2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sínre került a harmadik vasúti csomag

2 min read
<p><span class="inline left"><a href="/node/2957"><img class="image thumbnail" src="/files/images/db.thumbnail.jpg" border="0" alt="DB ICE" title="DB ICE" width="100" height="75" /></a></span><strong>Áttörést ért el a Tanács és az Európai Parlament 2007 június 21-én a harmadik vasúti csomagról folyó egyeztetéseken.  </strong></p><p>

DB ICEÁttörést ért el a Tanács és az Európai Parlament 2007 június 21-én a harmadik vasúti csomagról folyó egyeztetéseken. 

DB ICEÁttörést ért el a Tanács és az Európai Parlament 2007 június 21-én a harmadik vasúti csomagról folyó egyeztetéseken. 

?Ha az EU közlekedési tanácsa jóváhagyja a megállapodást, az nagy siker lesz a vasutak számára Európában. Ez a technikai és bürokratikus akadályok eltávolítására és az utasok jogaira egyaránt érvényes" – üdvözölte a megállapodást Wolfgang Tiefensee német közlekedési miniszter, aki a Tanács nevében tárgyalt az Európai Parlament küldöttségével.

A harmadik vasúti csomag négy javaslatból állt: a nemzetközi vasúti személyszállítási piac 2010-ig történõ megnyitására, a közösség területén közlekedõ személy- és teherszállító vonatok mozdonyvezetõinek engedélyére, a nemzetközi vasúti közlekedésben résztvevõ utasok jogaira és a vasúti teherszállítást érintõ szolgáltatások minõségére vonatkozó jogszabályokból.

A német miniszter hangsúlyozta, hogy a kompromisszummal megnyílik az út egy egységes európai mozdonyvezetõi engedély elfogadása és a nemzetközi vasúti személyszállítás liberalizálása elõtt. A harmadik vasúti csomag a csökkent mozgásképességû utasok diszkriminációmentességre vonatkozó jogait is megerõsíti és a vasúti társaságok kötelesek lesznek a nemzetközi vonalakon utazóknak késések esetén kártérítést fizetni. Tiefensee arra is felhívta a figyelmet, hogy megfelelõ átmeneti idõszakokban is megállapodtak, amelyek tekintettel vannak a vasúti infrastruktúra modernizálásával összefüggõ beruházások szükségességére különösen a közép- és kelet-európai tagállamokban. A német elnökség feltett szándéka, hogy június végéig lezárja a dossziét.

 A Parlament januári plenáris ülésén nem kapta meg a szükséges minõsített többséget az a szakbizottságban elfogadott módosítás, mely szerint a nemzetközi személyszállítás 2010. január 1-ig végrehajtandó liberalizációja mellett a belföldi piacot is meg kellett volna nyitni 2017-ig, illetve az új tagállamokban 2022-ig. A belföldi liberalizáció ezzel le is került a napirendrõl, nem volt téma az egyeztetések során.

BRUXINFO

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük