2013. november 7-én a Snétberger Zenei Tehetség Központ újabb nyílt napot tartott. Az esemény legfőbb célja volt, hogy az érdeklődők megismerhessék az immár harmadik évfolyamának képzését folytató tehetségközpont legfontosabb eredményeit, képet kapjanak az aktuális helyzetről és bepillantást nyerjenek a Központ mindennapjaiba.

 

2013. november 7-én a Snétberger Zenei Tehetség Központ újabb nyílt napot tartott. Az esemény legfőbb célja volt, hogy az érdeklődők megismerhessék az immár harmadik évfolyamának képzését folytató tehetségközpont legfontosabb eredményeit, képet kapjanak az aktuális helyzetről és bepillantást nyerjenek a Központ mindennapjaiba.

 

A diákok rövid műsora utána tájékoztatót tartottak a Központ működéséről, eredményeiről, kiemelt hangsúllyal a Svájci – Magyar Ösztöndíj Alap támogatásáról.

Ezután órákat látogattak: Hajas Szilárd, fuvola (diák: Palásti Zsófia), Lamm Dávid, gitár (diák: Káté Zsolt), Rozsnyói Péter, jazz zongora (diák: Horváth Gábor), Lakatos György: klasszikus zenekari gyakorlat, Barcza Horváth József, bőgő, basszusgitár (diák: Szajkó Adrián), Czibere József, ritmushangszerek (diák: Kiss Christopher), Toni Snétberger, Fabian Leu: zenekari gyakorlat, Neumann Balázs: hangszeres jazzelmélet.

 

„A zene felemel"

A központ Snétberger Ferenc roma származású, Liszt-díjas gitárművész szakmai irányításával jött létre 2011-ben. A program iránti hazai és nemzetközi érdeklődést, elismerést bizonyítja, hogy a Felsőörsön 2100 m2-en megvalósult beruházást a Norvég Civil Alap 85%-ban, a magyar állam 15 %-ban támogatta. A Központ 10 éves működtetését a 2011. évi nyitást követően a Camp Europe Felsőörs Közhasznú Kft. vállalta.

 

A Központ folyamatos működtetéséhez – a tehetséges roma fiatalok felkutatásától, kiválogatásától kezdve az oktatási, étkezési és szállásköltségeken át, a mentorálás és a sikeres zenei életpályák kibontakozását segítő fellépési lehetőségek biztosításáig bezárólag – elengedhetetlen a külső források, mecénások bevonása.

A 2011-ben létrehozott Snétberger Zenei Tehetség Kiemelten Közhasznú Alapítvány saját támogatói és a pályázati programok által tudja hosszú távra biztosítani az itt tanuló roma fiatalok zenei fejlődését. A szakmai elismeréseket jelzik sikeres pályázataik.

Támogatóik: az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Európai Szociális Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, az Open Society Institute – aki a kezdetektől támogatja programjukat -, a Velux Alapítvány, valamint a Svájci-Magyar Ösztöndíj Alap.

Számos cég és magánszemély önzetlenül segíti céljaik megvalósulását, így az OTP, Telenor, Microsoft, Siemens, GDF-Suez, BGM Specht – Benisch Gonda Mészáros Specht Ügyvédi Iroda, Euler Hermes, Pfizer Kft., Young&Rubicam, Művészetek Palotája és Mógor Éva hegedűkészítő mester.

Alapítványuk köszönettel fogad minden 1%-os személyi jövedelemadó felajánlást is, amelyet a tehetséges tanulóink oktatására, mentorálására és hangszereik javítására, vásárlására fordítanak. (www.snetbergeralapitvany.hu)

Intézményük a felsőörsi Malomvölgy Oktatási és Szabadidő Központ területén működik, mely – a Snétberger Zenei Tehetség Központ 12 oktatási hetének kivételével – kiváló helyszíne lehet bármilyen céges vagy magánrendezvénynek. Az így befolyó bevételek szintén a Snétberger Zenei Tehetség Központ működési költségeihez járulnak hozzá. (www.malomvolgy.hu)

 

Az ingyenes képzés – az első két évben évi 12 héten át (nyári 6 hetes, őszi 3 hetes és tavaszi 3 hetes szakaszokban) – évente 60, főként roma, 12 és 20 év közötti fiatalnak nyújt lehetőséget zenei tehetsége kibontakoztatására,), és az általános és középiskolai tanulmányok mellett is elvégezhető.

