A Pápai Életvédő Akadémia kezdeményezésére február 25-én és 26-án kétnapos nemzetközi kongresszust tartanak a gyógyíthatatlan betegekkel való bánásmód etikai kérdéseiről.

 

A Pápai Életvédő Akadémia kezdeményezésére február 25-én és 26-án kétnapos nemzetközi kongresszust tartanak a gyógyíthatatlan betegekkel való bánásmód etikai kérdéseiről.

A kongresszus vatikáni kezdeményezői elmondták, február 21-én a vatikáni Sajtóteremben Elio Sgreccia, az akadémia elnöke jelenlétében nyilvános sajtótájékoztató vezeti be a négy nappal későbbi tanácskozást. A kongresszus címe: „Gyógyíthatatlan és haldokló beteg mellett: etikai és cselekvési iránymutatók".

A SIR hírügynökséghez eljuttatott információk szerint olyan kérdések kerülnek napirendre, mint a túlzott terápia egy gyógyíthatatlan betegen, vagy épp a páciens teljes magára hagyása. A kongresszuson többek között olyan kérdésekről beszélnek majd, hogy ezekben az esetekben mit lehet tenni, és mit nem, valamint hogy hol húzódnak az élet megőrzését célzó erkölcsi kötelezettség határai.

Az eseményről előzetesen kiadott tájékoztatóban szerepel továbbá az is, hogy „korunk híradásai folyamatosan, s olykor drámaian hívják fel a figyelmet a gyógyászati beavatkozások és az élet fenntartásának problémáira". Az új, és egyre fejlődő gyógyászati technológiák az élet egyre növekvő esélyeit teszik lehetővé, illetve sok ember egészségi helyzetének javításában is nagy szerepük van, ugyanakkor egyes esetekben a páciensek szenvedéseit is meghosszabbíthatják. A konferencián a világ minden tájáról érkezett szakemberek foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel tudományos, antropológiai, etikai és lételméleti szempontok alapján.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük