2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Srí Lanka ? Az érem másik oldala – Nagy Károly Katolikus Karitász igazgató közleménye

3 min read
 <span class="inline left"><a href="/node/2303"><img class="image thumbnail" src="/files/images/k1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Caritas" title="Caritas" width="100" height="40" /></a></span> <p>Néhány magyar újságíró a közelmúltban ellátogatott Srí Lankára, hogy a szökõár utáni magyar segítségnyújtás hatékonyságáról és szakszerûségérõl tájékozódjanak. </p><p>

 Caritas

Néhány magyar újságíró a közelmúltban ellátogatott Srí Lankára, hogy a szökõár utáni magyar segítségnyújtás hatékonyságáról és szakszerûségérõl tájékozódjanak.

 Caritas

Néhány magyar újságíró a közelmúltban ellátogatott Srí Lankára, hogy a szökõár utáni magyar segítségnyújtás hatékonyságáról és szakszerûségérõl tájékozódjanak.

Két országos napilap június 2-ai számában is terjedelmes helyszíni riportot olvashatunk, s mindkettõ igen lehangoló tényeket közöl. Valóban minden félresikerült volna a magyarországi adományok felhasználását illetõen?

Nem. A tudósítások szinte valamennyi hazai segélyszervezetet és azok Srí Lanka-i projektjeit említik, csak a Katolikus Karitászról feledkeztek el. Pedig tevékenységünk megismerése esetén jól mûködõ alkotásokról is beszámolhattak volna.

A Katolikus Karitász – amely januárban adott át két újonnan épített kollégiumot, és több más programot eredményesen végrehajtott a szökõár áldozatainak megsegítésére – a világ 200 országában mûködõ Caritas Internationalis világhálózat tagja. Egységes stratégia alapján dolgozik, amely fontos elõny. A legtöbb esetben adott a partner, a helyismeret. Srí Lankán polgárháború van, bár a hétköznapokban ez alig látszik. Minden bizonytalan, nehezen kiszámítható, igen lassan haladnak a dolgok. Mégis lehet jól is segíteni, ahogyan az a Katolikus Karitásznak eddig sikerült.

Tulajdonképpen örülhetnénk annak, hogy a negatívumokat összefoglaló cikkekbe nem került bele a Karitász. Viszont a pozitívumokról is érdemes beszámolni, hogy az adományozók teljes körû és hiteles tájékoztatást kaphassanak. A Katolikus Karitász a tragédia után azonnal sátrakat küldött a helyszínre, és kétszer tíz fõs önkéntes csoportunk volt jelen egy-egy hónapot segíteni a szökõársújtott területen. A Srí Lanka-i helyi karitásszal együttmûködve telekvásárlások történtek, ahol már a felépült házakba be is költözhetett 42 család. Személyesen gyõzõdtünk meg róla és nagyon hálásak voltak érte! Felépítettük 100 gyermek számára a Szent Imre fiúkollégiumot, valamint a 40 fõs Szent Erzsébet leánykollégiumot. Az átadáson személyesen vettünk részt, meggyõzõdve örömükrõl…

Egy éven keresztül, kb. 300 gyermek vasárnapi étkeztetését vállaltuk fel. Folyamatban van ötven családi ház építése (?Szent István falu"), másik helyen 15 családi ház építése és egyéb programok elõkészítése.

Ezúton is köszönjük a magyar katolikus hívek közel 400 millió forintnyi nagylelkû adományát, és biztosítjuk õket, hogy a Karitász közremûködésével segítségük valóban a rászorultak életfeltételeinek javát szolgáló, hasznos programokra fordítódtak.

Nagy Károly

országos igazgató

Katolikus Karitász

MK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük