2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Symantec Spam Report – 2008. május

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/14135"><img class="image thumbnail" src="/files/images/nospam.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="96" /></a></span>  <p>Az egész világot sújtó viharos gazdasági folyamatok világosan látszanak az elmúlt hónapok spam-terméséből - és a Spam nevű konzerv egyre nagyobb népszerűségéből. Brian Williams, az NBC munkatársa szerint, a mindenkori Spam eladások hűen jelzik az éppen aktuális gazdasági helyzetet. </p><p> 

nospam.thumbnail 

Az egész világot sújtó viharos gazdasági folyamatok világosan látszanak az elmúlt hónapok spam-terméséből – és a Spam nevű konzerv egyre nagyobb népszerűségéből. Brian Williams, az NBC munkatársa szerint, a mindenkori Spam eladások hűen jelzik az éppen aktuális gazdasági helyzetet.

 

nospam.thumbnail 

Az egész világot sújtó viharos gazdasági folyamatok világosan látszanak az elmúlt hónapok spam-terméséből – és a Spam nevű konzerv egyre nagyobb népszerűségéből. Brian Williams, az NBC munkatársa szerint, a mindenkori Spam eladások hűen jelzik az éppen aktuális gazdasági helyzetet.

 

Hasonló következtetéseket vonhatunk le a mindenkori elektronikus spamek témaválasztásából is. 2008 májusában az e-mailek 80%-a volt spam, és jelentős hányaduk a gazdasági visszaesésre és annak hatásaira épült – kihasználva az emberek szorult helyzetét.

A Symantec Spam Jelentésének májusra vonatkozó főbb megállapításai:

 • 2007 októberében és novemberében jelezte először a Symantec, hogy a spammerek felfedezték az Egyesült Államokban tapasztalható gazdasági visszaesésben rejlő lehetőségeket. 2008 júniusában is hasonló megállapításra jutottak: a spammerek az említett folyamatot kihasználva igyekeznek hozzájutni személyes adatainkhoz.
 • Az utóbbi hónapokban elég sokat szerepelt a médiában az Egyesült Államok kormányának gazdaságélénkítő csomagja. A Symantec megfigyelése szerint, néhány spammer, adathalász üzeneteket küld ki az adófizetőknek az említett csomag álcája mögé bújva.
 • A közelmúltban Burmát sújtó trópusi vihar és a kínai földrengés arra sarkallta a kormányokat és rengeteg jóérzésű embert, hogy segélyeket küldjön a károsult országoknak. Már korábban is elkönyvelhettük, hogy ez az adakozó kedv nem fogja elkerülni a spammerek figyelmét. És valóban: az elmúlt hetekben számos, a katasztrófákhoz köthető spam született.
 • A múlt évben a Google lett a spammerek egyik legkedveltebb célpontja. A Symantec 2007 novemberében jelentette, hogy a Google Speciális keresés és Jó napom van szolgáltatását a spammerek úgy manipulálják, hogy a szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználót egy spam oldalra irányítják. 2008 júniusában úgy tűnik, folytatódik a Google márka rombolása: a legújabb célpont a Google Dokumentumok szolgáltatás.
 • Az európai labdarúgás legnagyobb eseménye a május 21-én, Moszkvában megrendezett Bajnokok Ligája döntő. A jegyek iránti hatalmas érdeklődést a spammerek is meglovagolták. Utazási irodának álcázva magukat „egyedülálló lehetőséget" kínáltak a lelkes rajongóknak a jegyek beszerzésére.
 • Adócsaláshoz szükséges illegális számlákat kínálnak a leggyakrabban előforduló kínai nyelvű spamek. A Kínai Köztársaság Rendészeti Minisztériuma által kiadott sajtóközlemény szerint, 2007-ben a kínai rendőrség 2963 hamis számlák kibocsátásával és értékesítésével kapcsolatos ügyet göngyölített fel, 1917 gyanúsítottat vett őrizetbe, 10 millió 510 ezer hamis számlát foglalt le és 101 illegális számlakibocsátó üzemet leplezett le.
 • Kaptál már valaha olyan e-mailt, amelyik kiemelkedő jövedelmet biztosító és mindössze néhány órát igénylő munkát kínált? És kíváncsi vagy arra, hogy mi is a céljuk ezeknek? Nos, a spammerek valószínűleg csak arra várnak, hogy az emberek válaszoljanak ezekre az e-mailekre vagy hogy olyan országok bankszámlaszámait szerezzék meg a tranzakcióik lebonyolításához, amelyek az emberekben bizalmat keltenek.

A jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő leggyakrabban májusban:

 • Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 27%
 • Internetes vásárlást és számítógéphez köthető szolgáltatásokat hirdető spamek: 17%
 • Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre", befektetésekre hívják fel a figyelmet: 16%

A spamek eredetét vizsgálva az alábbi sorrend állítható fel a kibocsátó országo között:

 1. Egyesült Államok: 28%
 2. Oroszország: 7%
 3. Törökország: 6%
 4. Kína: 4%
 5. Brazília: 4%

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.