2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Tavaszköszöntõ

4 min read
  <p><span class="inline left"><a href="/node/617"><img class="image thumbnail" src="/files/images/meghivo_200711.thumbnail.jpg" border="0" alt="A Tavaszi Borfesztivál meghívója" title="A Tavaszi Borfesztivál meghívója" width="100" height="92" /></a></span> Tavaszköszöntõnek szánták a szervezõk a budapesti Tavaszi Borfesztivált és reményeikben nem is csalatkoztak - legalább is, ami a megnyitás napját illeti.</p><p>

 

A Tavaszi Borfesztivál meghívója Tavaszköszöntõnek szánták a szervezõk a budapesti Tavaszi Borfesztivált és reményeikben nem is csalatkoztak – legalább is, ami a megnyitás napját illeti.

 

A Tavaszi Borfesztivál meghívója Tavaszköszöntõnek szánták a szervezõk a budapesti Tavaszi Borfesztivált és reményeikben nem is csalatkoztak – legalább is, ami a megnyitás napját illeti.

A fesztivál megnyitóján az év legjobb bortermelõi vehették át a Város Bora díjakat. A legjobb vörösbornak járó díjat A város bora oklevélHagyó Miklós fõpolgármester-helyettes, a legjobb fehérbor termelõjének Ikvai-Szabó Imre fõpolgármester-helyettes, a desszertbor kategória elsõ helyezettje tulajdonosának Dr. Rózsás Attila, a Budapesti Agrárkamara elnöke nyújtotta át a díjat. A legjobb pálinka készítõjének járó elismerést Szabó Valéria, a Budapesti Agrárkamara Szõlõ és Bor Tagozatának elnökének kezébõl kapta a nyertes.

Békési Pélinkafõzde és a Marton Lányai standA díjazott borok, vörösbor kategóriában: Mészáros Pince Bodzási Kékfrankos 2003; fehérbor kategóriában: Haraszthy Valejjo Pincészet Zenit Királyleányka 2006; desszertbor kategóriában: Árvay és Társa, Édes Élet Cuvée 2003; pálinka: Márton és Lányai, Irsai Olivér szõlõpálinka 2006.

A díjnyertes italokat ezúttal a Budapesti Operett Színház társulatának tagjai – többek között Kerényi Miklós Gábor színházigazgató, Béres Attila fõrendezõ, Kalocsai Zsuzsa, Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán elõadómûvészek; valamint az építész szakma képviselõit Beleznai Éva fõépítész, Szálkai Adrienn stúdióvezetõ és Lendvay Gábor vezetõ tervezõ kóstolták, végül közös megegyezéssel választották ki az idei év legjobb termékeit. A Város Bora címkét egy éven keresztül tüntethetik fel a termelõk a díjnyertes palackokon.

Koccintók Hagyó Miklós fõpolgármester-helyettes a megnyitó alkalmából elmondta: ?a borkultúra a magyar kultúrkincs elidegeníthetetlen része, kölcsönhatásuk szembetûnõ. Ahányszor csak hanyatlani kezdett a magyar borkultúra, az kivétel nélkül egybeesett a magyar kultúra meggyengülésével. Amikor pedig fellendült – mint például napjainkban – az mindig a magyar nemzet egy új virágkorát sejtette."

Plantaze Bár a szervezõk a rendezvénnyel kifejezetten a hazai borászatok piacra jutását kívánták segíteni, a figyelmes látogató találhatott néhány érdekességet. Akadt itt olasz bor, de más is. A díjazott fehérbor etyeki pincészetének egyik tulajdonosa egy – már tizenöt éve Magyarországon élõ – argentin ember. Etyek híres fehérbor-termõ terület, a pincészet viszont bõvíteni szerette volna kínálatát, ezért vörösbort is hozott a Tavaszi Borfesztiválra – Argentínából! Még izgalmasabb a Szívbor története. A Vranac Pro Corde elnevezésû, prémium minõségû száraz vörösbor Montenegróból érkezett. Érdemes megjegyezni róla, hogy több benne a sejtregenerálódást elõsegítõ antioxidáns, mint más vörösborokban. Segíti a vérkeringést, hazájában ezért kapta ?pro corde" – ?a szívért" elnevezést. A 2300 hektárt kitevõ termõhelye valószínûleg Európa legnagyobb egybefüggõ szõlõterülete.

LátogatókA rendezvényen harminc borászat mutatja be termékeit. A borspecialitások mellett gasztronómiai különlegességek és kulturális események is várják a látogatókat a három húsvéti napon. A Tavaszi Borfesztivált a Vinum Essum Kft. a Budapesti Agrárkamarával közösen rendezi. A fesztivál jól összeválogatott kulturális programja is érdemel pár szót. A csángó népzenétõl a New Orelas-i jazzig terjed a skála és ez sokaknak ígér jó szórakozást. A programról a www.tavasziborfesztival.hu  oldalon olvasható részletes ismertetés.

Tavaszi Borfesztivál 2007. április 7-9.

Kiállítók

Árvay és Társa, Vincze Béla, Szív bor , montenegroi borok, Maul Pince, Haraszthy Valejjo Pincészet, Márton és Lányai Pálinkák, Vino Perfetto, olasz borok, Polgár Pince, Hegyalja Kincse, Gróf Degenfeld Szõlõbirtok,Tokaj Hétszõlõ, Gál Pince, Bock Pince, Linczmayer Pince, Herold Pincészet, Heumann Pincészet, Vinum Somlaicum, Vaszary László Pannon Borház, Kovács László, Prokaj Pincészet, Simon Pince, Halmai Csaba ,Ráspi Pince, Günzer Tamás, Frittmann Testvérek, Szeremley Huba, Mészáros Borház, Törley Pezsgõpincészet, Borszertár, Hagymási József.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük