!

Pácolt pacák Párbeszéd, percekkel az elsõ felvonás kezdete után:

–         Nem akarok hullákat a hátsó kertemben!

–         A rózsáknak jót tenne.

Nagyjából ez adja meg az alaphangját a kifejezetten kamaraszínpadra való, vérbeli komédiának. A díszlet, jelmez ugyan sokba nem került, mindkét rész egyazon szobában játszódik. Tartalmát a színlap-ismertetõ röviden így foglalja össze: A Páratlan Páros és a Miniszter félrelép szerzõinek új darabjában a fõszereplõ fiatal pár boldog közös életet él, egyetlen problémájuk, hogy a bérelt ház után hozzájuthassanak egy olyan ingatlanhoz, amelyben majd gyermekeiket felnevelhetik. Mivel sajnos nem lehet saját gyermekük, elhatározzák, hogy örökbe fogadnak egy csöppséget. A gyámhatóság által kirendelt ellenõrnek azonban minden körülményt mérlegelnie kell. A megoldásban szerencsétlenségükre az egész család segíteni próbál…

A darab leggyengébb pontja a címe – csak remélni lehet, hogy a bemutatóig még megváltoztatják. A helyzet- és szövegkomikumra épülõ vígjáték sokkal ötletgazdagabb, minthogy egy régi filmsorozatból ollózott cím alatt fusson.

Pácolt pacák A ?három kanál", három testvér. Az egyik – a legidõsebb – derék polgár, a másik kettõnek viszont ötletei vannak. Mentsen meg tõlük az ég! Természetesen a legrosszabbkor vannak rossz helyen, az ötleteik hajmeresztõek, mert a középpontjukban mi is lehetne más: egy feldarabolt hulla egy szemeteszsákban! A szerzõpáros nem elégszik meg ennyivel. A derék polgár persze kissé papucsférj, kardos feleséggel az oldalán, elõkerül egy túlbuzgó rendõr, mert a simlis öcsikék – bajt bajra halmozva – mindent a bátyjukra kenve igyekszenek kimászni a slamasztikából. Mire az egész kellõképpen zavaros lesz, megérkezik a rettegett gyámügyi felügyelõ is.

Pácolt pacák Nem illik lelõni elõre minden poént – nem is lehetne, oly bõséggel van belõlük a darabban – néhányra azért talán utalni szabad. A hulla mellett helyet kap egy kis(?) csempészáru, illegális bevándorlók, a végén pedig még az orosz maffia is megjelenik. El is felejtettem mondani: Londonban vagyunk, a történet napjainkban játszódik. A bobby lerázhatatlan, a felügyelõnõ hajthatatlan, a közönség pukkadozik, jobbra-balra dõl a nevetéstõl.

Pácolt pacákA végén – ahogy az egy jó vígjátékban szokás – minden elrendezõdik, de azt már nem árulom el, hogyan! Valóban kár, hogy a bemutatót októberre halasztják, a meleg nyári estékre kitûnõ, könnyû szórakozás lenne ez a darab. A szereplõk: Pásztor Erzsi, Rák Kati, Gallusz Nikolett, Szalai Mónika, Csizmadia Gergõ, Pál Tamás, Pollák Viki, Haraszti Bálint, Molnár Levente, Rada Bálint, Zsemberi Levente, Varga Miklós, Kovács Zoltán, Német Edit, Bíró Attila, Noé Viktor – szemel láthatóan maguk is élvezik a játékot, önfeledten komédiázzák végig a két felvonást. Ebben minden segítséget meg is ad számukra a rendezõ: Földessy Margit.

Aki teheti, jegyezze elõ magának a naptárában!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük