2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Újra hódítanak a magyar kézműves sörök

10 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/91902"><img class="image image-preview" src="/files/images/KÉZMŰVES.preview.jpg" border="0" width="463" height="371" /></a></span>Az Alltech Commonwealth Kézműves Sör Kupát, Kentucky államban idén már második alkalommal rendezték meg. A versenyen több mint 350 sör vett részt a világ 30 országából. Az egyidőben megrendezett Alltech Brews and Food Fest elnevezésű rendezvényen, 51 különböző sörfőzde 180 sörét kóstolhatta meg a közel 5000 látogató és sör rajongó.</p> <p> 

Az Alltech Commonwealth Kézműves Sör Kupát, Kentucky államban idén már második alkalommal rendezték meg. A versenyen több mint 350 sör vett részt a világ 30 országából. Az egyidőben megrendezett Alltech Brews and Food Fest elnevezésű rendezvényen, 51 különböző sörfőzde 180 sörét kóstolhatta meg a közel 5000 látogató és sör rajongó.

 

Az Alltech Commonwealth Kézműves Sör Kupát, Kentucky államban idén már második alkalommal rendezték meg. A versenyen több mint 350 sör vett részt a világ 30 országából. Az egyidőben megrendezett Alltech Brews and Food Fest elnevezésű rendezvényen, 51 különböző sörfőzde 180 sörét kóstolhatta meg a közel 5000 látogató és sör rajongó.

 

A megmérettetésen, ahol 12 képzett sörmester – és ítész bírált 7 magyar főzde is részt vett és nagyon szép eredményeket értek el.

 

Legenda Sörfőzde

 

A Legenda Sörfőzde 2013 áprilisában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt termékeivel. A főzdében felsőerjesztésű szűretlenek és pasztőrözetlen sörök készülnek német, amerikai, belga osztrák alapanyagok felhasználásával. A főzdét Kovács József – az Első Magyar Házisörfőző Egyesületének elnöke – "Olasz" , Tibold Ákos és Utassy Roland – a Kertészeti- és Élelmiszeripari Egyetemen, Sör- és Szeszipari Technológia szakon végzett diplomásai, akik egyben a Sörmanufaktúra.hu Söröző társtulajdonosai – alapították. A felsőerjesztésű sörök széles választékát főzik és kínálják, melyek angol, amerikai, belga és német stílusban készülnek.

Olasz a tőle telhető legtöbbet teszi azért, hogy Magyarországon a házi sörfőzés minél nagyobb népszerűségre tegyen szert. A sörfőzéshez szükséges alapanyagokat és berendezéseket is forgalmazza és segíti a sörfőzés ismereteinek az elsajátítását is. Bővebb információ: www.hazisor.com

Díjazott italok:

4 Sterne: 8,2%-os német stílusú Duplabak(Kellerbock) sör. A német futballválogatott 4.világbajnoki címére készült el. – Gold Medal

Olaszházi Bitumen: 12%-os Zabpehellyel készült Imperial Stout. Kovács József első receptjei közé tartozik. – Silver Medal

Hableány: 4,5%-os Single Hop Pale Ale, amely Citra komló felhasználásával készült.

Bronz Medal

Bak Mici: 8,2%-os Német stílusú Búza Duplabak. – Bronz Medal

Tripla Meggy: Fűszeres belga stílusú erős (8,2%-os), meggyes sör. – Bronz Medal

Brettannia Brut: 5,3%-os Brettanomyces hozzáadásával készült barna Búzasör. – Bronz Medal

 

Zip Technologies

 

Az 1993-ban alapított Zip Technologies egy egymodelles kis sörfőző berendezés gyártó manufaktúrából mára egy minden iparági igényt kielégíteni képes vállalattá fejlődött.

Az elmúlt 20 évben a világ számos pontján bizonyította szakértelmét sörfőző üzemek gyártásában és telepítésében. Az egyre népszerűbb globális trend, mely összekapcsolja a gasztronómia és a sör fogalmát, hívta életre az ország egyik legmodernebb kézműves sörfőző üzemével büszkélkedő Zip's brewhouse-t Miskolcon.

2012 februárjában elérkezettnek látták az időt, hogy új fejezetet nyissanak a vállalat életében, saját recept alapján elkészítették az első Lager típusú sörüket. Vendégeik visszajelzése alapján azóta folyamatosan bővítik kínálatukat.

Mielőtt belevágtak egy saját ízvilág megalkotásába, először alaposan megismerték a világ sörkultúráját és sörfőzőit, s eközben megtalálták a legjobb alapanyagokat biztosító malátagyárakat, a legaromásabb komlókat és a legfontosabbat: a legtisztább élesztőket, s így választották ki beszállítóikat.

„Minden egyes sörünkben benne van az elmúlt 22 év minden tapasztalata, fejlesztéseink, kutatásaink eredménye, és annak a sok millió fogyasztónak segítsége akik a Zip berendezéseken főzött söröket isszák nap mint nap immár négy kontinensen!" – nyilatkozta Tóth László, a Zip Technologies tulajdonosa.

Instead of Innocence – Gold medal

East Side India Pale Lager. Amerikai stílus, új-zélandi komlók, svéd-magyar megvalósítás. Egy amerikai stílus újragondolása lágerélesztővel, alacsony hőmérsékleten történő, lassú erjesztéssel, brutális mennyiségű hidegkomlózással. Ennek köszönhetően a felhasznált komlók gyümülcsösségét segít kihangsúlyozni az élesztő semleges karaktere, amihez megfelelő alapot szolgáltat a közepes maláta test.

Pinapple Noir – Bronze Medal

Egy új komló bemutatkozása, egy minden kategórián túlmutató sörben, ez a Pinapple Noir. A Saison sörök között ogyanolyan ritkaság a fekete, mint az igazgyöngyök között, amit a Styrian Pinapple komló tesz izgalmassá, egzotikussá. Egy kakaós-csokoládés gyümölcspohár, sok tejszínhabbal.

 

BReWdaPeST 

 

A BReWdaPeST egy újonnan létrejött gerilla sörfőző formáció. Tagjai ismertek a kézműves sörfőzés világában. Schindler József, a sörfőzőmester korábban Zodiak néven előbb a Zodiak IPA-val, majd később az Aquarius-szal tette ismertté magát. Pandula Richard a sörforradalom kultikus helyén az Élesztőben volt korábban pultfőnök majd egy időre megszakadt a románc, de nem örökre ugyanis jelenleg ő az egyik üzletvezetője a tűzoltó utcai sörfellegvárnak. A harmadik tag Králl Zoltán, aki feltörekvő fiatal sörfőzőként készen áll az újításokra.

A csapat nem követi a „hagyományos" sörfőzés szabályait, mindig valami újdonságon törjük a fejüket. Olyat szeretnénk létrehozni, amit idáig más nem tett, valami újat, valami mást. Mindhárman rajongunk a rozs ízvilágáért, ezért a legtöbb sörbe belecsempésszük azt. A rozs szeretete olyan söröket eredményezett, mint az újraértelmezett Zodiak IPA, a maga dupla hidegkomlójával, vagy a két „nagyágyú": a Xmoke, ami egy füstös rozs India Pale Ale, illetve a OneNight:Seduction, ami egy amerikai stílusban megálmodott csokis rozs Stout. Persze születik „rozsmentes" sör is, mint például a formáció megalapítására főzött First Act. Söreinkkel a BJCP (Beer Judge Certification Program) szerinti besorolást szinte minden esetben figyelmen kívül hagyjuk, nincsenek határok, nincsenek korlátok…

Jelenleg a következő söröket forgalmazzák:

Xmoke:

Szabad stílusban füstölt-, és rozsmalátával készített Indai Pale Ale. Decens füstösség jellemzi, ami remekül harmonizál az amerikai komlózással és a rozs fűszerességével. A kései és a hidegkomlózásnál eltérő aromájú komlókat használtunk, így páratlan íz-, és illatkombináció állt elő. Egyszerre jelenik meg a mély, fenyőgyantás és a vibrálóan citrusos ízvilág. Komplex, „nagyívű" sör a tökéletességre hangolva.

Díjak: arany: 2015 Commonwealth Cup Alltech, Kentucky

OneNight:Seduction:

Amerikai stílusú csokis rozs Imperial Stout. Malátakezelését tekintve amerikai stout lenne, de mivel jelentős mennyiségű rozsmalátát is használtunk a főzésnél, így nehezen definiálható stílus. A „klasszikus" Russian Imperial Stouttól eltérően inkább a csokis-kekszes vonal képviselője, ahol hangsúlyosabbá válik a komlózás is. Ez részben a klasszikus angol-ír jegyeket hordozza, de kiegészül amerikai stílusú kései és hidegkomlózással is, vagyis ízében és illatában gyümölcsösebb és virágosabb, ami egészen egyedi jegyekkel ruházza fel. Nagytestű, krémes, remek harmóniában lévő fekete sör, 8,2%-os alkohol fokkal. A magas alkohol sem az illatában, sem az ízében nem jelenik meg, így könnyen becsaphatja a kóstoló személyt.

Díjak: arany: IV. Házisörfőzők Nemzetközi Versenye, Gerilla kategória

           ezüst: 2015 Commonwealth Cup Alltech, Kentucky

Zodiak IPA:

Amerikai jellegű rozzsal „fűszerezett" 6,5%-os India Pale Ale típusú, vörös színű sör. Színét a pörkölt rozs malátától kapja, de bázismalátának nem tartalmaz rozst, ezért az csak „fűszerezi" a sört. Illatában a grapefruitos-narancsos jegyek keverednek a trópusi gyümölcscsel, de jelentős szerepet kap a fenyő is. Ízében mindez egy rozsos és komlós fűszerességgel keveredik, majd a végén a komolyabb komló-keserű zárja a kortyot. Ahogy öregszik, egyre "simábbá" válik a komlóaroma és aszalt-gyümölcsös jegyek jelennek meg.

Díjak: bronz: IV. Házisörfőzők Nemzetközi Versenye, Gerilla kategória

           bronz: 2015 Commonwealth Cup Alltech, Kentucky

First Act:

Felső erjesztésű amerikai stílusú American Pale Ale. Az 5,3 %-os alkoholra mintegy pilleként "nehezedik" rá az IPA-kat megszégyenítő hidegkomlózás. Illatában a kókuszos-mandarinos jelleg érezhető. Ízében komplex, de mégis inkább West Coast IPA-ra jellemző malátakezelés. Ez az ízvilág mintegy karibi koktél nyilvánul meg. Olyan mintha pina colada-t innánk, csakhogy ez egy sör. A maradék cukor remekül illik az illat és ízvilághoz. A krémes test szinte belesimul az alkoholba.

Díjak: bronz: 2015 Commonwealth Cup Alltech, Kentucky

 

Csupor Sör

 

Mi a Csupor Sörnél hiszünk a szenvedélyben és a minőségben, de szeretjük a saját utunkat járni. Ezért is hangoztatjuk folyton, hogy merjük feszegetni a határokat és új ízeket kipróbálni, forradalmasítani a sör fogalmát.

Söreinkbe megszokott alapanyagok új kombinációját fedezheted fel, ragaszkodva a  harmónikus és minőségi kényeztetéshez mikor iszod.

Célunk ötvözni a tudást és a személyes jegyeket. Modern gondolkodásunkat tradícionális módszerekkel jelezzük, hogy mérhetetlen szenvedélyünk van a kézműves sörök iránt.

Szeretnénk minél több emberrel megosztani ezt a szenvedélyt, hogy együtt ünnepelhessük és tapasztalhassuk, hogy a magyarok csinálják a világ legjobb söreit. Emeljük hát poharunkat és mondjuk "egészségedre", megtapasztalva honnan származik az ital, amit iszunk: A szenvedélyünkből.

Hello my name is Sudan – Silver Medal

Wheatathatatlan – Bronze Medal

Bunny Hop – Bronze Medal

 

MONYO Brewing Kft

 

A MONYO Brewing Kft. tavaly, 2014-ben kezdte meg működését Budapesten, Kőbányán a volt Királyi Serfőzde területén. Az alapítók nem titkolt célja az volt, hogy a sörfőzdében nemzetközi színvonalú söröket állítsanak elő. A minőség három alappillérének az első osztályú alapanyagot, a megfelelő technológiát, valamint a hozzáértő és elkötelezett személyi hátteret tartják. A szakmai stábot az a Németh Antal vezeti, aki az elmúlt években számos hazai és nemzetközi sikert ért el, többek között Rozsnyón a Grand Champion címet a Katalin Cárnő nevű Russian Imperial Stout sörével, 2013-ban pedig a Főzdefeszt Legjobb Söre díjat is elnyerte a Napalmmal. Bár még egy éve sem működik az üzem, a hitvallás működőképességét látszik igazolni, hogy több olyan eredményt értek el, ami elismerésre méltó. Schatzi fantázianevű búzasörük a VinCE magazin szakértői tesztjén első helyen végzett és megkapta a VinCE-díjat. Elsőként a magyar kisüzemi sörfőzdék közül lehetőséget kapott arra, hogy a tengerentúlra, Mexikóba exportálja söreit, ahol a visszajelzések alapján nagy népszerűségnek örvend, ezzel is növelve hazánk elismertségét a világban. Az elmúlt időszakban nemzetközi hírű sörfőzdéktől is érkeztek felkérések kooperációs főzetek készítésére.

Schatzi – Silver Medal

Brewsk Willis – Silver Medal

Brewsk WillisWinter Edition – Silver Medal

60 shades of Nelson Sauvin – Bronze Medal

Beaver Fever – Bronze Medal

2013 nyarán, miután rengeteg külföldi és hazai sört végigkóstoltak,a Reketye testvérekben megérett az elhatározás, hogy létrehozzák saját sörfőzdéjüket, ahol megfőzhetik saját, utánozhatatlan és egyedi söreiket.

 

Reketye Sörfőzde

 

A nagytarcsai Reketye Sörfőzdében a legmodernebb kisüzemi berendezések segítségével, a sörfőzés évszázados hagyományait tiszteletben tartva, de az újítás igényével készülnek a szűretlen kézműves sörök. Ügyelve a maláta, komló, élesztő és víz alkotta kompozíciók kényes egyensúlyára, jelenleg ötféle sört készítenek, melyek egyike, a Ravasz Hód a rangos dublini Alltech Craft Brews & Food Fair sörvásáron és versenyen bronzérmes lett

A díjnyertes kínálat megkóstolható a Bálnában található Jónás Kézműves Sörházban is:

Ravasz Hód – American Brown Ale 6,5%

Arany Jónás – Világos Láger 4,5%

Lokálpatrióta – barna Láger 4,5%

Laza – Pale Ale 4,5%

Amazon Blond – búza 4,5%

Mert ha a sört lehet szeretni, a Reketye sört muszáj lesz!

 

http://www.kentuckyale.com

http://www.alltechbrewsandfood.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.