Este Akár így köszönthetnék egymást, akik május 10. és 13. között ellátogatnak a Városháza Parkba. A tavalyi sikeren felbuzdulva ugyanis itt rendezik meg a II. Budapesti Pálinka Fesztivált.

Este Akár így köszönthetnék egymást, akik május 10. és 13. között ellátogatnak a Városháza Parkba. A tavalyi sikeren felbuzdulva ugyanis itt rendezik meg a II. Budapesti Pálinka Fesztivált.

A közönségA négynapos eseményen huszonhárom pálinkafõzde vesz részt, és közel háromszázféle pálinkából válogathatnak majd a látogatók. Ily rendkívüli kínálattal egyszerre egy helyen még soha sem találkozhattak a pálinka kedvelõi. A magyar vendéglátó- és szállodaipar valamint a kereskedelem képviselõit – idén elsõ alkalommal – a Magyar Pálinka Marketing Kht. külön hívja meg: május 10-én szakmai napot tartanak a Fesztiválon, melynek fõ célkitûzése: megkülönböztetni a pálinkákat és a pálinkának látszó szeszesitalokat! Hogy mi is ez a különbség? A legegyszerûbb módja annak, hogy megtudjuk valóban pálinkás palackot tartunk-e a kezünkben: nézzük meg a hátcímkét! Amennyiben az összetevõk között tiszta szeszt, aromákat, ízfokozókat, karamellt, színezéket, vagy más segédanyagokat találunk, úgy legfeljebb egy pálinkára hasonlítani vágyó szeszesitallal van dolgunk. Egy pálinkáspalack gyümölcspálinkát, annak a gyümölcsnek aszalványát (ágyként) és az alkoholfok beállításához használt ioncserélt vizet tartalmazhat, és csak ilyen termék csomagolásán szerepelhet a pálinka szó.

A választék (egy része) A minõségnek van még egy másik fontos jellemzõje is: az adott árucikk származási helye. Sokszor ez a név szinte elválaszthatatlan tartozéka az árunak. Ilyen például a miskolci kocsonya, a makói hagyma, a csabai kolbász – és még sorolhatnánk. Manapság már védik is ezeket a neveket, az eljárást közös szóval eredetvédelemnek nevezik. Ez az olyan élelmiszer leírására használatos elnevezés, amely meghatározott helyrõl származik, e földrajzi származásának tulajdonítható sajátos minõséggel, hírnévvel vagy egyéb jellemzõkkel bír, és elõállítása a meghatározott földrajzi területen folyik. Van ilyen a pálinkák között is, bár az oltalom legtöbb esetben nem egyetlen fõzde termékét illeti, hanem az adott területen az adott termékleírás alapján dolgozó összes elõállítókat. Ebbe a körbe 2006-ban öt pálinka tartozott: a Békési szilvapálinka, a Gönci barackpálinka, a Kecskeméti barackpálinka, a Szabolcsi almapálinka és a Szatmári szilvapálinka. A Pálinkafesztiválon ezek mind jelen lesznek, kóstolhatók és vásárolhatók is.

A sátrakBármennyire is finomak a magyar pálinkák, egy ilyen rendezvény soha nem szólhat kizárólag csak az italokról. A fesztivál három napja alatt itt is bõ alkalom nyílik majd a szórakozásra. A Fesztivál zenei programkínálatát idén is a pálinka magas színvonalához igazították. A hivatalos megnyitó napján, május 11-én, pénteken a Trio Midnight lép színpadra, Balázs Elemérrel a dobok mögött, aki zeneszerzõként és dobosként immár másfél évtizede meghatározó alakja a magyar jazzéletnek. Majd ezt követõen Tóth Vera és a Szupersztárok lépnek fel a Budapesti Pálinka Fesztivál színpadán. A szemtelenül fiatal és meglepõen érett énekesnõt senkinek nem kell bemutatni, de röviden mégis annyi, hogy õ az elsõ Megasztárunk.

 A Szupersztárok pedig nem a sztárvendégek és barátok (pedig azok is lesznek), hanem a 9 tagú kísérõzenekar, komplett rézfúvós szekcióval. A szombati nap a világzenéé, kora délután klezmer zenével, majd balkáni ritmusokkal szórakoztatják a közönséget. Nikola Parov a magyarországi világzene kiemelkedõ figurája, hangszerelõ, aki hosszú ideje Michael Flatley kísérõzenekarában is játszik. Ez alkalommal Herczku Ágnes énekesnõvel a Nikola Parov Quartett formációban lépnek a közönség elé. A szombati nap fellépõje a Váradi Roma Café, akik a jazz-pop-roma-swing egyedi keverékét nyújtják, és a két Váradi testvér jellegzetes hangjával fûszerezve igazi csemege a zenei piacon. Vasárnap a Veszprémi Utcazene Fesztiválon már bizonyított zenészek koncertjei hallhatók majd.

A rendezõk sok szeretettel várnak mindenkit a Budapesti Pálinka Fesztiválra, aki a kultúrált és mértékletes alkoholfogyasztás elkötelezett híve!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük