2013. november 17-én a Klebelsberg Kuno Hét program keretében zenés ifjúsági színházi előadás lesz a Klebelsberg Kultúrkúriában. Ábel és Ábel – ősbemutató, Radványi Balázs, Bajor Ervin és Vukovári Panna Tékozló fiúk című műve alapján bemutatja a Marczi Stúdió.

2013. november 17-én a Klebelsberg Kuno Hét program keretében zenés ifjúsági színházi előadás lesz a Klebelsberg Kultúrkúriában. Ábel és Ábel – ősbemutató, Radványi Balázs, Bajor Ervin és Vukovári Panna Tékozló fiúk című műve alapján bemutatja a Marczi Stúdió.

 

A tékozló fiú hazatérése a Biblia egyik legszebb, megható története. Vannak-e napjainkban tékozló fiúk? A történet egy színi tanodában játszódik, melyet egy színészházaspár vezet. A stúdiósok harmadéves vizsgaelőadásukra készülődnek, mely a tékozló fiú történetét dolgozza fel. A premierig már csak pár próba van vissza, de az előadás utolsó jelenete, az apa megbocsátása a tékozló fiúnak, sehogy sem akar elkészülni. Krisztát és Koncit, a stúdió vezetőit váratlan magánéleti esemény akadályozza az alkotásban: kisebbik fiúk, Ábel, akit szellemi örökösüknek tekintettek, elhagyta az otthonát. Nem élt a felkínált lehetőséggel, hogy rendezzen a stúdióban, inkább a maga útját kívánja járni másutt, más városban, más országban…  

 

A próbafolyamat során két szálon fut a történet, melyben Jézus példázata rituális színházi előadásként jelenik meg (szakrális térben, jelmezekkel, díszlettel és mai zenével), míg a második szál leginkább a realista színház elemeit viseli magán. A próbák a megbocsátás, a szülői ház elhagyása, a közösségből való kiszakadás és a szellemi vagyon eltékozlása témái köré szerveződtek. A stúdiósok között, mint minden közösségben sokszínű emberi viszony alakul és változik, melyek egy részét a furcsa hiányhelyzet és a közelgő vizsga okozza. Szerelmi szálak, barátságok és ellenségeskedések, szakmai rivalizálás színesíti a történetet.

A szülők a gyász fázisain mennek keresztül különböző időszakokban: tagadás, alkudozás, depresszió, düh, belenyugvás, elfogadás. Ezek az állapotok eleinte nemigen segítik az előadás elkészültét, sőt, inkább akadályozzák, később azonban éppen ebből merítenek ihletet és energiát a befejezéshez.

 

Az előadás különlegessége elsősorban a közösségi alkotás erejében rejlik. A rendező, az író, a látványtervező és a színészek közösen alkották meg a történetet, közösen formálják tovább minden egyes próbán és az előadásokon is. A kellékek és a tér alkalmazkodva a két síkon zajló eseményekhez, világosan működnek egymással párhuzamosan, és a történet végére összemosódnak a határok, ahogy a személyes szál is összeér a stúdió szakmai és közösségi életével.

 

Szereplők: Kriszta – Szalay Kriszta, Konci – Quintus Konrád, Miki – Farkas Atilla, Kinga – Jobbágy Kata, Laci – Bora Levente, Anna – Bagaméry Orsolya, Karesz – Boros Ádám, Hajni – Manyasz Erika, Viktor – Resetár Dániel, Réka – Benya Kata, Tomi – Szilvási Dániel. Dramaturg: Hajós Zsuzsa, dalszövegek: Vukovári Panna, Bajor Ervin, zene: Radványi Balázs, zenei munkatárs: Balog Péter, mozgás: Lisztóczky Hajnal, látvány: Ondraschek Péter. Rendező: Árkosi Árpád

 

2013. november 17. vasárnap 19.00

A Klebelsberg Kuno Hét programja

Ábel és Ábel

Jegyár: 900 Ft

Klebelsberg Kultúrkúria

1028 Budapest, Templom u. 2-10.

 

www.kulturkuria.hu

 

Lantai József