2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szerdán kezdődik a Budapest Folk Fest

8 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/91900"><img class="image image-preview" src="/files/images/folkfest.preview.jpg" border="0" width="461" height="370" /></a></span>2015. június 10-14. között folk delicatess hat helyszínen. Budapest Közép-Európa meghatározó városaként központja a térség több forrásból táplálkozó zenei kultúrájának, amely rengeteg szállal kötődik össze, újra és újra gazdagítva egymást. <p> 

2015. június 10-14. között folk delicatess hat helyszínen. Budapest Közép-Európa meghatározó városaként központja a térség több forrásból táplálkozó zenei kultúrájának, amely rengeteg szállal kötődik össze, újra és újra gazdagítva egymást.

 

2015. június 10-14. között folk delicatess hat helyszínen. Budapest Közép-Európa meghatározó városaként központja a térség több forrásból táplálkozó zenei kultúrájának, amely rengeteg szállal kötődik össze, újra és újra gazdagítva egymást.

 

„A folk nem csak hagyományőrzés, múzeumi látnivaló, hanem az egyik legéletképesebb, folyamatos fejlődésben, változásban lévő műfaj, amelyből megannyi más stílus is táplálkozik. Szóljon hagyományos magyar népzene, iráni tombak, cseh csellók vagy lengyel hegedű, a lényeg a hagyományokban gyökerező erő, ami továbbvisz egy olyan vidékre, ahol a régi nem fél az újtól és ahol az új nem utasítja el a régit. A Fonó immár hatodik alkalommal rendezi meg a Budapest Folk Festet és mutatja be több városi helyszínen a nép és világzene legjavát, hazai művészeket éppúgy, mint a meghívott külföldi vendégeket. Idén itt lesz velünk  Mohammad Reza Mortazavi iráni ütővirtuóz, a remek cseh Tara Fuki és a lengyel világzenei együttes, a Muzykanci olyan hazai legendák mellett, mint a Muzsikás, Lajkó Félix, a Romano Drom, a Söndörgő vagy a Kerekes Band. A Fonóban, az A38 hajón, a Kobuci Kertben, a Hagyományok Házában, és – a Kárpát-medencei Borászok és Zenészek 10. Találkozójának világzenei és folkszínpadát biztosítva – a Nagytétényi kastélyban és a Budatétényi Rozáriumban zajlanak a koncertek, ez utóbbi helyszínen remek kárpát-medencei borászatok kóstolóival együtt.

Igazi delicatess amit kínálunk, gyere velünk és élvezd!" (Horváth László fesztiváligazgató)       

 

A részletes program:     

Június 10. – Fonó

21.00 Fesztiválnyitó gála és egyben Fonó évadzáró:

Heveder (Sepsiszentgyörgy) Jámbor István 'Dumnezeu' csávási prímással, táncház

A Heveder zenekar muzsikája ízig-vérig erdélyi; színes gönctől mentesen, egyszerűen fejezik ki magukat, mégis egy egész életet szentelnek ennek elsajátítására, s legtöbbször ez is kevésnek tűnik. Nem véletlen, hogy e remek, számos országot megjárt zenekar nyitja a fesztivált, vendégük pedig a legendás szászcsávási prímás, Jámbor István 'Dumnezeu' lesz! Beköltözik hozzánk az erdélyi tiszta levegő.

 

Június 10. – Hagyományok Háza

19.00 Felsütött a nap az égre – népzenei „karaoke" lemezbeharangozó koncert

Hungarian Folk Embassy és vendégeik

Itt az első népzenei karaoke DVD! A multimédiás kiadvány az azonos című, Rosonczy-Kovács Mihály által válogatott 9 tájegység 150 dalát tartalma¬zó népdaloskönyv anyagát adja közre közel 30 népdalénekes és népze¬nész közreműködésével. A lemez célja, hogy akkor is tudjunk kíséretre énekelni, ha épp nincsen kéznél egy zenekar; de persze a lemezbeharangozón lesz, olyan vendégekkel mint Bognár Szilvia, Navratil Andrea, Hetényi Milán, a Berka és persze a Hungarian FolkEmbassy.

