2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András:Történelmi ízek

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/2114"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Nagya-1.thumbnail.jpg" border="0" alt="?A Magyarok Nagy Asztala"" title="?A Magyarok Nagy Asztala"" width="71" height="100" /></a></span> </strong>Ki nem álmodozott már arról: milyen jó lenne beülni egy idõgépbe és visszarepülni századokkal korábbra? Most lehetõség lesz valami hasonlóra! </p><p>

 

?a magyarok nagy asztala" Ki nem álmodozott már arról: milyen jó lenne beülni egy idõgépbe és visszarepülni századokkal korábbra? Most lehetõség lesz valami hasonlóra!

 

?a magyarok nagy asztala" Ki nem álmodozott már arról: milyen jó lenne beülni egy idõgépbe és visszarepülni századokkal korábbra? Most lehetõség lesz valami hasonlóra!

?a magyarok nagy asztala"?A Magyarok Nagy Asztala" címmel Európa legnagyobb gasztronómiai fesztiválját rendezik meg 2007. június 28. és július 1. között a Budai Várban. Aki bírja, végigehet akár ezer évet is, mivel a helyszínen egy jó pohár borral a kézben sétálgathat, és megkóstolhat többek között a honfoglalás kori, a reneszánsz, vagy akár a reformkori magyar ételeket, ahogyan azt annak idején készítették elõdeink. Erre a különleges kulináris kalandozásra az ?Elsõ Magyar Fehérasztal Lovagrend" és a Ronikum rendezvényszervezõ és vendéglátóipari társaság invitálja mindazon érdeklõdõket, akik jólesõ lakmározás közben szeretnének közelebb kerülni hazánk ezer éves történelméhez és akiknek a fehér asztal még mindig a béke szigete marad.

?a magyarok nagy asztala" A fesztivál alapötletét ?A Magyarok Asztala" címû, Benke László által jegyzett könyv adta, melyben a mesterszakács átfogóan mutatja be a magyar konyhakultúra fejlõdését – ételeken, recepteken keresztül – a honfoglalástól egészen a napjainkig. A világ harmadik legnagyobb könyve két évvel ezelõtt készült el, mérete 100 x 70 cm-es. Súlya 99,5 kg. A külsõ borítója egy diófából készült dombormû, melyet Simmer Sándor fafaragó készített. A belsõ borítója nyírott szürkemarhabõrbe burkolt, és a felirat, valamint a korona motívum rajta 14 karátos aranyból készült. Belsõ kinézete hasonló, mint a korabeli kódexek. Minden fejezet iniciáléval kezdõdik, a fejezet elején korhû, az étkezési kultúránkhoz kapcsolódó jeleneteket ábrázoló ornamentika látható. Jelenleg a Parlamentben õrzik. Miután elkészült, az alkotók tovább kívánták folytatni szellemiségét, így megalakult az Elsõ Magyar Fehér Asztal Lovagrend. Az alapítók szándéka szerint óvja az egyetemes és a magyar vendéglátás értékeit, nemes hagyományait, támogatja a vendéglátás és a gasztronómiában alkalmazott tudományos, technikai és technológiai módszerek továbbfejlesztését és elõsegíti azok alkalmazását a mindennapok gyakorlatában. Tagjai mindazon szakmák képviselõi – összesen hatvanhárman – akik a gasztronómia bármely területén dolgoznak.

?a magyarok nagy asztala" A Parlamentbõl a könyvet, június 28-án ünnepélyes kísérettel viszik fel a várba, a Nemzeti Galériába, ahol a fesztivál ideje alatt megtekinthetõ. Megjelent egy kisebb, 3 kg 10 dk súlyú változata is, ami az alkotóknál megrendelhetõ. A fesztivált szakmai programok, fõzõshow, látványkonyhák fûszerezik; a korhû öltözékek, korabeli helyszínek, árusok, zene, tánc pedig mind-mind egy-egy idõszak hangulatát idézik meg. Sáfrány, gyömbér, gyenge fácánhús és megannyi, ma már elfeledett íz, és változatos kulturális programok segítenek majd felidézni letûnt idõk jóízû emlékeit. A vár területén, különbözõ helyszíneken, különbözõ korok elevenednek meg. Képviseltetik magukat a kisebbségek is, saját ízeiket, kultúrájukat, mûsoraikat hozzák el. Lesz szakács-párbaj, a Magyarországon akkreditál diplomáciai testületek séfjei mérkõznek majd egymással.

?a magyarok nagy asztala" Várhatóan 240 faházban, 4 – 6 jurtában sütnek-fõznek, 15 serfõzõ csapat, a történelmi borvidékek, a pálinkások, cukrászok, mind bemutatkoznak. Az elmúlt 17 évben a fõváros támogatott minden olyan rendezvényt, ahol a magyaros jelleget igyekeztek érvényre juttatni. A borfesztiválok, mesterségek ünnepe után a sor most a gasztronómiával gyarapszik. Remélhetõleg ez hat majd a város vendéglátó-iparának színvonalára, a háziasszonyoknak pedig abban segít, hogy újra megtalálják a régi idõk elfelejtett ízeit.

A magyarok asztalához várnak tehát minden, (nem csak) élményekre éhes látogatót, aki szeretné megtudni, mit és hogyan falatoztak eleink, amikor még nem volt hamburger és kóla…

A belépõjegy némi kóstolásra is jogosít, sõt, a diákok a jegy teljes árát felhasználhatják kóstolásra vagy üdítõ italokhoz. A remélhetõleg be nem következõ rossz idõ esetén sátrak szolgálnak majd menedékül.

A fesztivál ideje alatt szórakozásban sem lesz hiány. Több színpadon száznál is több mûsor zajlik majd, miközben az Oroszlános udvar minden este egy-egy – a rendezvény tematikájával harmonizáló – gálamûsornak ad helyet, melyre a belépés elõzetes jegyvásárlás alapján történik.

2007. június 28. 21:00 óra – NOX ?Örömvölgy" Várturné nagykoncert

2007. június 29. 21:00 óra – ExperiDance ?Ezeregyév" tánckoreográfia

2007. június 30. 19:00 óra – Rajkó zenekar koncertje gálavacsorával egybekötve

2007. július 01.  19:00 óra – Operettgála

http://www.magyaroknagyasztala.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.