2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sikeres EU elnöksége után Franciaország továbbra is aktív a Közös Agrárpolitika megújításában

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/22280"><img class="image thumbnail" src="/files/images/buza.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span> <p>Tabajdi Csaba gratulált a Közös Agrárpolitika állapotfelmérésében elért jó kompromisszumhoz és megköszönte a francia elnökség nyitottságát, aminek köszönhetően 3 millió tonnával fennmarad a búza intervenciója. Michel Barnier francia agrárminiszter üdvözölte a gazdasági válság agráriumra gyakorolt hatásáról áprilisban Pápán rendezendő II. Magyar Agrárakadémiát, amelynek keretében folytatódik a magyar-francia párbeszéd is a KAP jövőjéről.</p><p>

 buza.thumbnail

Tabajdi Csaba gratulált a Közös Agrárpolitika állapotfelmérésében elért jó kompromisszumhoz és megköszönte a francia elnökség nyitottságát, aminek köszönhetően 3 millió tonnával fennmarad a búza intervenciója. Michel Barnier francia agrárminiszter üdvözölte a gazdasági válság agráriumra gyakorolt hatásáról áprilisban Pápán rendezendő II. Magyar Agrárakadémiát, amelynek keretében folytatódik a magyar-francia párbeszéd is a KAP jövőjéről.

 buza.thumbnail

Tabajdi Csaba gratulált a Közös Agrárpolitika állapotfelmérésében elért jó kompromisszumhoz és megköszönte a francia elnökség nyitottságát, aminek köszönhetően 3 millió tonnával fennmarad a búza intervenciója. Michel Barnier francia agrárminiszter üdvözölte a gazdasági válság agráriumra gyakorolt hatásáról áprilisban Pápán rendezendő II. Magyar Agrárakadémiát, amelynek keretében folytatódik a magyar-francia párbeszéd is a KAP jövőjéről.

Michel Barnier mezőgazdasági miniszter előadásában számos bonyolult kérdést vetett fel az állapotfelméréssel kapcsolatban. A piacszabályozási eszközök, a tejkvóták jövőjére, az intervenciós rendszer dilemmáira mind választ kell találnunk. A KAP társfinanszírozása egyre nehezebbé válik a tagállamok költségvetése számára, mindeközben az új tagállamok felzárkózása még mindig nem teljes, sajnos a KAP nem kezeli azokat egyenrangúan. Barnier egyetértett Tabajdi Csabával, hogy végig kell gondolnunk a pénzügyi, gazdasági válság élelmiszergazdaságra gyakorolt rövid-, közép- és hosszú távú következményeit. Barnier szerint a mezőgazdasági termékek piacát szabályozni kell, ezért meg kell tartani az intervenciós eszközöket biztonsági tartalékként.

A francia uniós elnökség mintaszerűen működött együtt az Európai Parlamenttel. -emelte ki Tabajdi Csaba szocialista EP képviselő, az EP Mezőgazdasági Bizottságának főtagja a bizottság Michel Barnier francia agrárminiszter részvételével megtartott mai ülésén. A francia elnökség által elért eredmények közül a magyar politikus kiemelte az iskolagyümölcs programot, amelyre először még 2005-ben ő tett javaslatot a zöldség-gyümölcs reform vitájában.

Barnier felszólalásában kiemelte a KAP uniós és globális perspektíváját. Európai szinten a KAP jövőjéről való gondolkodást – amely a francia elnökség már megkezdődött – folytatnia kell a cseh és az azután következő elnökségek alatt is. Feladat mindeközben a globális élelmiszerellátás biztosítása is. Az világossá vált, hogy Európában nem kevesebbet, hanem többet kell termelnünk, mivel a világban jelenleg is több mint 900 millió embert sújt az alultápláltság, milliókat fenyeget közvetlenül az éhhalál réme. Az európai mezőgazdaság és a globális élelmiszerellátás humanitárius, gazdasági és szociális összefüggéseit egyaránt figyelme kell vennünk a KAP reformja során. Az élelmiszerbiztonság kérdésében még bőven vannak tennivalói az Európai Uniónak, ilyen például a harmadik országokból (kifejezetten Kínából) érkező élelmiszerek biztonsági ellenőrzése. Tabajdi kiemelte, hogy az ellenőrzésben található hézagok, hiányosságok komoly belpolitikai problémákhoz vezethetnek (pl. mérgező anyagot tartalmazó brazil paprika Magyarországon).

A francia miniszter üdvözölte a gazdasági válság agráriumra gyakorolt hatásáról áprilisban Pápán rendezendő II. Magyar Agrárakadémiát. Barnier javasolta, hogy a hasonló fórumok ne a mezőgazdasági szakemberek zárt tanácskozásai legyenek, hanem nyissanak a társadalom többi része felé: vitassák meg a mezőgazdaság által befolyásolt témákat, mint a foglalkoztatás, kutatás-fejlesztés és fenntartható fejlődés.

(MSZP)

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.