2013 szeptember negyedik péntek-éjszakája ismét a kutatóké. Idén több, mint hetven intézmény csatlakozik a programokhoz, az érdeklődő közönség kora estétől egészen hajnalig válogathat a bemutatók, kísérletek, előadások és kiállítások között. 

2013 szeptember negyedik péntek-éjszakája ismét a kutatóké. Idén több, mint hetven intézmény csatlakozik a programokhoz, az érdeklődő közönség kora estétől egészen hajnalig válogathat a bemutatók, kísérletek, előadások és kiállítások között. 

A Kutatók Éjszakája (Researchers' Night) az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa szerte megrendezett népszerű fesztivál. Az eseményt 2005 óta évente minden év szeptemberének negyedik péntekén rendezik, ez idén 2013. szeptember 27-ére esik. A rendezvény egész Európában ugyanezen a napon kerül megrendezésre. A magyarországi egyetemeken és kutatóintézetekben országszerte látványos programkínálattal készültek a szervezők.  Az eseménysorozatot partnereivel karöltve immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Tempus Közalapítvány, és idén negyedízben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is társszervezője az eseménynek.  

Az Ericsson Magyarország, a Tempus Alapítvány és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány  

képviseletében ismertette a 2013-as Kutatók Éjszakája programjai

Dr. Szél Ágoston, rektor, Semmelweis Egyetem

Skultéty Tamás, ügyvezető igazgató Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Lampért-Kármán Tímea, projektvezető és Dobos Gábor, csoportvezető, Tempus Közalapítvány, valamint

Jakab Roland, vezérigazgató-helyettes, Ericsson Magyarország Kft.

 

Elmondták; számos érdekességet tudhatunk meg a minket körülvevő világról a tudomány segítségével.   

Közvetlenül megismerhetjük azokat, akik a komoly felkészültséget és kreativitást igénylő fejlesztések, kutatások mögött állanak. A Kutatók Éjszakáján szinte minden tudományág képviselteti magát, szeptember 27-én országszerte több, mint 70 intézményben közel kétezer programon minden érdeklődőt várnak a legkülönbözőbb tudományágak képviselői, akik idén is közérthetően és szórakoztató formában avatnak be szakterületük titkaiba. Foglalkozhatunk többek között genetikával, robotikával, pszichológiával, fonetikával, és szinte minden helyszínen látványos fizikai és kémiai kísérletek várnak. A csillagászat változatlanul az egyik legnépszerűbb tudományterület.

A szeptemberi égboltot ezen az éjszakán több városban is csillagászati távcsövekkel és szakértő segítséggel kémlelhetjük. A Kutatók Éjszakáján az egyetemek füvészkertjei is kinyitnak, s éjszakai kalandtúrára várják az érdeklődőket, pl. a szegedi Tudományegyetemen vagy az ELTE-n.  

 

 

Kutatók, programok, egyetemek

 

Lampért Kármán Tímea, projektvezető elmondta; a központi budapesti programnak a Dürer rendezvényház  

ad otthont, ahol megtudhatjuk, hogyan lesz egy kutatásból termék és innováció, megismerhetjük a biolumineszcencia, vagyis a világító élőlények rejtelmeit, de a parlagi sasok műholdas nyomkövetéséről is szó lesz. Az előadások mellett interaktív műhelyek is várják a látogatókat. A központi helyszínen igyekeznek minden programtípusból és minden tudományterületről megmutatni valami érdekeset.

 

Dr. Szél Ágoston, rektor ismertette, a Semmelweis Egyetem ötödik éve vesz részt a népszerű ismeretterjesztő fesztiválon. Idén az egyetem központi rendezvénye mellett, csaknem félszáz helyszínen, százhúsz program várja az érdeklődőket, az egyetem klinikái, intézetei megnyitják a tudomány kapuit. A legforgalmasabb helyszínek közötti közlekedésben ingyenes buszjárat segíti a látogatókat

A Dürer Rendezvényházban az egyetem „Képes vagy!" elnevezésű programján mind a hat kar izgalmas, interaktív programmal várja az érdeklődőket. Itt lesz az Általános Orvostudományi Kar interaktív csoportos újraélesztés bemutatója. Ugyanitt az Egészségügyi Közszolgálati Kar egyebek mellett a 3D-s anatómiai programot mutatja be,  

az Egészségtudományi Kar a sürgősségi ellátás eszközeivel ismerteti meg a látogatókat, míg a Fogorvostudományi Kar a helyes fogmosási technikákkal. A Gyógyszerésztudományi Kar programján az érdeklődők betekintést nyerhetnek a számítógépes hatóanyag-tervezésbe, közreműködői lehetnek a hatóanyagok kivonásának gyógynövényekből. A Testnevelési és Sporttudományi Kar szakemberei elárulják a sportolói sikerek titkát, ismert sportolókkal személyesen találkozhatnak a látogatók a Dürer Rendezvényházban.

Az intézeti programok közül a korábbi években kiemelten nagy sikernek örvendő programokat idén is megrendezik. Lesznek sebészeti bemutatók, az igazságügyi orvos szakértői munkát szemléltető „Dr. Csont", a Neurológiai Klinika interaktív előadásai, illetve a "Megszólal a sírvilág" és lesznek bonctermi bemutatók.

A Kutatók Éjszakáján újdonságként megnyílik az érdeklődők előtt az egyetem egyik legújabb centruma, az Ernő utcai Semmelweis Szimulációs Központ, ahol bepillantást engednek a látogatóknak a szimulációs orvosi képzés rejtelmeibe. Az életnagyságú high-tech babák, amelyeken az orvostanhallgatók gyakorolnak, lélegeznek, beszélnek, pislognak, és igazi tüneteket produkálnak, fulladnak, szívrohamot vagy sokkot kapnak. A lélegző, pislogó műpácienseken oxigénszintet, vérnyomást lehet mérni, adott esetben defibrillálni, mellkascsövezni is lehet őket, és akár a sürgősségi csontkanül behelyezése is szimulálható.
 

Lézer és tapinható tudomány – 20 éves a Bay

Az idén 20 éves Bay Zoltán Nonprofit Kft., Magyarország vezető alkalmazott kutatóintézeti hálózata immár negyedszer nyitja meg kapuit: budapesti lézercsarnokában a lézer ízébe kóstolhatunk bele (gravírozott sajt és toast formájában), és tükrös fonofóniát játszhatunk a játékos kutatókkal.  

Szegedi telephelyén az állati érzékszervekkel, a miskolcin pedig a tapintható tudománnyal ismerkedhetünk – akár nano-méretben is. De a többi érzékszervünkre is gondoltak a kutatók: a Vácrátóti Arborétumban sejtekbe zárt illatokon keresztül szagolhatunk bele a tudományba, az A38 hajón gondolatvezérelt hangokba és a legújabb zenei fejlesztésekbe, a Neumann János Informatikai Karon pedig rendhagyó szempontból a technika hangjaiba (a robotrepülők zümmögésébe, a boxoló robotok zihálásába) hallgathatunk bele.  

A Planetáriumban egy éjszakára láthatóvá válik az út az Uránuszra, GPS-szel. A Klebelsberg Kultúrkúrián a hőérzékelésé, a Babilon Centerben a hajmeresztő fizikáé, a Budapest-Fasori Evangélikus  Gimnáziumban pedig a jövő kutatóié és a tankísérleteké a főszerep. Bay Zoltán 20. születésnapját többek között egy facebook játéksorozattal ünnepeljük, ami a helyszínek standjainál folytatódik.

 

Rendhagyó fizika óra és androidos tank – Ericsson

Jakab Roland, az Ericsson magyar leányvállalatának vezérigazgató-helyettese emlékeztetett, az 1.700 kutatót, mérnököt és informatikust foglalkoztató Ericsson Magyarország immár négy éve vesz részt a Kutatók Éjszakáján, annak legnagyobb vállalati támogatójaként. Idén az oktatás – alapkutatás – alkalmazott kutatás – ipari megvalósítás láncolatát mutatják be a kutató központba érkezőknek. Izgalmasnak ígérkezik az a rendhagyó fizika óra, melyen az Ericsson-díjas tanárok mutatnak be kísérleteket, melyeknek a civil érdeklődők körében újra iskolapadba ülő Szinetár Dóra, Hien, Kovács "Koko" István és a friss világbajnok vízilabdás, Szivós Márton is résztvevője lesz. 

Ez az évnek az egyetlen napja, amikor az Ericsson világhírű kutató-fejlesztő laboratóriumait is megnyitják a nagyközönség előtt. A programok sorában megmutatják, hogyan teszik lehetővé a mindennapi távközlést a rádióhullámok, ismét bejelentkezik a több mint 500 napja a Föld körül keringő MASAT-1 műhold, ill. szó esik a MASAT-2-ről is. Bemutatnak pl. egy pókerező robotot, ill. kipróbálható lesz, hogyan vezérelhető tank android rendszerrel.   

Helyszín:  Ericsson K+F Központ, 1117 Budapest, Irinyi József utca 4-20.)

