2024.május.23. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szarvasgomba

3 perc olvasás

 feher_szarvasgomba.jpgFehér szarvasgomba

Meglepetéssel olvastam kedvenc bulvárlapomban, hogy Olaszországban találtak egy másfélkilós szarvasgombát, amelyet erre kiképzett kutyusok szagoltak ki. Ez már döfi, mondhatta a tulajdonos és nyomban árverésre bocsátotta. Egy hongkongi vendéglő tulajdonos licitált rá a legtöbbet. Leperkált 145 ezer dollárt, azaz 45 millió forintot. Igaz, a fehér szarvasgomba ritkább mint a fehér holló. Nem tudtam, hogy fehér szarvasgomba is létezik, de ez csak az én hiányos mikológiai ismereteimről árulkodik.

   Megjegyzem, Olaszország Piemont tartományában, Alba városban tartják évente a szarvasgomba-vásárt. Az albai lakosok büszkék arra, hogy valaha a város és környéke külön állam volt. Addig, amíg Napóleon elfoglalta a várost és rendet nem vágott közöttük. Állítólag innen ered a hagyomány, hogy az olaszok nemigazán szeretik a franciákat. Elnézést, kissé elkalandoztam a szarvasgomba történetének folytatása helyett.

   A néphagyomány szerint ez a gombafaj afrodiziákum. Casanova szerelmi kalandjai előtt gyakran szarvasgombás ragut evett. A róla elnevezett híres Casanova-mártás pedig 30 gramm szarvasgomba felhasználásával készül. Jobb vendéglők hazánkban is kínálják mini tálkában, 650 forintért. Persze a 4-5 ezer forintos főételhez. A szarvasgombát a séfek a konyha gyémántjának, vagy a gombák Mozartjának is nevezik.

   A Casanova-történet nem magyarázza meg, miért is hívjuk szarvasgombának ezt a drága csemegét? Okát máshol kell keresnünk. Ha nem is a zoológia, de a néphit szerint a hím gímszarvasok szeptemberben-októberben a párzás előtt ettől a gombafajtól kapnak új erőre. Feltúrják az erdő talaját, ha pedig rátalálnak az értékes csemegére, elfogyasztása után megnőnek a nőstény utáni vágyaik.

   A szarvasgombát nem esszük meg. Fűszerezéshez használjuk, mivel az illata csodálatos. Kosztolányi egyik novellájában a Párizsban tanuló magyar egyetemista megkapja az otthonról küldött havi zsebpénzét. Éhes volt, és tapasztalatlan. Beült az elegáns étterembe és rendelt egy Omelette á Woburn-t, olcsó tojásomlettnek vélte. Félhavi zsebpénze ment rá, ugyanis ezt a tojásételt szarvasgombával szórva kell elkészíteni.

   A szarvasgombák Magyarországon is igen elterjedtek, a nyári szarvasgombát vállalkozásban is érdemes tenyészteni. 2014-ben egy hevesi ültetvényen 200 kilogrammnyi szarvasgomba nőtt hektáronként. A legnagyobb termés csaknem 1,4 kilogrammot nyomott.

   Sajnos a magyar szarvasgomba egységára úgy aránylik a francia és olasz árakhoz, mint a magyar GDP a francia és olasz GDP-hez. Még csak nem is rokonok, a hazai szarvasgomba más faj. Kalapján másként tapad a héj. Remélem, ha utolérjük az Európai Uniót a lakosság életszínvonala tekintetében, a magyar szarvasgomba is az albai árverésre kerülhet.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.