 

Június 11. – A38 – tetőterasz

20.00 Both Miklós-Szokolay Dongó Balázs duó, Mohammad Reza Mortazavi (IR)

ütős party

A hazai világzenei színtér két hihetetlenül eredeti és invenciózus zenésze, Both Miklós és Szokolay Dongó Balázs lép fel ezen az estén duóban, valamint egy egészen elképesztő iráni ütőhangszeres virtuóz, Mohammad Reza Mortazavi szólóban. A Berlin mellett élő művész gyökeresen megváltoztatta mindazt, amit az ütőhangszeres muzsikáról eddig gondoltunk. Szóló előadásaival elvarázsolja közönségét, bejárja a legnagyobb fesztiválokat és a kritikusok szerint olyan virtuozitással játszik, mintha nem kettő, hanem hat keze lenne.

 

Június 11. – Kobuci Kert

20.00 Bakator, Eszterlánc zenekar koncertje: Mezőségi dalok, km: Navratil Andrea és Dresch Mihály; utána táncház a Bakatorral

A bakator bora legalább annyira tüzes, mint a banda muzsikája. A Bakator zenekar igyekszik a figyelmet a Hajdúságra és Érmellékre irányítani, hogy a vidéket újra felfedezzék mind a magyar népzene, mind pedig a borkultúra szerelmesei. Az Eszterlánc zenekar hagyományos mezőségi népzenét játszik, kedvelt lemezeiken mezőségi énekesek és zenészek közreműködnek. Ezt a ma esti remek 'cuveét' ajánljuk mindenkinek két olyan kiváló vendéggel, mint Navratil Andrea népdalénekes és Dresch Mihály (fúvós hangszerek).

 

Június 12. – Nagytétényi Kastélymúzeum, Nagytétényi Borbál

15.00 Van benne muzsika – népzenész borverseny, muzsikál: Pálházi Bence és bandája

18.00 ünnepélyes eredményhirdetés – népzenész bor átadás

17.00-18.00 Makám koncertje

18.30-19.00 Lajkó Félix szóló koncert

19.30-20.30 Balázs János szóló, majd Lajkó Félixszel duó koncert

21.00-22.30 Ferenczi György és a Rackajam

Van benne muzsika – népzenész borversenyen a jelenlevő zenészek megválasztják az Év népzenész borát, amelyben a legtöbb a muzsika. Fellép a 30. jubileumát nemrég ünneplő Makám, Lajkó Félix hegedű- és citera szólókoncertje után Balázs János zongoraművész játszik szólóban, majd a két virtuóz együtt muzsikál.  Az improvizációs képességeikről híres művészek első közös lemezüket Jelszó címmel adták ki a Fonónál, eufórikus koncertjeiket a pillanat, a kölcsönös tisztelet és öröm alakítja. Az estét a fesztivál elmaradhatatlan vendége, Ferenczi György és a Rackajam fergeteges koncertje zárja.

 

Június 13. – Budatétényi Rozárium – A Budapest Folk Fest nép- és világzenei színpada a Kárpát-medencei Borászok és Zenészek 10. Találkozóján.

Nagyszínpad

16.00-17.00 Romano Drom

A zenekar egyedi zenei világával zajos sikert aratva járja be a világot, mára az egyik legkeresettebb, világzenét játszó roma együttes.

18.00-19.00 Muzykanci (PL)

A lengyel népzenei szcéna egyik legkülönlegesebb formációja. Számos rangos díjat tudhatnak magukénak, repertoárjukat a hagyományos lengyel muzsika mellett a  zsidó, cigány, valamint kárpát medencei és balkáni zene ihlette.

20.00-21.20 Muzsikás

A legendás Muzsikás együttesről Hamar Dániel, alapító tag: „Mi megpróbáljuk úgy megtanulni, ahogy a mi mestereink muzsikálták, azonkívül azt a szerepét is elsajátítani a zenének, hogy örömet, bánatot, feszültséget oldjon."

22.20-23.20 Kerekes Band

„Fantasztikus zenei utazásra visznek el minket tradicionális hangszereikkel: a kobozzal, a háromhúros brácsával és a pásztorfurulyával, melyeknek játékában a punk, a funky és a dance keveredik a magyar népzenével" (a Songlines Top of the World válogatásában)

Kisszínpad

14.00-16.00    Naszály zenekar

17.00-18.00    Babra

19.00-20.00    Düvő

21.20-22.20    Góbé

A kisszínpadon remek zenekarok muzsikálnak akusztikusan. A magyar népzenét játszó Naszály zenekar után a dinamikus ifjú tamburazenekar magával ragadó muzsikáját hallhatjuk a Babra előadásában. A nagy múltú Dűvő repertoárjában a Kárpát-medence minden etnikumának a zenéje megtalálható; a tagok népzenegyűjtéssel és -tanítással is foglalkoznak; számos hazai és külföldi fesztivál visszatérő vendégei. A hazai folkzenei szcéna egyik legdinamikusabb bandája, a Góbé táncházi zenekarként indult; zeneileg magasan képzett tagjai ma második lemezükön magával ragadó világzenét játszanak, amely bekebelez és nem enged.

 

Június. 14. Budatétényi Rozárium – A Budapest Folk Fest nép- és világzenei színpada a Kárpát-medencei Borászok és Zenészek 10. Találkozóján.

Nagyszínpad

16.00-17.00 Söndörgő

A Söndörgő Európa egyik legnépszerűbb magyarországi együttese. "A múlt év nyarán megjelent Tamburocket 2014 októberében az európai világzenei rádiósok listájának első helyén állt. Ez a lemez hozta meg számukra a balkáni áttörést is" (quart.hu)

17.45-18.45 Buda Folk Band

A közös ars poetica szerint a népzenész, a népdalénekes nem vonhatja ki magát a jelenkor millió zenei hatása alól. Hogyan válik a folk, jazz, a rock, a reggae, a blues- hangszerek széles skáláját felvonultatva (…) élő egységgé, ha úgy tetszik világzenévé: ebben rejlik a Buda Folk Band különlegessége, akik szintén dobogós helyre jutottak a WMCE rangos toplistáján.

19.30-20.30 Tara Fuki (CZ)

A Tara Fuki 2000-ben jött létre, amikor a két – egyébként gyermekkora óta zenével foglalkozó – csellista hölgy egymásra talált Brno-ban. Kezdeti közös improvizációik során kialakult köztük az a zenei világ, melyet folyamatosan csiszolva létrehozták félreismerhetetlenül egyéni, gazdag kifejezőeszközökkel bíró, lendületes zenéjüket; ma már nemzetközi fesztiválok visszatérő vendégei.

21.10-22.10 Dresch Folk Quartet

 „Nincs még egy alkotó, aki így ötvözné az amerikai fekete jazz harmóniamenetét és improvizációs technikáját a magyar népdalkinccsel és lelkülettel, akinél e két egymástól távoli világ ennyire míves és természetes egységet alkotna."

Kisszínpad

14.00-16.00 Zsikó zenekar

17.00-17.45 Ziránó bábszínház: Babszem Jankó

18.45-19.30 Kontra duó (Brasnyó Antal és ifj. Csoóri Sándor „Sündi")

20.30-21.10 Szeder

A kisszínpadon remek zenekarok muzsikálnak akusztikusan. A Zsikó zenekar a magyar népzenei élet egyik legkiemelkedőbb ifjú muzsikusaiból álló banda. A Ziránó Színház vásári bábjátékában abszurd humorral elevenedik meg az ismert népmese; választ kapunk arra, bajon meg tud-e szelídíteni egy fenevadat, az, aki ilyen icipici? A két remek brácsás, Ifj. Csoóri Sándor 'Sündi' és Brasnyó Antal duója igazi örömzene, magasfokon. Szeder, azaz Szeder-Szabó Krisztina dalszerző-gitáros-énekes életigenlő, könnyed, de markáns stílusú dalait francia sanzon, jazz és folk elemek színesítik.

 

A Budapest Folk Festre jegyek kaphatók a jegy.hu és a fono.hu valamint a helyszínek weboldalain. A helyszíneken a koncertek előtt és az Interticket jegyirodáiban országosan.

 

www.fono.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.