Az Ericsson Magyarország teljes programja:

www.kutatokejszakaja.hu/2013/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=141

 

 

Pécsett az Ifjúság úti campus mellett, új regionális központi helyszínként a Zsolnay Negyed várja a látogatókat.   

Az ÉlményMűhelyben érthetővé és láthatóvá válik a matematika, lesz óriás DNS építés, 3D nyomtatás és „túravezetés" az emberi test belsejében. Kisbáró Edina, PR koordinátor rámutatott, a program a Tempus Közalapítvány, a Pécsi Tudományegyetem és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. együttműködésével jött létre. A három intézmény, egymás hírnevére is építve, országosan is láthatóvá szeretné tenni a pécsi tudományos és kutatói életet, a tudományegyetemet és Pécs városát impozáns programjával.   

 

 

 

www.kutatokejszakaja.hu

http://www.facebook.com/kutatokejszakaja  

 

 

 

Kutatók Éjszakáján indul be a startupgyár

5 sikeres projekt, 3 verseny, mintegy 300 versenyző és rengeteg jó ötlet a mérlege a Hackathon-in-a-Box egyetemi ötletverseny sorozat eddigi fordulóinak. A startup világ utánpótlás-szállítói őszre 3-4 versenyt terveznek. Az első a hétvégén startol.
A nemzetközi hackathon modell (hacking+marathon) itthon is sikeres. A módszer meghódította Magyarország egyetemeit. A Kutatók Éjszakájával egy időben indul el a verseny őszi szezonja, amelyhez újabb egyetemek csatlakoztak. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Informatikai karának (szeptember 27-28.) versenyével startol a rendezvény sorozat, amelyet a BME-Corvinus (október 4-5.) közös eseménye követ.
A 2 napos versenyeken a résztvevők nem csak az ötleteiket dolgozhatják ki, hanem társakat is találhatnak frissen elindított projektjeik megvalósításához. Szakavatott mentorok segítségével tanulhatják meg az üzleti tervezés alapjait, a startupjukat bemutató prezentáció és elevator pitch készítés titkait.
A tavasszal indult Hackathon-in-a-Box egyetemi üzleti ötletverseny sorozat megvalósult projektjei közül a ZMenü ma már élesben működő ételrendelő szolgáltatásként üzemel, sőt a versenyt is támogatja. Egy másik sikertörténet, az „5" nemzetközi startup-programokban, Hollandiában és Angliában arat sikereket víztakarékos higiéniai megoldásával. A HR fókuszú Pesoo képességfelmérő megoldása a napokban lép béta fázisba. A webre, okostelefonokra készült megoldások és technológiai startupok mellett több társadalmi innovációs ötlet is megjelent a korábbi eseményeken.

A rendezvény fontosságát mutatja, hogy a napokban fogadta el a fővédnöki felkérését Dr. Cséfalvay Zoltán (NGM) államtitkár, aki a hazai startupok egyik komoly támogatója, több startupokat segítő kezdeményezés elindítója. A versenysorozat a startup világ utánpótlás képzését célozza, hiszen az egyre nagyobb teret nyerő Jeremie programok és a hamarosan induló „Gazella" program inkubátorai is projekt szűkében lesznek ilyen tehetségfelmérő programok hiányában.

A Corvinus és a BME a versenyt részben az „enterpreneurship" oktatási programjának a gyakorlati kiegészítéseként kezeli, hiszen a résztvevők megszerzett tudásukat az egyetemen is és későbbi munkájuk során is kamatoztathatják.

Az ősz folyamán lefutó magyar versenyek egy jövő februárban megvalósuló nemzetközi versenysorozat előválogatóiként lehetőséget teremtenek a tehetséges magyar ötletgazdáknak a nemzetközi startup világba való belépésre is.

A budapesti versenyek győztesei kijuthatnak Ausztria legnagyobb őszi startup eseményére a Pioneers Fesztiválra, amely szintén partnere a rendezvénysorozatnak.  A bécsi szervezők támogatásként nem csak jegyeket adnak a nyerteseknek, de különjáratot is szerveznek az október végi konferenciájukra.

A versenyekre jelentkezni a www.hackathon.hu oldalon lehet.

A versenyek támogatói:   

Nemzetgazdasági Minisztérium, Nemzeti Innovációs Hivatal, Corvinus Tőkealap, Ustream.tv, Kairos Capital, Pioneers Festival, Microsoft, Founders Hive Hungary, Kairos Society, MM Klaszter, Észak-Magyarországi Info klaszter, Spinoff Klub, Startup Underground, MyConcept.hu, Aarenson Consulting, Compleo Consulting,   

MTA-SZTAKI, Schönherz Informatikai Stúdió,  HP, és a Notebookspecialista.hu.

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük