2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szcientológia, avagy a hit börtöne

8 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/96689"><img class="image image-preview" src="/files/images/szcientologi.jpg" border="0" width="468" height="329" /></a></span>2015. november 19-én érkezett a mozikba a magyarhangya forgalmazásában Alex Gibney dokumentumfilmje Szcientológia, avagy a hit börtöne címmel. (lásd: <a href="http://euroastra.hu/node/96052">http://euroastra.hu/node/96052</a>) A film a Szcientológiai Egyház korábbi tagjainak történetét mutatja be. Az Oscar-díjas rendező, Alex Gibney műve szerepelt a 2015-ös Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában. A film Lawrence Wright bestseller könyve alapján készült. Az alábbiakban röviden a szcientológiáról, a film legfontosabb szereplőiről és a fontosabb fogalmakról olvashatnak. <p> 

2015. november 19-én érkezett a mozikba a magyarhangya forgalmazásában Alex Gibney dokumentumfilmje Szcientológia, avagy a hit börtöne címmel. (lásd: http://euroastra.hu/node/96052) A film a Szcientológiai Egyház korábbi tagjainak történetét mutatja be. Az Oscar-díjas rendező, Alex Gibney műve szerepelt a 2015-ös Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában. A film Lawrence Wright bestseller könyve alapján készült. Az alábbiakban röviden a szcientológiáról, a film legfontosabb szereplőiről és a fontosabb fogalmakról olvashatnak.

 

2015. november 19-én érkezett a mozikba a magyarhangya forgalmazásában Alex Gibney dokumentumfilmje Szcientológia, avagy a hit börtöne címmel. (lásd: http://euroastra.hu/node/96052) A film a Szcientológiai Egyház korábbi tagjainak történetét mutatja be. Az Oscar-díjas rendező, Alex Gibney műve szerepelt a 2015-ös Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában. A film Lawrence Wright bestseller könyve alapján készült. Az alábbiakban röviden a szcientológiáról, a film legfontosabb szereplőiről és a fontosabb fogalmakról olvashatnak.

 

A szcientológiáról

A szcientológia az L. Ron Hubbard író által kidolgozott elképzelések s hitek rendszere. Az 1952-ben életmódjavító filozófiaként indult rendszer fokozatos átalakuláson ment keresztül, hogy vallássá váljon. A Szcientológia Egyház szerint a világon több mint 6000 egyházi szervezet, misszió és kapcsolódó csoport található, követőinek számát pedig milliókban adja meg. Janet Reitman szakíró 2014-es becslése szerint azonban csak mintegy 100-200 ezer szcientológus van a világon, legtöbbjük az USA-ban, Dél-Afrikában, Európában és Ausztráliában él.

A szcientológia vallási gyakorlatot technológiának nevezik, mely a dianetika módszerein alapszik. Az egyház tanításait és módszereit gyakran bírálják. Hisznek a földönkívüliek létezésében és a reinkarnációban. A világ több országában állami szintű fellépések történtek ellene. Magyarországon a 2012. december 30-án elfogadott új egyházi törvény szerint nem egyház, jelenleg vallási egyesületként működik.

Tagjai között számos sztár található, olyan hollywoodi színészek, mint Tom Cruise és John Travolta. További hírességek: Anne Archer színésznő, Chick Corea zenész, Chaka Khan énekesnő, Isaac Hayes zenész, Kirstie Alley színész, Priscilla Presley színész, Juliette Lewis színész, Beck zenész, Giovanni Ribisi színész, Michael Pena színész. (forrás: Wikipedia)

 

A film legfontosabb szereplői:

 

L. Ron Hubbard amerikai sci-fi író, a szcientológia egyház alapítója. Ponyvaregény írói karrierjének felépítése után fejlesztette ki a Dianetika önfejlesztő rendszert, amely könyv formában legelőször 1950 májusában jelent meg az USA-ban. Később egy új vallásos mozgalom részeként gondolatait tovább fejlesztette széleskörű doktrinák és rituálék rendszerévé, amelyet szcientológiának nevezett el.

A második világháború idején rövid ideig hajóparancsnokként szolgált, de visszavonták parancsnokságát, mert felettesei alkalmatlannak találták.

Az 1960-as és 1970-es években a legtöbb idejét a tengeren töltötte, magánflottája fedélzetén mint a Sea Org szcientológus elit szervezet "Commodore"-ja. Tengeri expedíciója azonban véget ért, amikor egymás után Nagy-Britannia, Görögország, Spanyolország, Portugália és Venezuela is bezárta kikötőit flottája előtt. 1965-ben Ausztrália visszavonta egyháza vallásos státuszát, és Franciaországban egy bíróság csalásért ítélte el Hubbardot távollétében. 1975-ben visszatért az Egyesült Államokba, és visszavonult a kaliforniai sivatagba. Életének fennmaradó éveit szinte teljes elszigeteltségben töltötte Crestonban, Kaliforniában lévő birtokán. 1986-ban halt meg agyvérzése után.

 

David Miscavige a Szcientológia Egyház alapítójának, L. Ron Hubbard-nak az asszisztense volt, mint tinédzser. A korai 1980-as években emelkedett vezetői pozícióba, és 1987-ben kinevezték az RTC (Vallásos Technológia Központ) Elnökének. A hivatalos Szcientológia Egyház publikációk Miscavige-t mint a "Szcientológia vallás egyházi vezetőjé"-t írják le, és ünneplik eredményeit, többek között hogy a Szcientológia Egyháznak adómentességet biztosított az amerikai adóhivatal; hogy kiadta L Ron Hubbard helyreállított és javított munkáit, valamint hogy a vezetésével a Szcientológia Egyház új, vagy újjáépített épületeket szerzett oktatási, auditálási célokra.

Amióta megszerezte a vezetői pozíciót, Miscavige-et több vád érte szcientológusoktól, és nem szcientológusoktól egyaránt. Ezek között van családok erővel való szétválasztása, kényszerített adománygyűjtés, újságírók és szcientológia kritikusok zaklatása, szcientológiában dolgozók megalázása és fizikai bántalmazása. Miscavige és a Szcientológia Egyház szóvivője ezen vádak legtöbbjét tagadja, gyakran kritizálva a vádaskodók szavahihetőségét.

 

Marty Rathbun a Szcientológiai Egyház korábbi vezető tisztségviselője. A hetvenes években csatlakozott az egyházhoz, majd az évtizedek alatt lassan egyre magasabb pozíciót töltött be. Hosszú ideig a második legfontosabb ember volt a szekta hierarchiájában, a jelenlegi egyházfő, David Miscavige után következett a ranglétrán. Marty 2004-ben hagyta ott a szektát, azóta ő az egyik legkíméletlenebb kritikusuk.

 

Monique Rathbun felperesként zaklatás miatt perben áll a Szcientológia Egyházzal. Soha nem volt tagja a szektának, de évekig megfigyelték és zaklatták, miközben a férje, Marty Rathburn ellen lejáratási kampányt indítottak. A pár azután ismerkedett meg, hogy a férfi otthagyta az egyházat.

 

Mike Rinder a Speciális Ügyek Irodájának volt ügyvezetője, és az Egyház volt szóvivője. 18 éves korában, Ausztráliában csatlakozott a szektához, és hosszú ideig a Sea Org, a szcientológusok elit alakulatának tagja volt. Vezető tisztségviselő lett, Marty Rathbun közeli munkatársa. Nyíltan beszélt az egyházfő, David Miscavige által elszenvedett folyamatos megalázásról és fizikai bántalmazásról. 2007-ben hagyta ott a szektát, melynek egyik legismertebb nyilvános kritikusa lett.

 

Jason Beghe televíziós- és filmszínész. 1994-ben csatlakozott a Szcientológia Egyházhoz. 2007-ben hagyta ott a szektát. Távozása óta nyílt kritikusa az egyháznak. Jelenleg a Chicago PD című NBC-sorozat egyik főszereplője.

 

Paul Haggis Oscar-díjas rendező és forgatókönyvíró. Fiatalemberként csatlakozott Kanadában az egyházhoz, melynek 35 évig tagja volt. 2008-ban távozott, mellyel óriási vihart kavart. Lawrence Wright az ő esetét írta meg nagy horderejű cikkében a New Yorker magazinban, és könyve alapjául is az ő esete szolgált.

 

Sylvia "Spanky" Taylor tinédzserként lett tagja a Szcientológia Egyháznak, és hamarosan csatlakozott a Sea Org alakulatához. A Hollywood Celebrity Centre munkatársaként dolgozott, sok híres szcientológus toborzásában vett részt. Közeli munkatársa volt John Travoltának. Spanky 1987-ben hagyta ott a szektát egy megrázó erejű, krimibe illő szökés keretében. Először Lawrence Wright könyvének kapcsán beszélt a történtekről, és ebben a filmben jelenik meg először a kamera előtt.

 

Sarah Goldberg hosszú ideig volt tagja a szektának. Fiatal nőként a Sea Org tagjaként vett részt az egyházi életben. Ő érte el először a szcientológiában a legmagasabb spirituális szintet, az OT (Operatív Thetán) VIII-as szintet. Sarah 2013-ban hagyta ott a szektát. Nyíltan beszélt a sajtóban arról, hogy a szekta kényszeríti híveit a nem támogató családi kapcsolatok megszakítására.

 

Tony Ortega újságíró, talán a legismertebb szcientológia-kritikus. 1995-ben kezdett foglalkozni a témával, és ezt a tevékenységét a Village Voice szerkesztőjeként is folytatta.  Blogot vezet "The Underground Bunker" címmel és a Raw Story szerkesztője.

 

Kim Masters a The Hollywood Reporter főszerkesztője. Hosszú ideje foglalkozik a szcientológiával és a szervezet hollywoodi kapcsolataival.

 

Tom DeVocht vezető tisztségviselő volt a Szcientológia Egyház Sea Organization nevű elit alakulatában. David Miscavige egyházfő és felesége, Shelly közeli munkatársa volt, az ő feladata volt felügyelni az Egyház spirituális központja, a floridai Flag Land Base felújítását és átépítését. Tom 2005-ben hagyta ott az egyházat, 2009-ben fontos szerepet játszott a Tampa Bay Times-ban megjelent "The Truth Rundown" című leleplező cikksorozat létrejöttében.

 

Fontosabb fogalmak

Auditálás: A szcientológiában az auditálás során az auditor által feltett pontos kérdés- vagy utasítás-sorozatokat alkalmaznak, amelyek segítenek a személynek abban, hogy megtalálja a lelki gyötrelem területeit, rájöjjön dolgokra önmagával kapcsolatban, és javítson az állapotán. Az auditálás törli az élet fájdalmas tapasztalatait, valamint megcélozza és fejleszti az egyén képességét, hogy szembenézzen az életében jelenlévő tényezőkkel, és kezelje őket.

Sea Org: A Sea Org  (Tengeri Szervezet) egy nem hivatalos szervezet, amelynek a legelhivatottabb szcientológusok a tagjai. A Szcientológia Egyház állítása szerint a Sea Org hasonló más vallások papságához, ám gyakorlatilag a szekta paramilitáris szárnyának tekinthető. Jogilag nem létező szervezet, de fontosabb posztot csakis Sea Org tag tölthet be.

A Sea Org legrangosabb tisztje David Miscavige Kapitány.

OT VIII: Operatív Thetán VIII. szint. A Szcientológia spirituális fejlődés  eddig elérhető legmagasabb szintje. Hubbard állítása szerint az OT VIII. képes test nélkül kezelni dolgokat. Etikája makulátlan, képes uralni a Teret, Időt és Energiát.

 

https://www.youtube.com/watch?v=mRfVQHXP9ts&feature=youtu.be

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.