2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Javuló gazdasági kilátások – inflációs kockázatokkal

5 min read
<span class="inline left"><a href="/node/14133"><img class="image thumbnail" src="/files/images/grafikonok.thumbnail.jpg" border="0" alt="grafikonok" title="grafikonok" width="100" height="50" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>grafikonok</strong></span></span>  <p>Jelentősek a gazdasági kockázatok, de javulás várható a világgazdaságban - állapítja meg a nemzetközi Erste Bank Csoport legújabb elemzése. Az amerikai gazdaságban még mindig jelentősek a második félévre vonatkozó kockázatok, ezért 2009-re változatlan alapkamat várható. </p><p>

grafikonokgrafikonok 

Jelentősek a gazdasági kockázatok, de javulás várható a világgazdaságban – állapítja meg a nemzetközi Erste Bank Csoport legújabb elemzése. Az amerikai gazdaságban még mindig jelentősek a második félévre vonatkozó kockázatok, ezért 2009-re változatlan alapkamat várható.

grafikonokgrafikonok 

Jelentősek a gazdasági kockázatok, de javulás várható a világgazdaságban – állapítja meg a nemzetközi Erste Bank Csoport legújabb elemzése. Az amerikai gazdaságban még mindig jelentősek a második félévre vonatkozó kockázatok, ezért 2009-re változatlan alapkamat várható.

Az euróövezetben a növekedés lassul a második félévben a magas nyersanyagárak miatt, az infláció pedig várhatóan 3 százalék fölé emelkedik idén. Kelet-Közép-Európában szintén enyhén lassul a gazdasági növekedés – az inflációs kockázatok viszont emelkednek.  

 „Az euróövezet gazdasága eddig egészen jól tartotta magát a különféle nehézségek ellenére" – mondta Veronika Lammer, a nemzetközi Erste Bank Csoport kutatási osztályának elemzője. „Az erős első negyedév után azonban technikai korrekciót jósolunk a második negyedévre." A második félévben a gazdasági dinamika továbbra is visszafogott marad kizárólag a magas nyersanyagáraknak „köszönhetően". Az Erste elemzői a negyedéves gazdasági növekedés gyorsulásával számolnak 2009-re, ám a magas bázis miatt az éves növekedés mértéke a meglehetősen alacsony, 1,7 százalékos szinten marad. Az inflációs ütem 3 százalék feletti értéken stabilizálódik 2008-ban, ugyanakkor 2009-ben éles zuhanás várható egészen 2,2 százalékig, feltéve, hogy a nyersanyagárak nem szaladnak el. A pénzpiaci kamatok várhatóan enyhe visszaesést mutatnak majd a júliusra beharangozott alapkamat-emelés után, hiszen a kockázati felár fokozatosan csökken. Az államkötvények az elmúlt hetekben jókora korrekción mentek keresztül, amelynek folyományaként konszolidáció következhet rövid távon.

„Az Egyesült Államok gazdasága az év első felében jórészt stagnálást mutatott a cseppet sem egyszerű környezet ellenére. Az év hátralévő részére vonatkozó kockázatok azonban jelentősek maradnak. Nem világos, hogy az olajár milyen magasságokba szárnyal még, valamint hogy a pénzügyi válság hosszú távú hatást gyakorol-e a hitelezésre." – mondta Rainer Singer, az Erste Bank közép-kelet-európai makroelemzési osztályának társigazgatója. Az ingatlanpiaci korrekció mindenképpen folytatódik a jelek szerint, ám a másik két tényező stabilizálódása esetén ez nem fogja gátolni az amerikai gazdaság – habár szerény mértékű – talpra állását. Az olajár persze kulcsszerepet játszik az infláció alakulásában. A lakásárak stabilizálódása és kismértékű emelkedése alacsonyabb inflációt jelez az Erste elemzői szerint. Ezért az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednek nem kell tovább szorítania a monetáris prést, vagyis 2009-re változatlan alapkamatot jósolunk. Ez azt jelenti, hogy a kötvénypiacokon a hosszú lejáratok vélhetően nagyobb kockázatnak lesznek kitéve, amint a gazdasági növekedés javulásnak indul. Ez utóbbi az amerikai dollár erősödéséhez is vezet, habár az izmosodás még így is csak szerény mértékű lesz a várakozások szerint.

A közép-kelet-európai országok gazdasági növekedése enyhén lassul az idén. Ez főként ciklikus okokra vezethető vissza, hiszen az elmúlt évek erőteljes bővülése után az inflációs kockázatok emelkedésnek indultak, amely ellen a központi bankok már megkezdték a védekezést a kamatok emelésével. Lengyelország, Csehország és Szlovákia még mindig erőteljes, több szektor által húzott növekedési ütemről számol be. Magyarországon a gazdasági kilábalás csak nagyon lassan halad a költségvetési kiigazítások nyomán. Románia az idén vélhetően ismét erős gazdasági növekedést mutat, a legnagyobb kihívást pedig a külkereskedelmi hiány kordában tartása jelenti. Az előrejelzések szerint Horvátországban stabil szintre csökken a gazdasági növekedés üteme. A májusi választások után még folynak a koalíciós tárgyalások Szerbiában, amelynek kimenetele meghatározó lesz az ország külpolitikájára nézve. Az ukrán gazdaságot óriási belföldi és külföldi kereslet hajtja. Az Erste Bank elemzői arra számítanak, hogy a vizsgált országok közül Ukrajnában lesz a legmagasabb az infláció üteme. Az Erste elemzői a kockázatviselési hajlandóság mértékétől függően szilárd lehetőségeket látnak a befektetők számára Horvátországban, Magyarországon, Romániában és Ukrajnában.

Vállalati kötvények piaca

Az év második felében a pénzügyi válságnak a reálgazdaságra gyakorolt hatásai jelentik a legnagyobb ismeretlen változót az euróban denominált vállalati kötvények kamatfelárára vonatkozóan. „Véleményünk szerint további bizonytalansági tényező az euróövezet felfelé mutató inflációs kockázata, ami azt jelenti, hogy a vállalatok továbbra is magasabb finanszírozási költségekkel számolhatnak" – mondta Elena Statelov, az Erste Bank elemzője. „Ennek ellenére úgy véljük, hogy az európai vállalatok helyzete szilárd a fundamentumok tekintetében, így a 2008-ban csökkenő hozamdinamikát a befektetési tevékenységek visszaesése ellensúlyozza. Ezért nem számítunk arra, hogy a vállalatok adóssághelyzete romlani fog" – jelentette ki Elena Statelov. „Számításaink szerint az év végégig a hozamfelárak oldalazó mozgást végeznek úgy, hogy enyhe szűkülés lehet a legvalószínűbb eshetőség."

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük