2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Tengernyi élmény

7 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/2072"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Bal-1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Balaton 2007" title="Balaton 2007" width="75" height="100" /></a></span> </strong>A Magyar Turizmus Zrt. mind a belföldi, mind pedig a külföldi tevékenysége során kiemelt fontosságúnak tekinti a Balatont. Ennek részletes ismertetésére sajtótájékoztatót tartott - a vizen!</p><p>

 

balaton 2007 A Magyar Turizmus Zrt. mind a belföldi, mind pedig a külföldi tevékenysége során kiemelt fontosságúnak tekinti a Balatont. Ennek részletes ismertetésére sajtótájékoztatót tartott – a vizen!

 

balaton 2007 A Magyar Turizmus Zrt. mind a belföldi, mind pedig a külföldi tevékenysége során kiemelt fontosságúnak tekinti a Balatont. Ennek részletes ismertetésére sajtótájékoztatót tartott – a vizen!

balaton 2007 A meghívott újságírók, szakemberek, a kampány más szereplõi teljesen meg is töltötték a Szent György hajót, hogy meghallgassák: a Magyar Turizmus Zrt. 2007-ben is több száz akciót szervez a Balaton népszerûsítésére. A marketingszervezet kiemelt célja, hogy a vízparti üdülési lehetõségek mellett ráirányítsa a figyelmet a Balaton régió által kínált számos egyéb – kulturális-, egészség- és aktív-turisztikai lehetõségre. A régió 2007. évi marketingtervében kiemelt turisztikai termékként szerepel a vízparti családi üdülés, az egészségturizmus és a Zöldturizmus Éve tematikájának megfelelõen a természetjárás és az aktív turizmus.

balaton 2007 Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke elégedetten számolt be arról, hogy a vízszegény évek elmúltával kétmilliárd köbméter víz van a tóban, a 3,6 méteres átlagmélység vitorlázásra, sportolásra, strandolásra egyaránt alkalmassá teszi. Minõsége jó, minden szempontból megfelel az európai normáknak. Ez a forgalomban is megmutatkozik, az idei év elsõ négy hónapja 24 %-kal volt jobb a tavalyinál. Az év legjobb négycsillagos szállodája címet a siófoki Azúr hotel nyerte el. Éttermek, cukrászdák, kávézók sora nyílt, bõvült a kínálat és ez által a színvonal is javult. A strandok többségét felújították, a gyerekeknek új játszóterek létesültek. A Magyar Vöröskereszt ifjúsági tagozata a nyáron 45 strandon tart ügyeletet, ahol tájékoztatást adnak a napozásról, fürdésrõl és amiben lehet, segítenek is. A három megye rendõrsége összehangoltan dolgozik, a közbiztonság jónak mondható. A vízen 27 kikötõ várja a hajósokat, a vízirendõrség körültekintõ figyelmet fordít a strandolókra, vitorlázókra. Mûködik 25 állandó és 11 mobil viharjelzõ állomás. A mentõhelikopter, ha kell, a rendõrségi bevonásával a beavatkozásra mindenkor képes. A szúnyogirtáshoz szükséges pénzügyi fedezet rendelkezésre áll.

balaton 2007 A Balaton, mint úti cél, a magyaroknál az elsõ, a külföldieknél Budapest utána második helyen áll – mondta dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. Fõleg a családok körében népszerû, de a gyógy-idegenforgalom is jelentõs. A Magyar Turizmus Zrt. a 2007. évre meghirdette a Zöldturizmus Évét, amelyben a természetjárás, a nemzeti parkok, a kerékpáros és a vízi turizmus élvez kiemelt szerepet. A kampányév jegyében májusban ?Szeretlek Balaton" címmel médiakampányt indított a Zrt. az RTL Klub televízióban, amelynek keretében tíz epizódban, tíz magyar sztár fedezi fel a Balaton körüli kikapcsolódási lehetõségeket, a ?Balatoni Tízpróba" során. A kampánnyal arra szeretnék felhívni a hazai közönség figyelmét, hogy a Balaton nem csupán a nyári fürdõzések paradicsoma, hanem ennél tízszer több: szebbnél szebb gyalogtúrák, barlangséták, hõlégballonozás, kerékpártúrák, lovaglási lehetõségek, valamint evezõs és vitorlás programok várják az utazókat. A május 21-tõl látható sorozatban ismert emberekbõl álló csapat utazását követhetjük nyomon a Balaton körül. A sorozatban részt vevõ sztárok: Angyal András, Beszeda Gábor, Béres Alexandra, Détár Enikõ, Farkasházy Réka, Fésûs Nelly, Keleti Andrea, Ördög Nóra, Palotás Petra, Südi Iringó, olyan izgalmas programokban vesznek részt, mint vízisízés, lovaglás, hõlégballonozás, barlang-felfedezés, Nordic Walking, vagy vitorlázás. A külföldiek is kezdik ismét felfedezni a Balatont. Sármellékre egyre több gép érkezik, május 29-én már az elsõ orosz charter is leszállt. Németország szinte minden nagyobb városából jönnek – gyakran már menetrend szerinti – járatok.

