2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András:Egy pikoló Isztambulban

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/2708"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Istambul-1.thumbnail.jpg" border="0" alt="1" title="1" width="100" height="75" /></a></span> </strong>Téved, aki a cím olvasatán egy pincértanuló törökországi kalandjaira, netalán egy Boszporusz-parti sörözõ titkaira gondol. A helyzet ennél egyszerûbb, bár törökök is, sörök is szerephez jutnak benne.</p><p>

 

1 Téved, aki a cím olvasatán egy pincértanuló törökországi kalandjaira, netalán egy Boszporusz-parti sörözõ titkaira gondol. A helyzet ennél egyszerûbb, bár törökök is, sörök is szerephez jutnak benne.

 

1 Téved, aki a cím olvasatán egy pincértanuló törökországi kalandjaira, netalán egy Boszporusz-parti sörözõ titkaira gondol. A helyzet ennél egyszerûbb, bár törökök is, sörök is szerephez jutnak benne.

2 Hogy mindjárt a sörrel kezdjük és a címnek is megfeleljünk, áruljuk el azt: olyan helyrõl van szó, ahol a magyar vendéglátásból jószerint kiveszõ ?pikoló világost" is rendelhetünk. Sõt, nem csak azt! Akik még emlékeznek az azonos címû nagysikerû filmre, tudják; a csapolt sörbõl két deci a pikoló, három deci a pohár és fél liter a korsó mennyisége. Ma sajnos már ez sokfelé nem így van. A pikoló eltûnt, a korsó meg csak négy deci – ki tudja, mely okból? Itt viszont a csapolt sörök választéka négyre bõvült: van a hagyományos pikoló és a pohár, a négy decit becsülettel ?kiskorsó"-nak nevezik, a korsó pedig megmaradt félliteresnek. Miért teszik? Azt tapasztalták, sokan szívesebben isznak kétszer két decit, így legalább beszélgetés közben a maradék nem melegszik meg az asztalon. Ilyen egyszerû! Akkor hát hol van mindez?

3 Egy jó hírû pesti étterem – az újlipótvárosi Firkász – tulajdonosa összefogott két török szakemberrel és közösen éttermet nyitottak Balatonlellén. Mindjárt szemben a vasútállomással. Kiválasztották jelképnek a Szigetvárt elfoglaló Nagy Szulejmán pecsétjét és azt mondták, amire õk ráütik a pecsétet, az után a hõs szultán is megnyalná mind a tíz ujját. A frissen megnyílt – valójában még a próbaüzeménél tartó – étterem máris népszerû a környéken és ez cseppet sem tekinthetõ véletlennek. A tulajdonosok ugyanis minden szempontból magasra tették a mércét.

saláták és a török youghurt (aymar) Nyáron, a melegben az emberek a hagyományos éttermi választéktól eltérõ, más ételeket keresnek. A török konyha pedig bõvelkedik ilyenekben. Kezdjük egy itallal! Valószínûleg hamar a vendégek egyik kedvence lesz az Aymar, ez az enyhén sós, török yoghurt, ami a nagy melegben a víznél is jobban oltja a szomjat. Sok a különféle módon kevert, ízesített saláta. Aki nem akar egyet választani, megteheti, hogy a Kabos Gyula féle módszert követi: ?Ebbõl is egy kicsit és abból is egy kicsit!" Egységes, ötszáz forintos áron, maga válogathatja össze a salátatálat.

4 Fõételbõl is készíthet magának bárki ilyen válogatást. Minden ételbõl lehet fél áron, fél adagot, tehát gyerekadagot rendelni – egy kivétellel. A pitás gyros nem felezhetõ. Beszélni viszont érdemes róla. Az igazi török gyrost onnan lehet megismerni, hogy a körbeforgó hústömb csíkos. A csirke és borjú szelethúsok közé ugyanis darált bárányhúst tesznek – ez sötétebb. Ilyen Pesten sem nagyon van, itt kapható lesz. A fûszerezésérõl viszont nem voltak hajlandóak semmit elárulni. Az családi titok!

rizs szõlõlevélben Ugyancsak török jellegzetesség a szõlõlevélbe tekert, fûszeres rizs, ánizsos, citromos ízesítésû. Hús nincs benne. Nagyon finom viszont egy öntettel, ami nem a magyaros majonézzel, hanem török yoghurttal készült. A salátákhoz is inkább ezt ajánlják. Van török pogácsa, sajttal töltve, fekete szezámmaggal megszórva – a sörhöz jólesik néhányat bekapni belõle. Bár nem kifejezetten török étel, a sörözõk kedvelni fogják itt a pizzát is. A tésztája a hagyományostól kicsit eltér, tölteléke három is lehet: virslis, darált marhahúsos és sajtos.

5 A fõételek közül a zöldséges marha vagy csirkehúsnak van máris a legnagyobb sikere. Az alapja cukorborsó, sárgarépa, padlizsán, enyhén lepirítva, a hússal együtt párolva, kellemesen átsült burgonyával – valóban kitûnõ. A padlizsánból különleges krém is készül. Az elõsütött padlizsán húsát saját – természetesen titkos – recept szerint fûszerezik, majonéz helyett ezt is (na mivel?) török yoghurttal keverik, helyben sütött török kenyérre kenve fogyasztható.

baklava Akinek még van hely a gyomrában, ezek után megkóstolhat néhány édességet is. A sokak által nálunk is ismert baklava, csokoládés és mézes-diós töltelékkel, vagdalt mandulával és szezámmaggal megszórva készül. Érdekesség viszont a kemencében sült tejberizs. Nem a magyar módra megszokott, sûrûre fõzik, kezdetben inkább borhab-szerûen folyékony. Tálanként külön sütik, ettõl besûrûsödik, vaníliás, citromos ízesítéssel tálalják.

Az étterem, melynek emeletén egy drinkbár is helyet kapott, hétfõtõl csütörtökig 10 órától éjjel 02-ig, pénteken, szombaton és vasárnap 11-tõl hajnali 5-ig tart nyitva.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.