2022.augusztus.11. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Üzlet és kultúra

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/22152"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Cezanne-1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> </strong>Hazai viszonylatban joggal rendkívülinek nevezhető eseményt jelentett be dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. A mi múzeumi szponzorációnk történetének legnagyobb mértékű kizárólagos támogatását nyújtják az ING Csoport magyarországi üzleti egységei a Múzeumban 2011-re tervezett Cézanne kiállítás megrendezéséhez.</p><p>

 

cezanne 1.thumbnail Hazai viszonylatban joggal rendkívülinek nevezhető eseményt jelentett be dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. A mi múzeumi szponzorációnk történetének legnagyobb mértékű kizárólagos támogatását nyújtják az ING Csoport magyarországi üzleti egységei a Múzeumban 2011-re tervezett Cézanne kiállítás megrendezéséhez.

 

cezanne 1.thumbnail Hazai viszonylatban joggal rendkívülinek nevezhető eseményt jelentett be dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. A mi múzeumi szponzorációnk történetének legnagyobb mértékű kizárólagos támogatását nyújtják az ING Csoport magyarországi üzleti egységei a Múzeumban 2011-re tervezett Cézanne kiállítás megrendezéséhez.

baan 1.thumbnail A francia festő életművéből rendezett átfogó tárlat a múzeum térszint alatt elkészülő, új épületrészének nyitó kiállítása és hazánk Európai Uniós elnökségének kiemelt záróeseménye is lesz egyben. A 120 millió forintos támogatás három éves ütemezésben, ettől az évtől 2011-ig jelent segítséget a kiállítás előkészítésében és megrendezésében – mondta el a főigazgató a meghívott újságíróknak. A múzeum és az ING pénzügyi csoport egyedülálló együttműködése 2006-ban, a Szépművészeti 100. születésnapján megnyílt Van Gogh kiállítás kapcsán kezdődött, akkor az ING nálunk működő üzleti egységei, saját kezdeményezésükre, addig példátlan mértékben, 100 millió forinttal támogatták a tárlat létrejöttét. A holland festő műveiből rendezett kiállítást 483 ezren látták, ezzel kategóriájában a világ negyedik leglátogatottabb tárlata volt.

hiller 4.thumbnail A bejelentés elhangzásakor jelen volt dr. Hiller István kulturális miniszter, aki emlékeztetett arra: a Van Gogh volt az első olyan kiállításunk, amire külföldi utazási irodák budapesti túrákat szerveztek. Azóta már több ilyen is volt és ebbe a sorba jól illik a Paul Cézanne műveit bemutató tárlat. Ekkor fejeződik majd be a Szépművészeti Múzeum kibővítése, ez lesz az újjászületett intézmény első rendezvénye, melyhez 80 képet várnak a világ múzeumaiból. Remélhetőleg ismét sok tízezer látogatót fogadhatnak majd, mert komolyan számítanak a bevételre is.

cezanne 2.thumbnail A miniszter külön is kiemelte: a 120 millió forint nagyon sok pénz és sokkal, több, mint puszta támogatás. Annak világos kifejezése, hogy a jelenlegi krízisből az oktatás és a kultúra területén nyújtott befektetésekkel lehet csak kijutni. Más jövő nincs, ez az egyetlen út! Itt kap különös hangsúlyt az üzlet és a kultúra világának kapcsolata. Ebben az állam megerősítő szerepet kell vállaljon és a magyar állam vállalja is. A kiállítás megrendezése 500 millió forintba kerül, ehhez kétszáz milliót az állam ad, 120 az ING hozzájárulása, a többinek ki kell jönnie a jegyárakból. A minisztérium azért nem adhat többet, mert pillanatnyilag még ismeretlen a szükséges állami garancia összege. A Van Gogh-nál 170 milliárd(!) forint volt, a Cézanne-nál ez csak a 80 kép ismeretében derül majd ki.

gribnau.thumbnail Az ING a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató szervezete – jelentette ki Martijn Gribnau, az ING Biztosító ZRt. elnök vezérigazgatója. Üzletpolitikájuk része, hogy hosszú távon gondolkodnak. Aki pedig ezt teszi, az mindig a „jövőbe" akar befektetni. Ezért ők az oktatásba a kultúrába fektetnek be. A Szépművészeti a világ első tíz múzeuma között található, tehát különösen érdemes a segítségre. A támogatás ismét egyedi jellegű, ahogy az a Van Gogh kiállítás esetében volt. Tartós, több éven átívelő, amely figyelembe veszi, hogy a kiállítás hosszú előkészítést igényel. Időzítése egybeesik az ING Csoport magyarországi jelenlétének 20. évfordulójával.

salgo.thumbnailDr. Salgó István, az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepének vezérigazgatója elmondta még azt is, hogy a támogatásról a döntést – még 2008-ban – szinte öt perc alatt hozták meg, és felülvizsgálatára azóta sem látnak okot. Elhatározásukat most a pénzügyi és gazdasági válság egyértelmű jelei ellenére megerősítették, azzal a szándékkal, hogy jelezzék: fontos ez a társadalmi szerepvállalás az ING számára, fontos a több évre történő előretekintés a mai gyorsuló világban. A döntésben szerepet játszott az a kiemelkedő minőségű munka, amit a Van Gogh kiállítás előkészítése és lebonyolítása során a Szépművészeti Múzeum munkatársai végeztek.

gesko.thumbnail Már a Monet és a Van Gogh kiállítás rendezésekor bebizonyosodott: ezek megvalósíthatatlanok lettek volna az intézményben az 1900-as évek elején már ott dolgozó munkatársak jelentős tudományos tevékenysége nélkül. Dr. Geskó Judit, a Cézanne kiállítás kurátora szerint azoknak az embereknek köszönhető, hogy már a kezdetekkor tíz Cézanne képe volt a múzeumnak. Közöttük van az életmű néhány „kulcsdarabja" is. Ez a kiállítás, ami majd a „Cézanne és a múlt" címet viseli arra épül, hogy az alkotó egy személyben volt az utolsó klasszikus és az első modern. Ma már bizonyos, hogy a nyolcvan kép között a főművek is helyet kapnak. Mellettük azt is bemutatják, kik voltak azok a mesterek, akiktől Cézanne tanult. Kik hatottak rá, és ő milyen hatással volt másokra? Munkássága során kitartóan kereste: ő kicsoda, mi a feladata? Művei segítenek bennünket abban, hogy magunkról is többet tudjunk meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.