balaton 2007 A filmsorozat forgatásakor Fésûs Nelli barlangtúrán vett részt. Véleménye szerint, aki nem csak vízre vágyik, mindenképpen menjen el egy ilyen helyre. Meghatározó élményben lesz része. Olyat lát, tapasztal, amit máskor, máshol nem élhet át. Lehetõséget kap arra, hogy szakképzett vezetõkkel biztonságos kirándulást tegyen évmilliókkal korábbi korokba!

balaton 2007 A Zrt. marketing igazgatója, Szûcs Balázs, a Balatonhoz fûzõdõ tényekrõl és legendákról beszélt. A tóval kapcsolatban számtalan tévhit kering, amit pontos kutatásokkal igyekeztek megcáfolni. A hiedelmek közé tartozik, hogy a magyarok általában szívesebben mennek külföldre, többnyire Horvátországba, a Balatonhoz már senki sem megy. Alacsony színvonalúak a szállások, a strandok elavultak, nincs semmi jó program, ráadásul a Balaton drága. Mindezekkel szemben: az utazást tervezõk héttizede belföldön utazik, és a belföldi utazások közel fele (47%) a Balaton-régióba irányul. A négycsillagos szállodák iránt a korábbiakhoz képest a hatszorosára nõtt az igény és van már ötcsillagos is, a Rogner! Az uniós követelményeknek megfelelõ helyeket jelezve 34 ?kékhullám" zászló leng a parton, bohóchajók, diszkóhajók, grill-party hajók indulnak a vízre naponta. A szállásdíjak, valamint a vendéglátó szolgáltatások árai a Balatonnál európai viszonylatban az átlagosnál alacsonyabbak. Összességében a Balaton kismértékben olcsóbb a legfõbb versenytársnak tartott horvát tengerpartnál. Ár-összehasonlító elemzésünkben a közlekedési költségekkel nem számoltunk; ezzel, és a biztosításokkal is kalkulálva egyértelmûen a magyar tenger javára billen a mérleg – mondta az igazgató. Egy adag leves és fõétel a Balaton-parton átlagosan 9,2 euróba, Horvátországban 12,5 euróba, az olasz tengerparton 27,0 euróba, a Wörthi-tónál 17,8 euróba kerül. Egy adag kávé a Balatonnál átlagosan 1,3 euróba kerül, ezzel szemben legalább két eurót kérnek érte Ausztriában, Franciaországban, Spanyolországban, Szlovéniában és Törökországban.

balaton 2007 Ugyancsak a kampányfilmek egyik szereplõjeként járt Badacsonyban Keleti Andrea, ahol – mint kiderült – nem csak szõlõ van és kopárság. Kapott némi bevezetõt a borkóstolás alapelveibe és fontos tapasztalata volt: mennyire kell vigyázni, amikor az ember a kóstolás után a hideg pincébõl kijön a melegbe! Kedvence a Zánkai Táncfesztivál és – miután a minõségrõl személyesen gyõzõdött meg – az északi-parton végigfutó kerékpárutat mindenkinek csak ajánlani tudja.

balaton 2007 Az MTA Balatoni Limnológiai Kutató Intézetének munkatársa, Vörös Lajos, az algásodással kapcsolatos tévhiteket igyekezett eloszlatni. Algák nélkül sehol sincs vízi élet, a bajt csak a túlzott elszaporodásuk okozza. Ennek üteme a vízben található foszfor mennyiségétõl függ, az pedig – részben – a mûtrágyázás következménye. A szennyvíztisztítás, a foszformentes mosószerek elterjedése nyomán mindez meredeken csökkent. Azóta a víz minõsége jelentõsen javult, ma a tó mindenhol alkalmas fürdésre. A partterületnek viszont csak 20 százaléka maradt meg természetes állapotban, ezért ennek további megõrzése fontos feladat.

A tájékoztató résztvevõi végül a családok balatoni nyaralását megkönnyítõ kedvezmény-kártyáról (http://www.balatoncard.com/) és a különféle szórakoztató programokról (http://www.itthon.hu/) kaptak még bõvebb ismertetést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.