A Svájci – Magyar Ösztöndíj Alap támogatásának köszönhetően az eddigi 12 hetes tehetséggondozó programot 2013. februártól egészéves képzési formában tudják tanítványaik számára biztosítani.

 

A diákok a képzés alatt az egyéni hangszeres órák mellett zenekari gyakorlaton, jazzelmélet órán, hallás- és improvizációs gyakorlaton vesznek részt. Tanulnak angolt, informatikát, a tanmenetben szerepel médiaművészeti óra, valamint szakemberek közreműködésével zajló rendszeres, kiscsoportos beszélgetés a roma identitáshoz kapcsolódó hagyományokról, kultúráról és emberi jogokról.

Tehetségfejlesztésük elengedhetetlen eleme a mindennapos egyéni gyakorlás is. Marketing és menedzsment óráikon, valamint önismereti és pályaorientációs kiscsoportos foglalkozásaikon a sikeres zenei életpálya eléréséhez, fenntartásához szükséges ismereteket, készségeket és tudást sajátíthatják el diákjaik. Emellett a képzés fontos része a zenei mentorálás, a színpadi jelenlét és a klasszikus zeneelmélet.

A diákokat érdeklődésüknek és tehetségüknek megfelelően a jazz, a világzene és a klasszikus zene területén képezik. Tehetségfejlesztő képzésükben a zenei határok átjárhatóak; voltak, akik itt fedezték fel először az improvizáció világát és katartikus élményt jelentett számukra a találkozás a jazz-zenével.

 

A Svájci – Magyar Ösztöndíj Alap támogatásval megvalósuló „A zene felemel – tanulmányi ösztöndíjprogram" bemutatása.

Snétberger Zenei Tehetség Központ

A pályázat címe: A zene felemel – tanulmányi ösztöndíjprogram

zeneileg tehetséges roma gyerekek és fiatalok számára

Pályázati azonosító: SMÖA-2012-0232

 

A nyertes ösztöndíjprogram célja, hogy a zeneileg tehetséges, halmozottan hátrányos helyzetű roma gyerekek és fiatalok zenei tehetséggondozó képzését egészéves komplex mentori és tutori programmal egészítse ki, és ezzel adjon támogatást az ösztöndíjasok általános és középiskolai tanulmányainak sikeres elvégzéséhez, a továbbtanulás, illetve a pályaválasztási kérdések önálló, és egyéni életutat jobbító meghozatalához.

 

Az ösztöndíjban részesülő gyermekeket és fiatalokat 9 mentor támogatja egész évben, folyamatosan figyelemmel kísérve és segítve fejlődésüket az egyéni fejlesztési terv-programnak megfelelően. Az eddigi felsőörsi 12 hetes bentlakásos képzést 2013. szeptemberben elindított budapesti hétvégi képzések egészítik ki, ahol tanítványaik egyéni hangszeres, zenekar, szolfézs és angol, illetve német nyelvórákat kapnak. Hétvégi képzéseiket a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és Gimnáziumban tartják.

 

Mindezek mellett mentoraik havonta egy alkalommal közös szabadidős programokat (elsősorban koncert és színházlátogatásokat, városlátogatásokat, kirándulásokat) szerveznek mentoráltjaiknak.

 

A projekt közvetlen célcsoportját a zeneileg tehetséges, roma származású és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok adják (100 fő, évente 50 fő). Tanítványaik többsége Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, illetve tágabban az Észak-Magyarországi és az Észak-Alföldi régiókban él. A projekt közvetett célcsoportja az egész roma közösség, melynek becsült létszáma 569.000 fő.

 

„Missziónk egy hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert, modellértékű tehetségközpont működtetése és továbbfejlesztése, amelyben a fiatal, hátrányos helyzetű roma zenei tehetségeket kiemelkedő színvonalú képzés és mentorálás révén hozzásegítjük zenei életútjuk kibontakoztatásához, s karrierjük elindításához."

 

Snétberger Zenei Tehetség Központ
8227 Felsőörs, Hóvirág u. 28.

 

http://www.snetbergeralapitvany.hu/

 

Lantai József