2013. október 1-én nagyszabású karitatív hegedűgálát szervez az idén jubiláló MUS-E Program a Művészetek Palotájában. A fellépők a magyar és nemzetközi zenei világ kimagasló sztárjai: Kelemen Barnabás, Kathy-Horváth Lajos, Lajkó Félix és Somogyi Barnabás. Az előadók mellett az Erkel Ferenc Kamarazenekar és Szakcsi Lakatos Béla is színpadra lépnek.

 

2013. október 1-én nagyszabású karitatív hegedűgálát szervez az idén jubiláló MUS-E Program a Művészetek Palotájában. A fellépők a magyar és nemzetközi zenei világ kimagasló sztárjai: Kelemen Barnabás, Kathy-Horváth Lajos, Lajkó Félix és Somogyi Barnabás. Az előadók mellett az Erkel Ferenc Kamarazenekar és Szakcsi Lakatos Béla is színpadra lépnek.

 

Négy húron pendülünk – Hegedűgála a Művészetek Palotájában a Zene világnapján.

„Ahhoz, hogy nagyszerűen zenélj, az egyik szemed mindig egy távoli csillagot fürkésszen!"
(Yehudi Menuhin)

 

A MUS-E (Musique – Europe) multikulturális mintaprogramot 1993-ban Yehudi Menuhin indította útjára, amelynek célja az elfogadásra, kreativitásra nevelés a művészetek által. A koncert célja pedig az, hogy ezen programot a bevételek által támogassa és ezzel rengeteg, hátrányos helyzetű kisiskolást megismertessen Menuhin álmával , ami az elit művészképzés helyett társadalmi célzatú törekvést jelent és a művészetek emberformáló erejét használja fel.

 

A koncert tisztelgés Yehudi Menuhin előtt, akinek nem csak ezt a kiemelt napot köszönhetjük, hanem azokat a gondolatokat, amelyek mentén négy ennyire különböző szólista játszhat egy este, egy színpadon, egymással tökéletes egyensúlyban. Somogyi Barnabás (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges tehetségek osztályának hallgatója) Telemann 1. B-dúr fantáziáját adja elő. Kelemen Barnabás Mozart A-dúr hegedűversenyét játssza az Erkel Ferenc Kamarazenekar közreműködésével. Kathy Horváth Lajos – Menuhin egykori tanítványa és tanársegédje – Sarasate-t játszik és kortárs improvizációkat mutat be Szakcsi Lakatos Bélával. Végül Lajkó Félix következik, akinek új nagylemeze az WMCE toplistájának élére került.

 

Lord Yehudi Menuhin, a neves hegedűművész és humanista gondolkodó létrehozta azt a művészeti-nevelési programot, amelynek a gyerekek, a pedagógusok és a művészek egyaránt résztvevői, célcsoportjai. A program az elit művészképzés helyett társadalmi célzatú, és a művészetek emberformáló erejét használja fel. Lényegének tekinti, hogy miközben az iskola nevelői az otthonosság és védettség légkörét biztosítják, a gyerekek a művészek révén olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszi őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, újraértelmezésére, továbbgondolására.

 

Menuhin alapgondolata szerint a művészet és az iskola egymás kölcsönös gazdagításának az eszközévé válik oly módon, hogy az iskolákban hivatásos művészek autentikus módon olyan ismereteket és értékeket, amelyek által a gyermekek betekintést nyernek egy tágabb világba. A kisdiákok ezáltal olyan eszközökhöz jutnak, amelyek segítik tevékenységük kiszélesítését, aktív részvételüket a közösségi munkában, kreativitásuk kibontakozását, életminőségük javítását.

 

A MUS-E program elsődleges célcsoportja a veszélyeztetett sorsú, halmozottan hátrányos

helyzetű gyerekek. A program az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiban működik 6-tól 10 éves gyermekek részvételével. A célcsoportunkat tekintve a programunk résztvevői közt 40%-ban találhatóak veszélyeztetett sorsú, 80%-ban hátrányos-, vagy halmozottan hátrányos sorsú gyermekek, 40%-ban kisebbségi kultúrát képviselő, vagy éppenséggel súlyos viselkedészavarral, illetve segítséggel élő gyermekek.

 

Az általános iskolák, így a gyermekek is, ingyenesen vesznek részt a programban.

A MUS-E órák beépülnek a kisiskolások órarendjébe, így a foglalkozások száma a heti óraszám minimum 10%-át éri el. Fontos sajátja az óráknak, hogy a meghatározott tanmenet/tematika helyett a művészek egyéni munkamódszere, személyisége és nem utolsó sorban a gyerekek érdeklődése, valamint visszajelzései az irányadóak.

Ezek a kisiskolások általában ingerszegény környezetben, kirekesztettségben, sokszor erőszakos körülmények között élik a mindennapjaikat. Ezekre a problémákra reagál a MUS-E, program a művészetek gyakorlásának eszközrendszerével, beilleszkedve a normál iskolai tanmenetbe. Ez olyan esélyt ad a programban résztvevő kisdiákoknak, ami által egy sikeresebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb és igazságosabb jövő körvonalazódik számukra.

A magyar MUS-E program létrejötte óta több száz kisdiákkal foglalkoztunk éveken keresztül, akik közül jó páran már túl vannak a sikeres érettségin. Többen közülük kiváló eredménnyel végezték az általános iskolát, illetve a gimnáziumot, sok-sok kulturális és közismereti versenyben elsőkként szerepelve.

 

A hivatásos művészek különböző művészeti ágak képviselői.

A zene és a zenekészítés mellett ugyanúgy megjelenik a tánc-, és színházművészet, mint a képzőművészet (festés, szobrászat), iparművészet (fotó, vagy kézművesség), vagy a harcművészet.

 

Jelenleg 11 országban, körülbelül 400 iskolában, több mint 50.000 gyermek részvételével és közel 1000 művésszel dolgozó programot a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Yehudi Menuhin Alapítvány felügyeli. Helyi, országos szervezetei, nemzeti koordinátorai és résztvevői (művészek, tanítók, gyermekek) kapcsolatban állnak egymással, nemzetközi hálózatot alkotnak.

 

A MUS-E Magyarország Közhasznú Egyesület 2001-ben alakult. Az egyesület működteti a programot az iskolákban és biztosítja az anyagi és szervezeti működést.

 

2013. október 1. 19.30 óra

Hegedűgála a Zene világnapján

Művészetek Palotája

 

http://mupa.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük